Facebook Pixel Η Ελλάδα, η Γερμανία και οι υπόλοιπες: Τα πέντε μεγάλα "πατατράκ" στην Ιστορία της Dream Team (Vid)
| 2023-09-12 16:30:00

Η Ελλάδα, η Γερμανία και οι υπόλοιπες: Τα πέντε μεγάλα "πατατράκ" στην Ιστορία της Dream Team (Vid)

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι

Οι 113 πόντοι που δέχτηκαν από τους Γερμανούς, οι οποίοι ήταν και οι περισσότεροι στην ιστορία του Team Usa στην παρουσία του, σε Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί προσγείωσαν απότομα την αλαζονεία των Αμερικανών, αλλά και έθιξαν σε τέτοιο βαθμό το «εγώ» τους που, για το ’24, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού ορκίστηκαν ότι θα ξανά στείλουν στο παρκέ τους καλύτερους δυνατούς, με την έννοια των «κανονικών» αυτή τη φορά Nba’ers.

 Ο αποκλεισμός σοκ από τα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος των Φιλιππίνων μπορεί να ήταν η 12η ήττα από τότε, το μακρινό ’92 που η «ονειρεμένη ομάδα» των Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Πίπεν, Μπάρκλεϊ, Πατ Γιούινγκ, Καρλ Μαλόουν βαπτίστηκε, δικαίως «Dream Team» παραδόξως όμως δεν ήταν η πλέον «σοκαριστική». Γιατί είχαν προηγηθεί πέντε πολύ χειρότερες, και για τη μπασκετική Υφήλιο αξέχαστες, ανάμεσά τους το ιστορικό 95-101 της Σαϊτάμα, στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ ’06, από την Ελλάδα των Γιαννάκη, Σπανούλη, Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Κακιούζη, ύστερα πανάξια δευτεραθλήτρια κόσμου πίσω από την Ισπανία.

 Την πλέον όμως βαριά και εξευτελιστική ήττα, γιατί ήταν και η μεγαλύτερη σε διαφορά πόντων (-19) της μετά Dream Team εποχής, οι Αμερικανοί τη γνώρισαν τον 15Αύγουστο του 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: 73-92 από το Πουέρτο Ρίκο, σε αγώνα της φάσης των ομίλων με τον Κάρλος Αρόγιο να ταπεινώνει με 24 πόντους, «ολόκληρους» Τιμ Ντάνκαν και Λε Μπρον Τζέιμς. Λίγες ημέρες αργότερα θα πάθαιναν και δεύτερο «πατατράκ» χάνοντας 81-89 από την Αργεντινή, και τους 29 πόντους του Τζινόμπιλι στα ημιτελικά του Ολυμπικού τουρνουά.

 Μεγάλο σοκ ήταν και το 79-89 από τη Γαλλία των Φουρνιέ, Ντε Κολό, Γκομπέρ στα προημιτελικά ου Μουντομπάσκετ ’19, ενώ ακόμη θυμούνται τα προημιτελικά, επίσης του Μουντομπάσκετ 2002 όταν, στην Ιντιανάπολις η Σερβία του Πέσιτς (που θα διεκδικήσει τον φετινό τίτλο στον τελικό με τη Γερμανία), στέρησε με 78-81 για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς τη δυνατότητα να στεφθούν παγκόσμιοι στην έδρα τους.

 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, με 16 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και 5 παγκόσμιους τίτλους (το ’54, το ’86, το ’94, το ’10 και το ’14), οι Αμερικανοί ήταν, είναι και θα είναι η κατεξοχήν υπερδύναμη της πορτοκαλί μπάλας. Η ανθρώπινη όμως, φύση έχει την τάση να υποστηρίζει και να εκθειάζει ανέκαθεν τον πλέον ανίσχυρο. Το Dream Team θα επιστρέψει, περισσότερο δυνατό και πιθανότατα, περισσότερο τρομακτικό, μέχρι τότε όμως, Γερμανοί, Σέρβοι και μαζί τους η μισή Γηραιά Ήπειρος έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει για το επίτευγμά της και παράλληλα για το καθολικό «φαλιμέντο» της «ονειρεμένης ομάδας» του Coach Kerr που ακολούθησε τους Λάρι Μπράουν, Μάικ Κρζιζέβσκι και Γκρεγκ Πόποβιτς στη «μαύρη» λίστα όσων μεγάλων, Αμερικανών προπονητών απέτυχαν παταγωδώς να κατακτήσουν έναν τίτλο, είτε λόγω αλαζονείας, είτε γιατί υποτίμησαν την ικανότητα του αντιπάλου, στην παρθενική τους παρουσία σε διοργάνωση της Fiba.     

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags