Facebook Pixel Μπράιαν Κλαφ: Το… θαύμα του Κλαφ – Η μπουνιά στον Ρόι Κιν και τους οπαδούς και τα… ποτά πριν τους τελικούς (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2021-10-13 16:30:00

Ο... Θεός του Νότιγχαμ έριξε μπουνιά σε Ρόι Κιν και οπαδούς - Έπιναν ποτά πριν τους τελικούς (Vid)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Ο... Θεός του Νότιγχαμ έριξε μπουνιά σε Ρόι Κιν και οπαδούς - Έπιναν ποτά πριν τους τελικούς (Vid)

Οι άγνωστες ιστορίες του Άγγλου τεχνικού που λατρεύτηκε τόσο στην Ντέρμπι, όσο και στη Νότιγχαμ παιρνόντάς τις από την αφάνεια και φτάνοντας στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης.

Μπράιαν Κλαφ: Αν κάποιος ψάξει για τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο το όνομα που θα δει πολύ ψηλά στην λίστα θα είναι και αυτό της Νότιγχαμ Φόρεστ, που κατέκτησε σε τρία χρόνια δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και ένα πρωτάθλημα Αγγλίας, ενώ μόλις είχε πάρει την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το ποδοσφαιρικό θαύμα, ήταν ο Μπράιν Κλαφ, και μια μέρα σαν σήμερα το 2015 έβγαινε το ντοκιμαντέρ "I believe in Miracles" με όλη την πορεία του Βρετανού τεχνικού προς την κορυφή.

Ο Βρετανός έμεινε στην ιστορία για όσα κατάφερε να πετύχει όμως παράλληλα ο χαρακτήρας του ήταν το στοιχείο που τον έκανε στον κόσμο είτε να τον λατρεύει είτε να τον μισεί. Ας δούμε όμως μερικές ιστορίες που έχουν αφήσει εποχή στην ομάδα τόσο της Νότιγχαμ, όσων και των προηγούμενων σταθμών της καριέρας του.

Όταν ο Κλαφ έριξε μπουνιά στον Ρόι Κιν

Ο Ιρλανδός μέρος είναι από τους πιο σκληρούς παίκτες που πέρασαν από τα γήπεδα της Premier League, όμως σίγουρα δεν ήταν ο σκληρότερος στην παρουσία του στο City Ground. Ο Κλαφ θα τον κάνει αγοράσει πληρώνοντας μόλις 47.000 λίρες το 1990 με τον Ρόι Κιν να περιγράφει στην αυτοβιογραφία του την στιγμή που ο προπονητής του θα τον χτυπήσει μετά από ένα λάθος του σε αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας.

"Όταν μπήκα στα αποδυτήρια ο Κλαφ κατευθείαν μου έριξε μπουνιά στο πρόσωπο. «Μην πασάρεις ποτέ την μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα», ούρλιαξε από πάνω μου, ενώ εγώ είχα βρεθεί ξαπλωμένος στο πάτωμα. Σοκαρίστηκα! Ήμουν τόσο ταραγμένος που το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κουνήσω το κεφάλι μου συμφωνώντας. Ο μήνας του μέλιτος με τον Κλαφ και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για εμένα".

Ο Θεός του Νότιγχαμ

Ο Τζάστιν Φασάνου θα φτάσει στην Νότιγχαμ το 1981 από τη Νόριτς σε μια μεταγραφή που θα κοστίσει 1 εκατομμύριο λίρες. Ο Άγγλος επιθετικός είχε μια… μποέμ στάση ζωής, όντας αρκετά ασυμβίβαστος, κάτι που… γιγαντώθηκε όταν βρέθηκε στην συγκεκριμένη ομάδα, με τον ίδιο να πηγαίνει παντού με τον προσωπικό του μασέρ και ιεροκήρυκα.

Οι κακές του εμφανίσεις αναγκάζουν την διοίκηση της Φόρεστ να θέλει να τον διώξει, με τον Φασάνου να μην θέλει να πάρει μεταγραφή πιστεύοντας πως ο Θεός δεν θέλει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

"Υπάρχει μόνο ένας Θεός στο Νότιγχαμ και αυτός πιστεύει πως πρέπει να πάρεις μεταγραφή", του απάντησε ο Κλαφ… Μερικούς μήνες μετά πήγε στην Σαουθάμπτον δανεικός.

Το αλκοόλ πριν τον αγώνα

Δεν είναι άγωνστο πως ο Κλαφ έδωσε μεγάλη μάχη με τον αλκοολισμό, όπως επίσης το χρησιμοποιούσε στις ομάδες του για να ηρεμεί τους ποδοσφαιριστές του πριν τις δύσκολες αναμετρήσεις.

Το βράδυ πριν τον τελικό του Λιγκ Καπ του 1979, με την Φόρεστ να αντιμετωπίζει τη Σαουθάμπτον και τέσσερις μέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με αντίπαλο τη Μάλμε, ο Κλαφ νιώθει πως οι παίκτες του είναι νευρικοί. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο του Λονδίνου περίπου στις 21:30 όλοι οι πιστεύουν πως θα πάνε κατευθείαν για ύπνο, όμως ο Άγγλος προπονητής είχε άλλη γνώμη και τους λέει να επιστρέψουν άμεσα στη ρεσεψιόν.

Γυρνώντας οι ποδοσφαιριστές θα βρουν τον Κλαφ και τον βοηθό του Πίτερ Τέιλορ μαζί με 12 μπουκάλια σαμπάνια να τους λένε πως κανείς δεν μπορεί να φύγει μέχρι να μην υπάρχει ούτε σταγόνα από το ποτό. Όταν μερικοί από τους παίκτες διαμαρτυρηθούν ότι δεν πίνουν σαμπάνια θα αποφασίσει να παραγγείλει 12 κανάτες μπύρα ώστε οι πάντες να μπορούν να πιούν. Την επόμενη μέρα η Φόρεστ θα κερδίσει με 3-2. Λίγες μέρες μετά ο Κλαφ θα νιώσει άγχος από τους παίκτες πριν τον τελικό με τους Σουηδούς. Θα παραγγείλει δύο κιβώτια μπύρας την ώρα που η ομάδα πήγαινε προς το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.  Η Νότιγχαμ θα κερδίσει με 1-0.

Ο Κλαφ και η ψυχολογία

Ο Στούαρντ Πιρς ήταν γνωστό πως αγωνιζόταν με πολύ πάθος, με αποτέλεσμα ένα απόγευμα ο αμυντικός της Φόρεστ σε μια φάση να πάθει διάσειση. Ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας θα το αναφέρει στον Κλαφ και εκείνος θα απαντήσει:

"Πείτε του ότι είναι ο Πελέ και ότι θα παίζει μπροστά στον υπόλοιπο αγώνα".

Κλαφ ο… φυσικοθεραπευτής

Έχοντας στο μυαλό του τον δικό του σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ο Κλαφ είχε μεγάλες δυσκολίες με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παικτών του. Έτσι έγινε και σε έναν αγώνα για της ρεζέρβες της Νότιγχαμ με την Ρόδεραμ, όταν ο νεαρός Ντάρεν Γουόλσολ παραπονέθηκε στο ημίχρονο για έναν τραυματισμό στο χέρι ο Κλαφ θα πάει με τον φυσικοθεραπευτή και θα του πει πως αν ο ίδιος το φτύσει πριν του γίνει μασάζ τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έτσι και έγινε… "Τώρα θα είναι καλύτερα", θα πει… Ο Γουόλσολ θα ζητήσει μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι.

Ο μυστικός… πράκτορας Μπράιαν Κλαφ

Το 1973 ο Καλφ και ο Τέιλορ θα φύγουν από την Ντέρμπι, μετά από κόντρα των δύο με τον πρόεδρο της ομάδας Σαμ Λόνγκσον. Οι πάντες στην πόλη αλλά και στην ομάδα είναι στα… κάγκελα θέλοντας να επιστρέψουν, όπως άλλωστε και οι δύο προπονητές. Θα δημιουργηθεί το Derby Protest Movement, από έναν οπαδό, τον Ντον Σο, με στόχο να γίνουν πορείες και συγκεντρώσεις ώστε ο Κλαφ και ο Τέιλορ να παραμείνουν στην ομάδα.

Σε μια συνάντηση του κινήματος, ο Σο θα δει ανάμεσε σε αυτούς κάθονταν στην αίθουσα, έναν τύπο με καπέλο, καμπαρντίνα και γυαλιά ηλίου πιστεύοντας πως είναι κατάσκοπος από τον σύλλογο, όμως όταν προσπάθησε να τον πιάσει αυτός έφυγε τρέχοντας.

Το ίδιο βράδυ ο Σο θα δει την φιγούρα σε ένα αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του. Ο οπαδός θα σταματήσει δίπλα του πιστεύοντας πως θα αποκαλύψει το πρόσωπο του… καρφιού, όμως τελικά βλέποντας καλύτερα καταλαβαίνει πως είναι ο Κλαφ, που απλά δεν μπορούσε να είναι μακριά από την ομάδα της Ντέρμπι.

Ο άνθρωπος που χτύπησε οπαδό της Νότιγχαμ

Ο Κλαφ δεν φοβήθηκε να τσακωθεί ποτέ, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσει τις γροθιές του ειδικά τα τελευταία χρόνια της παρουσίας του στη Νότιγχαμ. Σε έναν αγώνα για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ η Φόρεστ θα νικήσει την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, με τους οπαδούς της ομάδας να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν. Ανάμεσα στα πανηγύρια ο Κλαφ θα ρίξει γροθιά σε έναν οπαδό που ήταν στον αγωνιστικό χώρο και θα φύγει για τα αποδυτήρια όπου οι παίκτες δεν γνώριζαν τι έχει συμβεί. Στις δηλώσεις του θα αναφερθεί στον χουλιγκανισμό που μάστιζε την Αγγλία, ενώ για να δείξει πως δεν έχει τίποτα με τους οπαδούς της ομάδας θα αφήσει δύο να τον φιλήσουν στο μάγουλο.

Μπράιαν ο… Άγιος

Παρά τα μεμονωμένα περιστατικά ο Μπράιαν Καλφ αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο της Νότιγχαμ, όχι μόνο για τις επιτυχίες που είχε αλλά και για τον τρόπο που λειτουργούσε στην πόλη. Κάποια μέρα άφησε στην μέση την προπόνηση της ομάδα ώστε να λύσει μια διαμάχη με έναν ηλικιωμένο κάτοικο του Νότιγχαμ. Μια άλλη φορά κλήθηκε να πάει στην γέφυρα Τρεντ, της πόλης, όπου ένας 27χρονος άνδρας είχε σκαρφαλώσει και απειλούσε ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του. Η αστυνομία δεν μπορούσε να του αλλάξει γνώμη, όμως μετά την άφιξη του Βρετανού τεχνικού και μια πεντάλεπτη συζήτηση, ο νεαρός κατέβηκε με ασφάλεια από το σημείο που βρισκόταν. Λίγες εβδομάδες μετά θα κερδίσει το βραβείο Evening Post Citizen of the Month.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags