Facebook Pixel Κίνα:Συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Χριστιανών
Life
| 2024-04-27 06:35:00

Συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Κίνα

του Γεωπόλδου
Συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στην Κίνα

Σημαντικά επίπεδα δίωξης κατά των Χριστιανών, ενώ το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας φαινομενικά εγγυάται τις ελευθερίες της θρησκείας, του Τύπου και του λόγου.

Kάθε χρόνο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία ( USCIRF ), ένα όργανο του Κογκρέσου, συντάσσει μια έκθεση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Για άλλη μια φορά, η USCIRF συνέστησε να χαρακτηριστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) ως χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας λόγω της έλλειψης θρησκευτικής ελευθερίας. 

Το Freedom House, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διεξάγει έρευνα και υπεράσπιση για τη δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, έδωσε στα Πολιτικά Δικαιώματα της Κίνας βαθμολογία -2 στα 40 και στις Πολιτικές Ελευθερίες 11 στα 60, με αποτέλεσμα μια συνολική Παγκόσμια Ελευθερία Βαθμολογία 9 στα 100, κατηγοριοποιώντας το ως "μη δωρεάν". Αυτή η βαθμολογία δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο αξιολογείται χωριστά και επίσης βιώνει σταθερά επιδεινούμενη ελευθερίες. Το Open Doors World Watch List , μια ετήσια έκθεση που κατατάσσει τις χώρες με βάση τη σοβαρότητα της δίωξης που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί, έδωσε στην Κίνα βαθμολογία 19, υποδεικνύοντας σημαντικά επίπεδα δίωξης κατά των Χριστιανών. 

Ενώ το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) φαινομενικά εγγυάται τις ελευθερίες της θρησκείας, του τύπου και του λόγου, οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε αυτά τα δικαιώματα τα καθιστούν ουσιαστικά άχρηστα. 

Το άρθρο 35 του κινεζικού Συντάγματος ορίζει: «Οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας απολαμβάνουν την ελευθερία του λόγου, του τύπου, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, της πομπής και της διαδήλωσης». Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ελευθερία περιορίζεται από μεταγενέστερες ρήτρες που επιτρέπουν τη λογοκρισία και την τιμωρία για ομιλία που θεωρείται ότι υπονομεύει το κράτος ή τις πολιτικές του. Αυτοί οι περιορισμοί και η λογοκρισία επεκτείνονται επίσης σε θρησκευτικά κείμενα και λειτουργία, « που απαιτούν ιδεολογική συμμόρφωση στο θρησκευτικό δόγμα», απαιτώντας έγχυση με μαρξιστική ιδεολογία και έγκριση από την Κρατική Διοίκηση Θρησκευτικών Υποθέσεων (SARA), υπό τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). ). 

Η θρησκευτική ελευθερία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 36, υπονομεύεται από τον έλεγχο της κυβέρνησης στις θρησκευτικές δραστηριότητες στην Κίνα. Οι θρησκευτικές ομάδες πρέπει να εγγραφούν στο κράτος και να λειτουργούν εντός των ορίων που καθορίζονται από την κυβέρνηση. Πρακτικές που γίνονται αντιληπτές ως απειλητικές για την κρατική εξουσία ή την κοινωνική σταθερότητα, όπως οι υπόγειες χριστιανικές εκκλησίες ή ορισμένες ισλαμικές πρακτικές στο Σιντζιάνγκ, καταπιέζονται σε μεγάλο βαθμό. Ένας νόμος του 2023 επιβάλλει πλέον την καταχώριση θρησκευτικών χώρων , περιορίζοντας τις θρησκευτικές δραστηριότητες σε εγκεκριμένες τοποθεσίες που κοινοποιούνται και εγκρίνονται από τις αρχές. Αυτοί οι χώροι πρέπει επίσης να «ενώνουν και να εκπαιδεύουν τους θρησκευόμενους πολίτες να αγαπούν τη μητέρα πατρίδα, να υποστηρίζουν την ηγεσία του ΚΚΚ , να ασκούν σοσιαλιστικές βασικές αξίες, να τηρούν την κατεύθυνση της Σινικοποίησης των θρησκειών της Κίνας ». 

Η Κινεζική Πατριωτική Καθολική Ένωση (CPCA) είναι η εγκεκριμένη από το κράτος Καθολική Εκκλησία στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία δεν αναγνωρίζει το Βατικανό. Οι θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών ιερέων και επισκόπων που θα διορίζονταν συνήθως από τον Πάπα , διορίζονται από την Κρατική Διοίκηση Θρησκευτικών Υποθέσεων (SARA) για όλες τις θρησκείες που εγκρίνονται από το κράτος. Παράλληλα με το CPCA, εκατομμύρια Χριστιανοί , Καθολικοί και Προτεστάντες, λατρεύουν σε υπόγειες «οικιακές εκκλησίες». Ενώ αυτές οι εγχώριες εκκλησίες παραμένουν πιστές στον Πάπα, εάν ανακαλυφθούν από τις αρχές, τα μέλη και οι κληρικοί τους αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές . 

Η Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ (SAR) απολάμβανε ιστορικά μεγαλύτερες ελευθερίες από την ηπειρωτική ΛΔΚ. Η Καθολική Εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ κατάφερε να αναγνωρίσει τον Πάπα, ο οποίος διορίζει τους επισκόπους της. Ωστόσο, με την ψήφιση νέων νόμων για την ασφάλεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα γενικά δικαιώματα και ελευθερίες επιδεινώνονται. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) εξέφρασε την ανησυχία της για τη μείωση της θρησκευτικής ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ. 

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο 90χρονος καρδινάλιος Joseph Zen Ze-kiun , επίτιμος επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ, συνελήφθη βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ (NSL) για φερόμενη «συνεργασία με ξένες δυνάμεις». Το NSL, που θεσπίστηκε στις 30 Ιουνίου 2020, είχε ως στόχο να καταστείλει τη διαφωνία και να ενισχύσει τον έλεγχο στην ημιαυτόνομη περιοχή ποινικοποιώντας πράξεις απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις. Η εφαρμογή του διέβρωσε τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του τύπου στο Χονγκ Κονγκ, ευθυγραμμίζοντας τη διακυβέρνηση της περιοχής πιο στενά με το αυταρχικό μοντέλο της ηπειρωτικής Κίνας. Αυτός ο νόμος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν το ειδικό εμπορικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και να το αντιμετωπίσουν ως μέρος της ΛΔΚ για τους εμπορικούς δασμούς. 

Το 2024, ο νέος νόμος για την ασφάλεια, το άρθρο 23 του βασικού νόμου , το μίνι σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, τέθηκε σε ισχύ, περιορίζοντας περαιτέρω τις ελευθερίες . Ο νόμος καλύπτει την εξέγερση, τη διαρροή κρατικών μυστικών και τις αλληλεπιδράσεις με ξένες οντότητες. Ωστόσο, η διατύπωσή του έχει προκαλέσει ανησυχίες, ωθώντας ορισμένες ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ λόγω των φόβων ότι ακόμη και η αποστολή email στα κεντρικά γραφεία τους στη χώρα καταγωγής τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διάδοση ευαίσθητων πληροφοριών σε ξένα μέρη. 

Τόσο ο Νόμος Εθνικής Ασφάλειας (NSL) όσο και το Άρθρο 23 εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τους Καθολικούς, καθώς το Πεκίνο μπορεί να θεωρήσει την κοινωνία με τον Πάπα ως «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις». Δυσπιστία ιστορικά στον Καθολικισμό για τους εξωτερικούς του δεσμούς, το ΚΚΚ είχε αφήσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη τη θρησκευτική ελευθερία του Χονγκ Κονγκ. Σε αντίθεση με την Κινεζική Πατριωτική Καθολική Ένωση (CPCA) στη ΛΔΚ, η Καθολική Εκκλησία του Χονγκ Κονγκ κοινωνεί με τον Πάπα. Καθώς τα δύο συστήματα συγχωνεύονται, η Καθολική Εκκλησία του Χονγκ Κονγκ αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο τη ΛΔΚ. 

Η ανησυχία επιδεινώνεται από την αναγνώριση από το Βατικανό της Δημοκρατίας της Κίνας (ROC) ή της Ταϊβάν, αντί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Καθώς οι Καθολικοί στη ΛΔΚ αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμούς στην κοινωνία με τον Πάπα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβληθούν παρόμοιες απαγορεύσεις στους Καθολικούς στο Χονγκ Κονγκ. 

Η Μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ συνεργάζεται με τις αρχές της ΛΔΚ για να επιτύχει τη σινικοποίηση της θρησκείας , ενσωματώνοντας τις σοσιαλιστικές αξίες στις διδασκαλίες της εκκλησίας και μειώνοντας τον ρόλο του Πάπα. Επιπλέον, η ΛΔΚ κινείται για να αναλάβει τη διοίκηση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και τώρα αναμένει τα κηρύγματα να προωθήσουν την προσήλωση στις σοσιαλιστικές αξίες και την αποδοχή των νόμων του Πεκίνου. Δεν θα επιτρέπονται πλέον κοινωνικές ενέργειες, όπως η υποστήριξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών των θρησκευτικών σχολείων είναι πλέον ενσωματωμένο με προγράμματα σπουδών που βασίζονται στην εθνική ταυτότητα . 

Οι Χριστιανοί στην Κίνα έχουν υπομείνει εδώ και πολύ καιρό διώξεις και η κατάστασή τους επιδεινώνεται καθώς ο Σι Τζινπίνγκ σφίγγει τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών και της θρησκευτικής κοινωνίας. Τώρα, το Χονγκ Κονγκ πέφτει σταδιακά υπό την επιρροή του Πεκίνου, με πιθανό αποτέλεσμα την τελική υποταγή της Καθολικής Εκκλησίας του Χονγκ Κονγκ στην Κινεζική Πατριωτική Καθολική Ένωση (CPCA) και την απόρριψη της Αυτού Αγιότητας του Πάπα. 

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags