Facebook Pixel Αγγλία: Ύποπτοι για κινεζική κατασκοπεία δύο υποψήφιοι βουλευτές των Συντηρητικών στο Ηνωμένων Βασίλειο
Life
| 2023-09-16 18:33:00

Ύποπτοι για κινεζική κατασκοπεία δύο υποψήφιοι βουλευτές των Συντηρητικών στο Ηνωμένων Βασίλειο

του Γεωπόλδου
Ύποπτοι για κινεζική κατασκοπεία δύο υποψήφιοι βουλευτές των Συντηρητικών στο Ηνωμένων Βασίλειο

H αγγλική υπηρεσία αντικατασκοπείας προειδοποίησε το κόμμα για την ύπαρξη κατασκόπων της Κίνας, το οποίο ενήργησε εγκαίρως για να αποσύρει τους δύο πιθανούς υποψηφίους για το κοινοβούλιο μετά την παρέμβαση της MI5.

Η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5* προειδοποίησε το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα ότι δύο επίδοξοι βουλευτές μπορεί να είναι Κινέζοι κατάσκοποι. Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε περιόδους ανάμεσα στο 2021 και το 2022, έρχονται λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι ένας κοινοβουλευτικός ερευνητής συνελήφθη τον Μάρτιο ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός Εξωτερικών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινοβουλευτική Υφυπουργός Εξωτερικών (Υπουργός Γυναικών) για το Κέντρο Ισότητας (σ.σ. παλιότερα έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας), Μαρία Κόλφιλντ είπε ότι το κόμμα της ενήργησε εγκαίρως για να αποσύρει τους δύο πιθανούς υποψηφίους για το κοινοβούλιο μετά την παρέμβαση της MI5.

«Νομίζω ότι όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που προσπαθούν να το στοχοποιήσουν, είτε για να πάρουν πληροφορίες είτε για να επηρεάσουν», είπε στον Ραδιοφωνικό σταθμό των «Times».

Στην περίπτωση των δύο πιθανών υποψηφίων «για τους οποίους προειδοποιήθηκε το Συντηρητικό Κόμμα, ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και αφαιρέθηκαν από τη λίστα», πρόσθεσε. «Δεν είναι υποψήφιοι για εκλογές».

Η Κλόφιλντ σχολίασε το θέμα με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Times», ότι η MI5 εγείρει ανησυχίες ότι το ζευγάρι είχε δεσμούς με το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα όργανο που είναι επιφορτισμένο με την επιρροή της παγκόσμιας πολιτικής και γνώμης.

«Έγινε πολύ σαφές ότι αποτελούσαν κίνδυνο», ανέφερε η έκθεση επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή. «Στη συνέχεια αποκλείστηκαν από τη λίστα υποψηφίων. Δεν τους είπαν γιατί».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δέχεται πιέσεις να σκληρύνει την πολιτική της για την Κίνα καθώς επιδιώκει μεγαλύτερη δέσμευση με την ασιατική υπερδύναμη. Όταν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος πέρυσι, ο Σουνάκ χαρακτήρισε την Κίνα την «Νο 1 απειλή» για την εσωτερική και παγκόσμια ασφάλεια.

Ωστόσο, στην εξουσία, υπαναχώρησε σε αυτή τη σκληρή ρητορική, χαρακτηρίζοντας την άνοδο της Κίνας ως στρατηγική πρόκληση και πιέζοντας για πραγματιστική δέσμευση για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο ύποπτος για κατασκοπεία που συνελήφθη τον Μάρτιο διέψευσε τις, δηλώνοντας ότι ήταν «εντελώς αθώος».

Ένας άλλος άνδρας συνελήφθη επίσης εκείνη την εποχή, επίσης ως ύποπτος για αδικήματα βάσει του νόμου περί επίσημων μυστικών. Και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση εν αναμονή περαιτέρω ανακρίσεων μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ότι «ο λεγόμενος ισχυρισμός ότι η Κίνα διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καθαρή κατασκευή». «Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σε αυτό», πρόσθεσε.

 *Η MI5 (Security Service), είναι εγχώρια υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί μέρος των μυστικών υπηρεσιών της, παράλληλα με την ΜΙ6 (Secret Intelligence Service) που επικεντρώνεται σε ξένες απειλές και αποτελεί το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών και Πληροφοριών Άμυνας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags