Facebook Pixel Μπερνάρντ Μενσά: Γιούβε, Βαλένθια, Γιουνάιτεντ και... ΠΑΟΚ - Μεταγραφή 8 εκατ. στην Ατλέτικο - Απόφαση σκάνδαλο με Εθνική
Ποδόσφαιρο
| 2023-04-02 12:30:00

Γιούβε, Βαλένθια, Γιουνάιτεντ και... ΠΑΟΚ - Μεταγραφή 8 εκατ. σε Ατλέτικο - Απόφαση σκάνδαλο με Εθνική

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Γιούβε, Βαλένθια, Γιουνάιτεντ και... ΠΑΟΚ - Μεταγραφή 8 εκατ. σε Ατλέτικο - Απόφαση σκάνδαλο με Εθνική

Ποιος είναι ο μέσος που φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το παράπονο για Σιμεόνε και η εμπειρία της Τουρκίας που τον κράτησε ποδοσφαιρικά ζωντανό.

Ένα νέο όνομα προστέθηκε στο μεταγραφικό ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ. Όπως προκύπτει από αφρικανικό δημοσίευμα, ο Μπερνάρντ Μενσά ενδιαφέρει την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο 28χρονος Γκανέζος μέσος μένει ελεύθερος από την Καϊσερίσπορ και φέρεται να έχει βρεθεί στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων (Τράμπζονσπορ, Χαλ), μεταξύ των οποίων και οι «ασπρόμαυροι», αλλά και κάποιοι σύλλογοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Αφρικανός μετρά φέτος 22 αγώνες με 3 γκολ και 1 ασίστ στην ομάδα της Καισάρειας και αναζητεί τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, με τον ατζέντη του να δηλώνει πρόσφατα πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με ομάδα.

Υπάρχει ένας άλλος Γκανέζος παίκτης με το ίδιο όνομα και επίθετο, ο οποίος αγωνίζεται στην Αγγλία, ωστόσο δεν σχετίζεται με την περίπτωση του ποδοσφαιριστή που αναφερόμαστε.

Ενδιαφέρον από Γιούβε, Βαλένθια, Γιουνάιτεντ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη γκανέζικη Φέγενορντ. Βλέπετε η Γκάνα είναι μία χώρα που η αποικιοκρατία έχει αφήσει το αποτύπωμά της, με τους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς να μάχονται για να ελέγξουν το εμπόριο της περιοχής, με τους τελευταίους να επικρατούν να ιδρύουν εταιρείες και εμπορικά παραρτήματα.

Βέβαια η συνέχεια της πορείας του Μενσά ήταν στην Πορτογαλία και τις Ακαδημίες της Γκιμαράες και όχι στην Ολλανδία. Στις 10 Μαΐου 2014 βρέθηκε για πρώτη φορά σε αποστολή της πρώτης ομάδας, έκατσε στον πάγκο στο ματς με την Μπράγκα και από την επόμενη σεζόν πήρε γεμάτο χρόνο συμμετοχής. Και δεν τα πήγε άσχημα τη σεζόν 2014-2015.

Έπαιξε 34 ματς, σκόραρε 5 γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ και η αγοραστική του αξία εκτινάχθηκε στα 4 εκατ.Ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Αυτή η σεζόν στη Γκιμαράες τον έφερε στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, παρότι ήταν 20 χρονών και έπαιζε μόνο ένα χρόνο ως επαγγελματίας. Όπως αναφέρουν γκανέζικα ΜΜΕ, Βαλένθια, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή του.

Γκολάρα στο ντεμπούτο του με τη Γκάνα

Εξάλλου στην πατρίδα του τον χαρακτήριζα «next big thing» του γκανέζικου ποδοσφαίρου. Ο ενθουσιασμός των συμπατριωτών του γύρω από την περίπτωσή του κορυφώθηκε με το γκολ που σημείωσε εναντίον του Τόγκο, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα 2017.

Εκείνη την περίοδο ο πρώην πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκάνας, μάνατζερ και επιχειρηματίας, Τζορτζ Αφρίγιε, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν γενικός αρχηγός της εθνικής, είχε κάνει ειδική μνεία για την περίπτωσή του, χαρακτηρίζοντάς τον «αστέρι του μέλλοντος» για τη χώρα γιατί διαθέτει όσα χρειάζεται ένας παίκτης.

Μεταγραφή 8 εκατ.Ευρώ με υπογραφή Χόρχε Μέντες

Η Ατλέτικο Μαδρίτης όμως ήταν αυτή που τον απέκτησε. Η ισπανική ομάδα έβγαλε από τα ταμεία της 8 εκατ.Ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2015, μία μεταγραφή που είχε την υπογραφή του μεγαλοατζέντη Χόρχε Μέντες. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τον Ντιέγκο Σιμεόνε και έτσι δόθηκε δανεικός στη Χετάφε την ίδια περίοδο.

Αλλά ούτε εκεί κατάφερε να καθιερωθεί. Έπαιξε 10 παιχνίδια (8 για τη La Liga και 2 για το Κύπελλο), όλα ως αλλαγή, επέστρεψε το καλοκαίρι του 2016 στη Μαδρίτη με τους «ροχιμπλάνκος» να τον δίνουν δανεικό στην Γκιμαράες, προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής μετά από μια χρονιά με πολύ λίγα παιχνίδια στα πόδια του.  Στην Πορτογαλία τη σεζόν 2016-17 έπαιξε 25 ματς και είχε 1 ασίστ.

Η στεναχώρια του μεταφέρθηκε στο ESPN

Στην επιστροφή του στη Μαδρίτη και πάλι δεν μπόρεσε να βρει χώρο στα σχέδια του Σιμεόνε. Έτσι το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε η περιπέτειά του στην Τουρκία, αρχής γενομένης από τη Κασίμπασα. Εκεί έκανε γεμάτη σεζόν. Έπαιξε 32 παιχνίδια, σκόραρε 5 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ.

Ούτε αυτά τα στοιχεία ήταν αρκετά για να υπολογιστεί ως μονάδα στην Αθλέτικο, η οποία τον έδωσε εκ νέου δανεικό στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2018, αυτήν τη φορά όμως προορισμός ήταν η Καισάρεια!

Εκείνη την περίοδο άρχισε να μεταφέρεται η δυσαρέσκειά του που ο Ισπανικός σύλλογος, αν κρίνουμε από το άρθρο του  ESPN με τίτλο «Το όνειρο της Ατλέτικο Μαδρίτης εξακολουθεί να καίει για τον Μπερνάρ Μενσά», το οποίο υπέγραφε ο συμπατριώτης του, Μάικλ Ότι Ατζέι.

«Ο μέσος της Γκάνας Μπέρναρντ Μενσά εξακολουθεί να τρέφει φιλοδοξίες να γίνει βασικός παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης, παρόλο που δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σε τρία χρόνια στον σύλλογο. Ο Μενσά, που θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους επιθετικούς χαφ της Γκάνας, υπογράφηκε από τους ισπανικούς γίγαντες από τη Vitoria Guimaraes το 2015, αλλά δεν έχει παίξει ακόμη επίσημο παιχνίδι για την ομάδα.

Αυτά τα τρία χρόνια πέρασε ως δανεικός από διάφορους συλλόγους με περιόδους σε Χετάφε, Γκιμαράες, Κασιμπάσα και, επί του παρόντος, στην Καϊσερίσπορ, όπου απολαμβάνει την καλύτερη του φόρμα από τότε που μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Έχει εμφανιστεί εννέα φορές για την τουρκική ομάδα μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, κερδίζοντας μια διεθνή ανάκληση με την Γκάνα, αν και ο πρωταρχικός του στόχος παραμένει να πείσει την Ατλέτικο για τη διαρκή του ποιότητα.

«Δεν έχω εγκαταλείψει την Ατλέτικο», είπε ο Μενσά στο KweséESPN. «Ξέρω ότι πολλοί πιστεύουν ότι έχω, αλλά πολλή σκληρή δουλειά που κάνω ως δανεικός είναι να επιστρέψω εκεί για να γίνω ένα σημαντικό μέλος της ομάδας.

Ο Μενσά είχε μεγάλες ελπίδες όταν έκανε τη μεταγραφή των €8 εκατομμυρίων στην Ατλέτικο, αλλά παραδέχεται ότι ο δανεισμός του τον επηρέασε», έγραφε μεταξύ άλλων ο Αφρικανός αναλυτής, ο οποίος μετέφερε και άλλες δηλώσεις του παίκτη, στις οποίες παραδεχόταν, ότι η εμπειρία της Τουρκίας τον βοήθησε να γίνει καλύτερος παίκτης, επειδή είχε αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του.

Στην Καϊσερίσπορ, τη σεζόν 2018-2019 έπαιξε 28 παιχνίδια, σημείωσε 4 γκολ και έβγαλε 1 ασίστ. H τουρκική ομάδα ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς, πλήρωσε 3,6 εκατ.Ευρώ και απέκτησε τα δικαιώματά του, κάτι που του έδωσε τη σιγουριά που επιθυμούσε κάτι που φάνηκε στα στατιστικά του. Γιατί την επόμενη (2019-2020) σεζόν έπαιξε 26 παιχνίδια, με 5 γκολ και 8 ασίστ. Η ομάδα της Καισάρειας, όμως, (πατρίδα του Μεγάλου Βασιλείου κατά τη βυζαντινή εποχή), τον έδωσε δανεικό στη Μπεσίκτας με την οποία είχε 36 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ τη σεζόν 2020-2021.

Αποχώρηση… σκάνδαλο από την Εθνική

Τον Νοέμβριο του 2020, με ανακοίνωσή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί προσωρινά από την εθνική ομάδα της Γκάνας. Αφορμή για την κίνησή του μία απόφαση-σκάνδαλο του προπονητή της ομάδας, Σαρλς Ακόνορ, να τον αφήσει στον πάγκο σε ένα διεθνές φιλικό εναντίον του Κατάρ, ύστερα από συστάσεις του συμπαίκτη του στο ομοσπονδιακό συγκρότημα, ο οποίος είχε επιρροή στην ομάδα. Ο Μενσά ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, στο οποίο ο συμπαίκτης ζητούσε από τον τεχνικό να θέσει εκτός ομάδας τον Κασίμ Άνταμς Νουχού της Χόφενχαϊμ.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, παρά τη συγκλονιστική ανακοίνωση που είχε βγάλει ο παίκτης δεν προσπάθησε να σώσει την κατάσταση. Από τότε, τόσο ο Μενσά, όσο και ο Νουχού, δεν έχουν ξαναφορέσει τη φανέλα της Εθνικής Γκάνας. Το 2021 υπήρξαν δημοσιεύματα που πίεζαν για την επιστροφή του Μενσά στα «μαύρα αστέρια» (έτσι είναι το παρατσούκλι της Γκάνας), υποστηρίζοντας, ότι βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, διαθέτει ηγετικές ικανότητες, ενώ έχει υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στον πάγκο της ομάδας.

Τραυματισμοί

Ο παίκτης κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει κάποιους τόσο μικροτραυματισμούς όσο και σοβαρούς. Για παράδειγμα τον Μάρτιο 2019 είχε εξάρθρωση ώμου που τον άφησε εκτός για 8 παιχνίδια, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 υπέστη ρήξη χιαστού που τον άφησε πάνω από 6 μήνες εκτός γηπέδων. Γι’αυτό τη σεζόν 2021-2022 είχε μόνο 6 παιχνίδια. Παρ’όλα αυτά κατάφερε να σημειώσει 2 γκολ και να μοιράσει 3 ασίστ.

Ρωτήσαμε τον Τούρκο δημοσιογράφο, Μεμντού Μποραζάν, ο οποίος είναι ρεπόρτερ της Καϊσέρισπορ για την εφημερίδα «Fanatik», προκειμένου να μας σκιαγραφήσει το προφίλ του ποδοσφαιριστή. «Είναι γρήγορος και πολύ αθλητικός παίκτης. Είναι αποτελεσματικός μέσος στην επίθεση. Σκοράρει και δημιουργεί γκολ. 

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Χειρόφρενο" από Σαββίδη στον ΠΑΟΚ - "Δεν υπάρχουν" 140 εκατομμύρια - Απαιτεί τα χρήματα της ΑΕΚ! 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags