Facebook Pixel Ο Σοσιαλιστής Βρετανός «Τούρκος» Jack Straw τιμημένος από τη Τουρκία
Life
| 2023-09-19 06:35:00

O Άγγλος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο! Τα έπαιρνε χοντρά

του Γεωπόλδου
O Άγγλος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο! Τα έπαιρνε χοντρά

Ο Τζακ Στρο τιμήθηκε με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού αλλά «Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Επανήλθε ο τιμηθείς από την Τουρκία και το ψευδοκράτος βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζάκ Στρο, (2001 to 2006) επί Σοσιαλιστής κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ το 2004,  όταν μας πίεζαν να δεχθούμε το απαρτχάιντ σχέδιο τους ονόματι «Σχέδιο Ανάν». Με άρθρο του στο Politico ξανά να εξυπηρετήσει τους Τούρκους υποστηρίζοντας λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Καταρχήν απάντηση στον υπηρέτη των τουρκικών συμφερόντων Σοσιαλιστή Τζακ Στρο, έδωσε στις 7/9/23 με ανάρτησή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου :

«Ο Jack Straw έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει παγωμένος στο χρόνο με το πρόσφατο άρθρο του στο Politico. Το άρθρο του στερείται ουσίας και αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι εισηγήσεις του θα οδηγούσαν σε όμηρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μια χώρα που κατέχει παράνομα το ένα τρίτο του εδάφους της.

Δυστυχώς όμως, το άρθρο του δεν αποτελεί έκπληξη. Οι στενοί δεσμοί του με την Τουρκία είναι γνωστοί και περιλαμβάνουν την εγγραφή του πάνω από £27.000  από συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία τα τελευταία του χρόνια  ως βουλευτής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική καριέρα του Στρο τελείωσε με ένα σκάνδαλο cash for access. Ενώ έλαβε άδεια από τον κοινοβουλευτικό επίτροπο για τα πρότυπα, η OfCom είπε κατά την άποψή τους ότι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί.»

https://x.com/ukcypriotfed/status/1699808326635155862?s=46&t=8BBVGBeQrWa1lv99LKqt3g

Πέραν της απάντησης της ΕΚΟ προσθέτω και τα  ακόλουθα για τον διαβόητο αυτόν πρώην βρετανό Σοσιαλιστή πολιτικό. Με όσα γράφει  για δύο κράτη ο Εργατικός Τζακ Στρο αφενός υποστηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα τιμηθείς, και όχι μία φορά από την Τουρκία και από το κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα, και αφετέρου την πραγματική βρετανική πολιτική που έβαλε μπροστά η Εργατική/Σοσιαλιστική βρετανική κυβέρνηση το 1974 Χάρολτ Γουίλσον και Τζέιμς Κάλλαχαν, βρετανός πρωθυπουργός και βρετανός ΥΠΕΞ αντίστοιχα. Όταν συμφώνησαν με τον Σοσιαλιστή Τούρκο  Πρωθυπουργό  Μπουλέντ Ετσεβιτ στις 17 Ιουλίου 1974 στο 10 Ντάουνινγκ Στριτ να προχωρήσει ο Ετσεβίτ  με τα σχέδιά του και να αρπάξει το 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας, φτάνει να μην ενοχλούσε τις Βρετανικές Βάσεις! Και του υποσχέθηκαν μάλιστα να εμποδίσουν ελληνική βοήθεια προς την Κύπρο για να μπορέσει ο Ετσεβίτ να προχωρήσει με την εισβολή, ενημερώνοντάς τους μάλιστα που θα έφτανε η αρπαγή του. Όπως και έκαναν.

Οι πρώτοι δηλώσαντες για το 1/3 του νησιού

Συμπληρωματικά, έγγραφο από το Εθνικό Αρχείο Αυστραλίας φανερώνει  ποιοι υποστήριζαν να έπαιρνε η Τουρκία το 1/3 του νησιού. Αναφορά από την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στο Λονδίνο, 21.7.74, προς τον Αυστραλιανό Υπ. Εξωτερικών: «Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FCO (Φόρεϊν Όφις) είπε ότι η Βρετανία μυστικά δεν θα είχε αντίρρηση αν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατελάμβαναν περίπου το 1/3 του νησιού πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός (παρακαλώ προστατεύστε). Η θέση αυτή θα έπρεπε να επιτευχθεί μέχρι της 21/07. για να μην τεθούν περαιτέρω εν κινδύνω οι πιθανότητες ειρήνευσης».

Το αυστραλιανό τηλεγράφημα για τη στάση του Φόρειν΄Οφις 21.7.1974

Οι πρώτοι λοιπόν που δεν είχαν ένσταση να καταλάβουν οι Τούρκοι το 1/3 του νησιού (όπως είχαν συμφωνήσει με τον Ετσεβίτ το βράδυ της 17ης Ιουλίου 1974 στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο), δεν ήταν ο Δρ Χένρι  Κίσινγκερ (συνομιλώντας στις 13 Αυγούστου 1974 με τον Αμερικανό Πρόεδρο Φορντ) αλλά το Φόρεϊν Όφις από τις πρώτες ώρες της πρώτης εισβολής μέχρι το τέλος της δεύτερης…

Με τους Βρετανούς τα συμφώνησε ο Ετσεβίτ το 1974 όχι με τον Κίσινγκερ που τόσο εύκολα γράφουν  κάποιοι αγνοώντας την ιστορική συνέχεια και αλήθεια που τους βλέπει στα μάτια … Γι΄αυτό Βλέπε και  άρθρο Φ.Α. στην «Σημερινή» 16.7.2023

https://simerini.sigmalive.com/article/2023/7/16/ta-gegonota-tou-maurou-kalokairiou-tou-74-mesa-apo-bretanika-kai-amerikanika-eggrapha/

Ο Τζέιμς Κάλλαχαν ήταν που συμφώνησε με τον Ετσεβίτ ότι το «σύνταγμα της ΚΔ ήταν νεκρό».

Ο Τζέιμς Κάλλαχαν παραδέχθηκε το 1976 στην Βρετανική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι συμφώνησαν με την Τουρκία πως  το Σύνταγμα του 1960 της ΚΔ είχε καταρρεύσει και έπρεπε να προχωρούσαν για νέα συνταγματική τάξη, αλλαγή του στάτους κβο στην Κύπρο με γεωγραφική ομοσπονδία , δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βλέπε δύο κράτη (δύο constituent states- βλέπε «Ιδέες Γκάλι», «Σχέδιο Ανάν», βασισμένα στο ξεκίνημα σχεδιασμού στο Φόρειν ΄Οφις από τιν 3.1.1964 για ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΔ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΏΝΤΑ ΚΡΑΤΗ.  Με επικεφαλής τον Σερ Κρίσπιν Τίκελ… Βλέπε την ομολογία Τζέιμς Κάλλαχαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή 1976 άρθρο Φ.Α :

Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου  «Σημερινή» 10/9.2015

https://simerini.sigmalive.com/article/2015/9/10/oi-pragmatikes-protheseis-tou-londinou/

Τζακ Στρό 2004 Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας

Στις 2 Ιουλίου 2004, η ηλεκτρονική «Ιντεπέντεντ» έγραψε με τίτλο «Ο Στρο υπόσχεται να βοηθήσει να τερματιστεί η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου». Ο Στρο, ως Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, συναντήθηκε με τον λεγόμενο τότε πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του είπε: «Διαβεβαιώνω τους Τουρκοκυπρίους της Βρετανίας για τη δέσμευσή μου να βοηθήσω να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης, και να φέρουμε τους Τουρκοκυπρίους πιο κοντά στην ΕΕ, για να απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι τα οφέλη της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε ειρήνη και ευημερία».

Τζακ Στρο 2006

Σε τουρκική συγκέντρωση, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τον Φεβρουάριο του 2006, και όπως πρωτοσέλιδα με φωτογραφία του Στρο δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή «Λόντρα Γκαζέτ» στις 22 Φεβρουαρίου 2006, ο Τζακ Στρο είπε και γράφτηκε:
«Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερός μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρησή μου από το Φόρεϊν Όφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004, ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στον Βορρά και την απόρριψή του από τον Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρ’ όλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού …ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός… Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων».
Και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να κάνουν σίγουρο ότι οι υποσχέσεις θα κρατηθούν κατά γράμμα αλλά και σε πνεύμα.
Δύο μέρες, λοιπόν, όπως ομολόγησε ο Στρο, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη στο Φόρεϊν Όφις και αποφάσισαν εκδικητικά να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε.

Τζάκ Στρο 2010

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/922016104416ELEFTHERIA11112010.pdf   11.11.2010 Ελευθερία Λονδίνου Σελ. 1και 3  « Χολή και όξος από τον Τζάκ Στρο»

Σελ. 5 «Jack Straw: Εκ στόματος κοράκου. Κρα… και τα κορόιδα»

Σελ. 24 « Τζάκ Στρο:  Η Κύπρος τα νεύρα μου»

Το 2011 ο Τζακ Στρο βραβεύθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου – ως ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος!

Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο Τζακ Στρο, ο οποίος συνεχίζει να είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των δύο κρατών/διχοτόμησης της Κύπρου , με διάφορα άρθρα του διαχρονικά, βραβεύθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ  Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες «Most Successful Turks».

Ο Τζακ Στρο τιμήθηκε με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού αλλά «Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Speech delivered by H.E. Ahmet Davutoğlu, Minister of Foreign Affairs of the Republic of Turkey at the “Most Successful Turks” Awards Ceremony organized by the Business Network Association (London, 22.11.2011)

Η ομιλία του Αχμέτ Νταβούτογλου 22.11.2011 στο Λονδίνο τιμώντας τον Τζακ Στρο.

https://www.mfa.gov.tr/the-speech-delivered-by-h_e_-ahmet-davutoglu_-minister-of-foreign-affairs-of-the-republic-of-turkey-at-the-_most-successful-turk.en.mfa

«Ο ένας ξεφτιλισμένος βραβεύει και ο άλλος ξεφτιλισμένος παίρνει το βραβείο»

Ιστοσελίδα «Ινφογνώμων» 13 Οκτωβρίου 2017

Ο ψευδοϋπουργός του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, Tahsin Ertuğruloğlu, βραβεύει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jack Straw.
Φτου σας ξεφτιλισμένοι, κυρίως ο δεύτερος. 

Αναρτήθηκε από Savvas Kalenteridis στις 10/13/2017

Τζάκ Στρο 2012 τιμήθηκε ξανά από την τουρκική κυβέρνηση

Φωτογραφία της εφημερίδας lancashiretelegraph.co.uk 23.l0.2012

«President Gul praised Mr Straw as being a ‘friend to Turkey and the Turkish people’ and highlighted his efforts to bring Turkey into the European Union and supporting the case of the Turkish Cypriots».

Στις 23 Οκτωβρίου 2012 η  lancashiretelegraph.co.uk δημοσίευσε ότι ο Τζάκ Στρό τιμήθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση.  Ο Τζακ Στρο πήγε στην Τουρκία για να τιμηθεί με την μεγαλύτερη τιμή που προσφέρει η Τουρκία σε  ιδιώτες πέραν αρχηγών κρατών.  Η μεγαλύτερη τιμή που απονεμήθηκε ως « ένας πολιτικός που προσεγγίζει τον ισλαμικό κόσμο και τις μουσουλμανικές κοινωνίες με ειλικρίνεια και φιλία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιούλ (A.Gul) κατά την τελετή επαίνεσε τον Τζακ Στρο ως  «φίλος της Τουρκίας και του τουρκικού λαού» τονίζοντας τις προσπάθειές του για να γίνει η  Τουρκία μέλος της ΕΕ και για την υποστήριξή του στην υπόθεση των Τουρκο-κυπρίων. 

https://www.lancashiretelegraph.co.uk/news/10002130.blackburn-mp-jack-straw-honoured-turkish-government/

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 17/9/2023

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags