ΣΤΗ βίβλο αναφέρεται ως εξής: «Νεώτερος εγενόμην και γαρ εγήρασα και ουκ είδον δίκαιον εγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους».
Στις σύγχρονες, δημώδεις εκφράσεις, λένε, «ήμουνα νιος και γέρασα». Που αποτελεί και τίτλο λαϊκού τραγουδιού με τον Βαγγέλη Περπινιάδη.
Να γυρίσουμε λοιπόν τριάντα χρόνια και κάτι ψιλά, πίσω. Αρχές δεκαετίας του '80... Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό. Γαμεί και δέρνει. Εθνικό νόμισμα η δραχμή.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εφαρμόζει τον σοσιαλισμό με εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΑ κ.λπ. Ο Ακης Τζοχατζόπουλος βλέπει τα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες σαν ξερολούκουμα. Η Μάργκαρετ προετοιμάζει τον Γιώργο για πρωθυπουργό. Η επάρατος δεξιά είναι κλεισμένη στο καβούκι της κι όλα καλά κι όλα ωραία.
Γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο ένας, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος, που ακούει στο όνομα Κίμωνας Κουλούρης. Ο γόης των βορείων αλλά και των νοτίων προαστίων. Τότε βέβαια δεν είχε εφευρεθεί ακόμα αυτό το καταραμένο αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο. Κουμάντο έκανε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού έλεγε πόσες ομάδες πέφτουνε και πόσες ανεβαίνουνε. Ο υφυπουργός έλεγε αν σε κάθε ομάδα θα παίζουν δύο ή τρεις ξένοι. Ο υφυπουργός διόριζε την ΚΕΔ. Ο υφυπουργός έδινε εντολή στην ΕΠΟ να προσλαμβάνει ομοσπονδιακό προπονητή, τον Παπαποστόλου και τον Αρχοντίδη. Ο υφυπουργός έφτιαχνε τους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο. Ο υφυπουργός διόριζε τους αθλητικούς δικαστές.
Τότε, λοιπόν, ο εν λόγω Κίμωνας Κουλούρης, για να δείξει ότι είναι μάγκας και νταής, φώναζε κατά καιρούς στο γραφείο του τους προέδρους των ομάδων... Νταϊφά, Βαρδινογιάννη και λοιπούς. Για να τους τρίξει τα δόντια και να δείξει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν χαμπαριάζει. Αλλες φορές, όταν τα πράγματα ήταν κάλμα, τους έκανε το τραπέζι στο «Αγλαμαιρ» του Νίκου Τζερεφού, στο Τουρκολίμανο.
Κι είχε εκ δεξιών του τον Ζουμπογιώργο και εξ αριστερών του τον Βουράκη. Βουράκης και Νταϊφάς μπορεί να μας άφησαν χρόνους, αλλά οι συσκέψεις των προέδρων, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό, έγιναν θεσμός. Και στο καταραμένο ελληνικό ποδόσφαιρο βέβαια, δεν έγινε απολύτως τίποτα.
Υστερα από τριάντα χρόνια τα ίδια και χειρότερα. Ιδού λοιπόν που ο Γιάννης Ανδριανός ζήλεψε τη δόξα των προηγούμενων υφυπουργών. Να έχει και αυτός στο αρχείο του μια φωτογραφία με Μαρινάκη - Σαββίδη και λοιπούς. Αφού λοιπόν θα αφήσει τους προέδρους να κάνουν Πάσχα και να φάνε αρνί, κοκορέτσι και σπληνάντερο, θα τους φωνάξει όλους μαζί στο γραφείο του, την Τρίτη, για το θέμα της βίας. Υστερα μάλιστα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Μάλιστα... Το κράτος, αυτό το καταραμένο ελληνικό κράτος, ζητάει από τους παράγοντες να βρουν λύση. Αν είναι έτσι, τότε τι ρόλο παίζουνε τα υπουργεία και η αστυνομία; Τι δουλειά κάνουνε; Ξύνουνε πατσές. Ακριβώς αυτό. Να πούνε στη σύσκεψη, τι; Να πει ο Σαββίδης ότι εμάς στο «Καραϊσκάκης» μας έφαγε η διαιτησία και ο Αλαφούζος, ότι είχε φάει κάτι ψιλές ο Σισέ;
Το κράτος δεν κάνει συσκέψεις. Το κράτος αποφασίζει. Αν υπάρχει κράτος. Αν δεν υπάρχει, κάνει συσκέψεις και κάνει τη δουλειά στο... να 'χαμε να λέγαμε. Οπως ο Κουλούρης το 1982, όπως αύριο ο Ανδριανός, κι όπως το 2047 ο τότε υφυπουργός.
Αν υπάρχει βέβαια ελληνικό κράτος. Αυτά.
Οσο περνάνε οι µέρες λοιπόν τόσο αυξάνονται και πληθαίνουν οι γνωστοί και µη εξαιρετέοι
ΕΓΡΑΦΑ τις προάλλες για Ψωµιάδη, Πολύδωρα, Νικολόπουλο. Οτι πρόκειται για το τρίο Στούτζες της πολιτικής, κι είχα αναφέρει τα ονόµατά τους: Τζο, Λάρι, Μο. Οπως µε διόρθωσε όµως ένας καλός φίλος, είχα κάνει λάθος, αφού την τριάδα την αποτελούσαν οι Λάρι, Μο και Κέρλι. Με δεδοµένο λοιπόν ότι οι εκλογές είναι στην ηµερήσια διάταξη, θυµήθηκα αυτό που είχε πει κάποτε ο Ακης Πάνου: «Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να θέλει κάποιος να ασχοληθεί µε την πολιτική.
Εδώ, καλά καλά, δεν µπορείς να κουµαντάρεις τον εαυτό σου. Εχεις τη φιλοδοξία και την απαίτηση να κάνεις κουµάντο σε χιλιάδες, σε εκατοµµύρια ανθρώπους; Να αποφασίζεις εσύ για λογαριασµό τους;» Οσο περνάνε οι µέρες λοιπόν τόσο αυξάνονται και πληθαίνουν οι γνωστοί και µη εξαιρετέοι, που θέλουν να σώσουν την Ελλάδα µέσω της Ευρωβουλής, είτε τους δήµους και τις περιφέρειες. Μετά τον Ζαγοράκη, κατεβαίνει µε τον Σπηλιωτόπουλο ο Βαζέχα και µε τον Σγουρό ο Τότης Φυλακούρης. Ο Νίκος Βαµβακούλας, αντίθετα, αντιστέκεται πεισµατικά στην πολιορκία που δέχεται. «Εγώ είµαι σοβαρός άνθρωπος. Τα καλαµπούρια είναι για το γήπεδο. Οχι για την πολιτική».
Η αναφορά του θύµισε µαθητή του δηµοτικού
ΤΑ σχολεία αυτές τις µέρες είναι κλειστά, θα ανοίξουν µετά το Πάσχα. Ας πούµε ότι ο δάσκαλος στην έκτη δηµοτικού βάζει τα παιδάκια να γράψουν έκθεση µε θέµα τα επεισόδια στο ΠΑΟΚ – Ολυµπιακός στην Τούµπα. Παίρνει λοιπόν µολύβι και χαρτί ο Γιαννάκης κι αρχίζει και γράφει: «Είναι απαράδεκτο διεθνείς ποδοσφαιριστές να έχουν τέτοιες συµπεριφορές. Δεν αναρωτιούνται τι µηνύµατα περνάνε στην κοινωνία και στα παιδιά που τους έχουν ως πρότυπα».
Ο δάσκαλος βέβαια θα τον διορθώσει τον Γιαννάκη. «Παιδί µου, δεν έχει καµία σηµασία αν αυτός που τσακώνεται µέσα στο γήπεδο είναι διεθνής ή όχι. Εχεις κάνει λάθος. Αν δεν ήταν διεθνής δηλαδή ο Κατσουράνης, θα είχε δικαίωµα να κάνει αυτά που έκανε; Οπως έχεις κάνει λάθος, Γιαννάκη παιδί µου, σχετικά µε τα πρότυπα. Πρότυπα για τη νεολαία δεν είναι οι ποδοσφαιριστές. Πρότυπα σε εσάς τα παιδιά πρέπει να είναι οι επιστήµονες. Οι συγγραφείς, οι µεγάλοι καλλιτέχνες. Το ποδόσφαιρο είναι για να ψυχαγωγεί. Για να περνάει η ώρα. Οχι για να δηµιουργεί πρότυπα». Στην προκειµένη περίπτωση, βέβαια, δεν έχουµε να κάνουµε µε έκθεση µαθητή δηµοτικού σχολείου. Η αναφορά ότι «είναι απαράδεκτες τέτοιες συµπεριφορές και ειδικότερα από διεθνείς ποδοσφαιριστές» δεν έγινε από κάποιον Γιαννάκη της 6ης δηµοτικού. Αυτά τα είπε ο Γιάννης Ανδριανός µε την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισµού. Για τέτοιον γίγαντα της πολιτικής σκέψης µιλάµε. Για διάνοια.
ΕΡΩΤΗΣΗ Τι τιµή προβλέπεται για όποιον πρόεδρο πάρει απουσία στη σύσκεψη της Τρίτης;
Σοβαρή αβλεψία του Ανδριανού να αγνοήσει από τη σύσκεψη για τη βία τη Θύρα 7, τη Θύρα 4 και τη Θύρα 13.
observer
Πηγή: Goal