-->
09/10/11 - 21:38

Γαλλογερμανική δέσμευση για συνολική απάντηση στην κρίση

Τη διαβεβαίωση πως η Γαλλία και η Γερμανία θα δώσουν μια συνολική και βιώσιμη απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.  

Γαλλογερμανική δέσμευση για συνολική απάντηση στην κρίση
43.545views 0shares

Από τις κοινές τους δηλώσεις μετά από τη συνάντησή στους στο Βερολίνο προκύπτει πως οι προτάσεις που θα υποβάλουν έως το τέλος Οκτωβρίου θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το χρέος της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως οι δύο χώρες «θέλουν ένα σταθερό ευρώ» και «θα μεριμνήσουν για αυτό». Διευκρίνισε πως Γαλλία και Γερμανία θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς όμως κανένας από τους δύο ηγέτες να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε αν αυτό αφορά όλα τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πάντως πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις πρέπει να γίνουν με κοινά κριτήρια για όλους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η Γαλλία και η Γερμανία περιμένουν την αξιολόγηση της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρωζώνης και πως «θα βρούμε λύσεις «ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοικονομική σταθεροτητα της Ευρώπης και η βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας».

Aναφορικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Σαρκοζί επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με τη Γερμανία, προσθέτοντας πως και οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρέπει να είναι λειτουργικό.

Επιπλέον ανέφερε πως Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» με στόχο τη μεγαλύτερη «ολοκλήρωση της ευρωζώνης». Για το ίδιο θέμα η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης» προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.

Νέο μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δηλώνει πως χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να προκαλέσει διάχυση της κρίσης χρέους. Παράλληλα όμως στέλνει μήνυμα στη χώρα μας για γρήγορη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αν εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κρίση να μεταδοθεί σε άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Προσθέτει πως η Ευρωζώνη δεν έχει εμπειρία στο ζήτημα της ενδεχόμενης χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους. «Πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση για εμάς και συζητάμε πιθανές λύσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί άλλη φορά» εξηγεί.

Επισημαίνει πάντως πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη πως μια ελληνική χρεοκοπία «δεν θα ήταν πιο φθηνή για τους εμπλεκόμενους απ' ό,τι τα τρέχοντα σχέδια διάσωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει πάντως και μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη χώρα μας, την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με την κυβέρνηση ώστε «να κλείσει» το ζήτημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα, αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπιστία της» σημειώνει, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, αν και σε ηπιότερους τόνους, με τους εκπροσώπους της τρόικας στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις τους στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», που δημοσιεύονται την Κυριακή, τα στελέχη της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω» προσθέτει. «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης» επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ

Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων: «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε, πλην ελαχίστων σημείων, η εξέταση του Μνημονίου και σήμερα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014.

Συνεχίζεται η συζήτηση για μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους

Παράλληλα, συνεχίζεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται στο θέμα σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ». Όπως αναφέρει, ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. «Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί».

Με την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου ,οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μία μείωση της αξίας τους κατά 21%. Ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Σόιμπλε: «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν τη «μόλυνσή» τους.

O επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεσα «κούρεμα» ίσως και άνω του 50%. Εκτιμά ότι θα πρόκειται για «πιστωτικό γεγονός» με σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα αλλά επισημαίνει πως «όσο καθυστερεί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ(CDU) Μίκαελ Φούκς, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Real news αναφέρει πως «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά».

Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Τονίζει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα. Ο Μίκαελ Φούκς, αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Την Κυριακή γερμανικές πηγές δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια περικοπή του ελληνικού χρέους έως και 60%. Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση ανέφεραν πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ