30/10/18 - 13:55

Σειρήνες στο Αιγαίο από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας: «Την Τετάρτη η Τουρκία θα...»

Αντίστροφη μέτρηση...

Σειρήνες στο Αιγαίο από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας: «Την Τετάρτη η Τουρκία θα...»
1.135views 0shares

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα που ανακοίνωσε σήμερα - μέσω του Τούρκου υπουργού Ενέργειας- ότι αύριο, Τετάρτη, το γεωτρύπανο «Πορθητής» «πιάνει δουλειά» στον στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας. Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Reuters, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του «ταξιδιού» του πλοίου ανακοίνωσε ότι ο «Πορθητής» θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Anadolu μετέδωσε χθες ότι «ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αττάλεια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ είχε αναφέρει επίσης ότι η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. «Χρησιμοποιούμε τεχνολογία τελευταίας τεχνολογίας. Επιστημονικά έχουμε κάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονταν».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Anadolu, οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο προσθέτοντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 κάτω από μεγάλη πίεση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ