Facebook Pixel Sportdog.gr | Αυτά είναι τάθη που κάνετε στο γυμναστήριο
| 2018-10-16 10:16:00

Αυτά είναι τάθη που κάνετε στο γυμναστήριο

Sportdog Team
Αυτά είναι τάθη που κάνετε στο γυμναστήριο

Το να πηγαίνετε απλώς στο γυμναστήριο δεν σας εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσετε το γυμνασμένο σώμα που ονειρεύεστε ή τους γραμμωμένους μυς που φαντάζεστε.

Όσο σκληρά κι εάν προπονείστε, εάν η τεχνική σας και ο τρόπος που κάνετε την άσκηση δεν είναι ο σωστός τότε δεν θα καταφέρετε να πετύχετε αυτό για το οποίο πασχίζετε τόσο σκληρά. Δείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που θα πρέπει να αποφεύγετε για να μην ιδρώνετε τσάμπα.

Να μην γνωρίζετε το σωμα σας

Παρά τα τόσα σχετικά βιβλία, περιοδικά και βίντεο που κυκλοφορούν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν και πολλά πράγματα για τις κινήσεις των αρθρώσεων και το συντονισμό. Η καθιστική ζωή δημιουργεί επιπλέον θέματα ισορροπίας τα οποία δυσχεραίνουν την εκτέλεση των ασκήσεων. Το ξέρατε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να σηκώσουν βάρη; Τα άτομα που έχουν ύψος πάνω από 1,82 θα πρέπει να μικρύνουν το εύρος των κινήσεών τους όταν κάνουν καθίσματα, βάρη σε πάγκο και πουλ-απς έτσι ώστε η ένταση να επικεντρώνεται στους σωστούς μυς. Ακόμη κι εάν δεν έχετε το χρόνο ή τα μέσα να προσλάβετε έναν personal trainer, ζητήστε τη βοήθεια του γυμναστή του γυμναστηρίου για να κάνετε σωστά την άσκηση.

Να μην εχετε στοχο η προγραμμα

Εάν δεν ξέρετε τι ζητάτε από το σώμα σας, τότε θα αλλάζετε συνέχεια ασκήσεις και προγράμματα χωρίς να ξέρετε εάν πετύχατε το στόχο σας. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και σας εμποδίζει να μάθετε καλά την κάθε άσκηση. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και τηρήστε το ευλαβικά για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μέχρι να δείτε αποτελέσματα.

Να κανετε τα λαθος σουπερ σετ

Εάν πηγαίνετε ήδη γυμναστήριο θα ξέρετε ήδη τα σούπερ-σετ, όπου μετά την εκτέλεση ενός είδος σετ ασκήσεων περνάτε στο επόμενο διαφορετικό σετ χωρίς διάλειμμα ή παύση. Μην συνδυάζετε ασκήσεις κοιλιακών με καθίσματα ή πιέσεις γιατί θα κουράσετε τον κορμό σας και μπορεί να τραυματιστείτε. Το ίδιο ισχύει και για τα πουλ-απς και τις άρσεις. Παρόλο που είναι από τις καλύτερες ασκήσεις για την πλάτη, θα αδυνατίσουν τη λαβή σας και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη προπόνησή σας εάν συνδυαστούν με τις ίδιες ασκήσεις.

Να κανετε καθισματα και χτυπηματα με λαθος τροπο

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να γίνουν παντού αλλά εάν τις κάνετε με λάθος τρόπο μπορεί να τραυματίσετε τα γόνατά σας και άλλα σημεία του σώματός σας. “Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι άνθρωποι ξανά και ξανά στο γυμναστήριο είναι ότι κάνουν καθίσματα και χτυπήματα με το βάρος στα δάχτυλα των ποδιών τους και τις φτέρνες να μην ακουμπούν στο έδαφος. Μόλις τους πω να ρίξουν το βάρος στις φτέρνες ο πόνος στο γόνατο εξαφανίζεται”, μας εξηγεί η Caitlin Ritt, προσωπική γυμνάστρια στο Sports Club στο Λος Άντζελες.

Να κανετε μονο ενα σετ

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να κάνετε μυς. Πολλοί άνθρωποι κάνουν μόνο ένα σετ από διαφορετικές ασκήσεις κάτι που δεν αρκεί για μυική τόνωση. "Είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον δύο μέχρι τέσσερα σετ από κάθε άσκηση για να δείτε αποτελέσματα", λέει η Lauren Fairbanks, μια personal trainer στο γυμναστήριο Equinox στις ΗΠΑ.

Να σηκωνετε μεγαλα βαρη

Να ζητάτε πάντα τη βοήθεια του γυμναστή όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε βάρη, μπορεί να νομίζουμε ότι μπορούμε να τα σηκώσουμε μόνοι μας αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστούμε. Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας έναν επαγγελματία να ελέγχει τις κινήσεις σας.

Να κανετε καρδιαγγειακες ασκησεις με λαθος τροπο

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις μπορεί να σας μπερδέψουν γιατί η ποιότητα και η διάρκεια της προπόνησης διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τους στόχους που έχετε. Εάν θέλετε να κάψετε λίπος, χρειάζεστε περισσότερες καρδιαγγειακές ασκήσεις από κάποιον που θέλει να φτιάξει μυς. Επίσης η ιδανική διάρκεια είναι 25-45 λεπτά. Εάν κάνετε περισσότερο από 45 λεπτά μπορεί να εξαντλήσετε αναίτια το σώμα σας.

Να σηκωνετε πολλα η λιγα βαρη

Η επιλογή του σωστού είδους βάρους είναι σχετικά δύσκολη ειδικά εάν είσαι καινούργιος. Θα πρέπει να ελέγξεις τη δύναμή σου κάνοντας μια συγκεκριμένη άσκηση και μετά να επιλέξεις το σωστό βάρος. Για παράδειγμα, ενώ προσπαθείς να χτίσεις μυς, τα πολλά βάρη μπορεί να σε τραυματίσουν, ενώ τα πολύ λίγα να αυξήσουν τον όγκο αλλά να μην κάνουν γράμμωση.

Να επικεντρωνεστε μονο στους κοιλιακους

Το να επικεντρώνεστε κυρίως στους κοιλιακούς και στους δικέφαλους μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία των μυών στο σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι δουλεύετε και τους μυς που δεν βλέπετε. "Πρέπει να δώσετε στο σώμα σας ισορροπία δουλεύοντας και άλλους μυς παράλληλα όπως τους μηριαίους, το επάνω μέρος της πλάτης και τους εσωτερικούς γλουτιαίους", λέει ο Tim Rich, διευθυντής στο γυμναστήριο Crunch στις ΗΠΑ.

Να κανετε μονο το σετ που ξερετε

Πρέπει να δοκιμάζετε και άλλες ασκήσεις τις οποίες συνήθως αποφεύγετε κι όχι μόνο αυτές που έχετε συνηθίσει προκειμένου να δουλέψετε διαφορετικές μυικές ομάδες. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε αλλά κάποια στιγμή θα αισθανθείτε πιο άνετα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags