Facebook Pixel Συγκλονιστικός Πύρρος Δήμας! «Κάστρο του Ελληνισμού η Χιμάρα! Μιλούσες ελληνικά και έμπαινες φυλακή»
| 2024-01-26 07:06:00

Συγκλονιστικός Πύρρος Δήμας! «Κάστρο του Ελληνισμού η Χιμάρα! Μιλούσες ελληνικά και έμπαινες φυλακή»

του Γεωπόλδου
Συγκλονιστικός Πύρρος Δήμας! «Κάστρο του Ελληνισμού η Χιμάρα! Μιλούσες ελληνικά και έμπαινες φυλακή»

Μία σπάνια εξομολόγηση του Έλληνα ολυμπιονίκη της Άρσης Βαρών! Δηλώσεις από καρδιάς για την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, στην Αλβανία.

Συγκλονιστικός ήταν ο Πύρρος Δήμας σε συνέντευξή του στην εκπομπή EQ του Action 24. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών αναφέρθηκε στα βάσανα και τις διώξεις των Βορειοηπειρωτών από το κομμουνιστικό καθεστώς  Χότζα στην Αλβανία. Ο Πύρρος μεγάλωσε με τη γιαγιά του στη Χιμάρα και σε ηλικία 6 ετών τον πήραν οι γονείς του στα Τίρανα όπου διέμεναν, αναφερόμενος στη γενέτειρα του, τη Χιμάρα, την χαρακτήρισε ως «Κάστρο του Ελληνισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δεινά που υπέστησαν οι Χιμαραίοι ως αντίποινα επειδή δεν ψήφισαν την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος και δεν αναγνώρισαν τον Ενβέρ Χότζα.  Οι Χιμαραίοι βρέθηκαν στα μπουντρούμια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αλλαγή της ιθαγένειας τους, το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων και την απαγόρευση να κάνουν τον σταυρό τους, αλλά και την επιχείρηση αλλοίωσης του πληθυσμού της Χιμάρας με Αλβανούς εποίκους.

«Τους απαγόρευαν να λένε, ότι είναι Έλληνες. Τους απαγόρευαν να κάνουν τον σταυρό τους. Τους απαγόρευαν να μιλάνε ελληνικά. Αν μιλούσες ελληνικά στα Τίρανα έμπαινες φυλακή. Στην Ελλάδα με πλήγωνε που με φωνάζανε «Αλβανέ». Ακόμα και σήμερα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι φυλακή. Ακόμα και σήμερα που υπάρχει δημοκρατία δεν υπάρχουν δικαιώματα για τη μειονότητα. Αρπάζουν περιουσίες. Έχουμε χάσει όλη.

Όταν ήμουν μικρός έβλεπα απέναντι την Κέρκυρα. Τα φώτα από τα αμάξια. Προσπαθούσα να φανταστώ πως ήταν εκεί. Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 1988 την πρώτη φορα και περνούσα το λεωφορείο με την αλβανική ομάδα δεν κοιμήθηκα καθόλου. Όλα έμοιαζαν πιο όμορφα. Είμαστε το καλύτερο μέρος του κόσμου. Ταξιδεύω συχνά και λέω σαν την Ελλάδα πουθενά. Απλά να γίνουμε λίγο καλύτεροι πολίτες, όχι ιδιώτες. Να σκεφτόμαστε περισσότερο για το καλό όλων. Ακόμα και όταν ψηφίζουμε, να μην ψηφίζουμε ανθρώπους για τους οποίους πιστεύουμε, ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά αυτόν που θα κάνει το καλό όλων», είπε μεταξύ άλλων ο Πύρρος Δήμας σε μία συνέντευξη που αξίζει να τη δείτε.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags