Facebook Pixel Sportdog.gr | Γιαννάκης: «Τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι περίμενα»
| 2017-12-30 14:46:00

Γιαννάκης: «Τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι περίμενα»

Sportdog Team
Γιαννάκης: «Τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι περίμενα»

Εξομολογητικός για τον Άρη ο «δράκος».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, μίλησε για όλους και για όλα. Για τα προβλήματα, την πίστη του, την διοίκηση του Νίκου Λάσκαρη, τον κόσμο του Άρη, αλλά και τον Νικ Γκάλη. 

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας τεχνικός στην εφημερίδα "ΑΡΗΣ Είσαι".

Για τα συμπεράσματά του σε αυτό το πρώτο εξάμηνο παρουσίας του στον Άρη: "Ας πούμε έξι μήνες, γιατί η συμφωνία ενεργοποιήθηκε λίγο αργότερα. Ο Άρης παραμένει μια μεγάλη ομάδα, που όμως θα περίμενα να είναι περισσότερη διψασμένη στο να βρει τον τρόπο να συμπαραστέκεται στην προσπάθεια. Περίμενα να είναι μία πιο απαιτητική ομάδα, να έχει ρόλους ξεκάθαρους και να δείχνει τα θετικά της στοιχεία προς τα έξω.

Δυστυχώς συνάντησα μια ομάδα η οποία ενώ έχει πολλά προσόντα και προοπτικές, οι άνθρωποι που την αγαπάνε πέφτουν στην παγίδα του και θέλουν όλοι να είναι πρωταγωνιστές. Και δυστυχώς, αν σε μια ομάδα δεν υπάρχουν και οι άνθρωποι που παίζουν τους απλούς ρόλους, όχι τους πρωταγωνιστικούς, παρά τις όποιες ικανότητές τους, η ομάδα δεν μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα".

Για το τι εννοεί για τους ρόλους: "Θα πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν ήρθα στον Άρη ήμουν ένας παίκτης που θα μπορούσα - πιθανόν - να αποφασίζω για τα περισσότερα πράγματα στην επίθεση. Αλλά δεν έγινε έτσι. Έπρεπε να προσαρμόσω το παιχνίδι μου στις απαιτήσεις του Άρη και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να κερδίζουμε. Το ίδιο και κάποια άλλα παιδιά τότε στην ομάδα τα οποία ήταν λιγότερα προβεβλημένα, αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και έδωσαν κατά καιρούς σημαντικές λύσεις μέσα στο παρκέ. Γι' αυτό και κάναμε τόσα σπουδαία αγωνιστικά πράγματα τότε".

 

Για το αν τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο περίμενε: "Το μεγάλο πρόβλημα του Άρη, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ομάδας σήμερα, είναι ότι το "εγώ" είναι πάνω από το "εμείς". Είναι πολύ δυσκολότερα τα πράγματα από ότι τα περίμενα και από ότι μου τα είχαν περιγράψει. Ακόμη και για την αντιμετώπιση των πιο απλών πραγμάτων, ακόμα και για τις πιο απλές καθημερινές αποφάσεις που είναι αυτονόητες, υπάρχει ζήτημα".

 

Για τις υποσχέσεις που πήρε πριν έρθει στον Άρη και αν όλα αυτά είναι μακριά σε σχέση με όσα συνάντησε, είπε: "Φυσικά και είναι πολύ μακριά αυτά που μου είχε υποσχεθεί η διοίκηση. Η ροή των πραγμάτων το έδειξε αυτό, αλλά και οι καταστάσεις που βιώσαμε από το περασμένο καλοκαίρι. Το ήξερα όμως, ήμουν σίγουρος για το ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και είπα από την πρώτη στιγμή, ότι ήρθα για να τσαλακωθώ στον Άρη και θα τσαλακωθώ. Αλλά εμένα, το πρόβλημά μου είναι ένα. Να αποφασίσουμε τι ομάδα θέλουμε και πως μπορούμε να την κτίσουμε βήμα - βήμα από την αρχή. Ο σύλλογος έχει πρόβλημα να παρουσιάζεται συμπαγής. Τι εννοώ; Απλά πράγματα. Ο κόσμος να συμπαραστέκεται, η διοίκηση να λύνει ζητήματα, οι παίκτες να παλεύουν σκληρά, οι προπονητές να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για το καλύτερο αποτέλεσμα".

Για το τι τον δυσκόλεψε: "Ο καθένας ξέρει ότι ήταν δύσκολο να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές το καλοκαίρι. Ειδικά όταν υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που φανερώνει τα αρνητικά στοιχεία μας, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες ομάδες που επίσης έχουν προβλήματα. Αυτό δείχνει για μένα ότι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και φιλοσοφίας, δημιουργεί μεγάλες εσωτερικές αντιπαλότητες. Πολύ πιο επικίνδυνες από έναν αντίπαλο που θέλει να σε κερδίσει ή ακόμα και να σε καταστρέψει".

Για τα διοικητικά προβλήματα που φέρνουν κριτική: "Είναι γνωστό και δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στην ομάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Υπάρχουν άνθρωποι έξω από αυτήν που νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν πολύ καλύτερα όλα, αλλά δημιουργείται μεγάλη αντιπαλότητα και αυτό δεν μας ευνοεί τώρα. Οτιδήποτε και να γίνεται έξω από τις τέσσερις γραμμές πρέπει μέσα στο γήπεδο να είμαστε θετικοί απέναντι στην ομάδα. Μας λείπουν παιδιά, έχουμε σοβαρές δυσκολίες και η αρνητική ατμόσφαιρα επηρεάζει τους νέους παίκτες. Που λόγω ηλικίας και παραστάσεων, δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν πνευματικά την κατάσταση και δημιουργείται τροχοπέδη για να έρθουν καλά αποτελέσματα".

 

Για το αν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει και να αποχωρήσει: "Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ. Δεν πέρασε καν από το μυαλό μου τέτοια σκέψη. Στόχος μου ήταν και είναι να προσπαθήσω να προσθέσω ένα λιθαράκι για να μειώσω τις αδυναμίες του Άρη σε όλους τους τομείς. Να πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση και να παρακινήσω τον κόσμο να καταλάβει ότι η συσπείρωση, μόνο τα προτερήματα θα αναδείξει. Αυτή τη στιγμή, αν το γήπεδο γεμίζει άσχετα με τα αποτελέσματα, ο Άρης θα είναι πάντα εν δυνάμει έτοιμος να παρακινήσει ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με την ομάδα. Άλλωστε, αυτό που έλεγαν πάντα για τον Αρη, είναι ότι έχει μπασκετικό κόσμο και πως γεμίζει πάντα το γήπεδο δίνοντας υπεραξία στην ομάδα του".

 

Για το τι προτείνει ο ίδιος σε όσους έχουν διαφορετική φιλοσοφία: "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα επιλέξουμε. Ο ένας δρόμος μας οδηγεί στο να τσακωθούμε και να δείχνουμε όλα τα αρνητικά μας στην ομάδα. Ο άλλος δρόμος μας λέει να ενωθούμε και να αναδείξουμε όλα τα θετικά, αναμένοντας από τους αρμόδιους ανθρώπους να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Κάποια θα λυθούν από εμάς τους ίδιους, διοίκηση και ομάδα, κάποια από αυτούς που θα δουν μια ωραία προσπάθεια και θα έρθουν να συμπαρασταθούν. Πρέπει να διαλέξουμε τον δρόμο που θ ακολουθήσουμε αν και στα μου υπάρχει μόνο ο δρόμος της συσπείρωσης".

Για την διοίκηση και το αν πρέπει να πει την αλήθεια στον κόσμο: "Δεν το συζητάμε αυτό, είναι το κυριότερο. Αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, η ομάδα χρειάζεται ανθρώπους όχι μόνο για τις θέσεις που έχουν προβολή, αλλά και για τις άλλες που δεν έχουν. Και εκείνες, συνήθως, δεν καταλαμβάνονται από ανθρώπους με κύρος και προσωπικότητα. Σε πολλούς τομείς τομείς δεν έχουμε αποτελεσματικότητα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, το ένα κομμάτι είναι να έχεις χρήματα και να αγοράζεις παίκτες. Το άλλο είναι να δημιουργείς χρήματα και να αγοράζεις παίκτες. Και το άλλο είναι να παίρνεις παίκτες και να τους δουλεύεις για να τους κάνεις χρήματα, δίνοντάς τους υπεραξία. Όλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να γίνουν όχι με ιδιαίτερα έξοδα, αλά με ανθρώπους που θα έχουν πάθος να κάνουν μια σημαντική δουλειά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως ένας παίκτης ρολίστας σε μια ομάδα μπάσκετ. Δεν είναι όμορφο να τον βλέπεις από έξω να κάνει ένα σκριν ή να παίρνει ένα ριμπάουντ, αλλά όσοι είμαστε μέσα στο μπάσκετ γνωρίζουμε ότι αυτό το απλό πράγμα ξεκινάει μια ομάδα και η επιτυχία της. Από εκεί μπαίνουν οι βάσεις. Δυστυχώς, έχουμε έλλειμμα στον Άρη από ανθρώπους με διάθεση για τέτοια παροχή υπηρεσιών. Όταν κτίζεις μια ομάδα, δεν ψάχνεις μόνο παίκτες που βάζουν σουτ. Ψάχνεις και ρολίστες που είναι απαραίτητοι".

Για τα σενάρια παραμονή και υποβιβασμού της ομάδας και αν τον ενοχλεί αυτή η κουβέντα: "Με ενοχλεί αφάνταστα η βαθμολογική μας θέση σήμερα, αλλά δεν θα πω κάτι παραπάνω για το αγωνιστικό, ώστε να απαντήσω σε κάποιους. Θα το δείξουμε μέσα στο γήπεδο αν θα κινδυνεύσουμε ή όχι. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν φοβάται ποτέ. Είχαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα και από δω και πέρα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Εμένα δεν με απασχολεί τόσο πολύ το αγωνιστικό. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει ικανότητες. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ομάδα ξεκινούσε με λιγότερες ικανότητες σε όλους τους τομείς. Στην επικοινωνία, στους χορηγούς, στο μπάσκετ, στην νοοτροπία. Όλα τα του χρόνου πρέπει να είναι πιο θετικά. Με ενοχλεί η νοοτροπία του να βγάλουμε τη χρονιά. Δεν αρμόζει αυτό στον Άρη. Η ομάδα πρέπει να κοιτάζει ψηλά σε όλους τους τομείς και οφείλουμε να δείχνουμε τι κάνουμε και τι ετοιμάζουμε για το μέλλον".

Για το παιχνίδι με τα Τρίκαλα: "Αυτό δεν χρειάζεται να μου το πει κάποιος. Το ξέρω πάρα πολύ καλά. Έχουμε τραυματισμούς, είχαμε έλλειψη παιδιών εδώ και καιρό και κάναμε προπόνηση με εννέα άτομα, ενώ έλεγα από την αρχή ότι πρέπει να είμαστε 15 παιδιά. Δεν έχουμε πολλούς ξένους, έχουμε διαφορετικά θέματα, αλλά με τα Τρίκαλα θα είμαστε έτοιμοι και δυνατοί να παλέψουμε και να κερδίσουμε. και ελπίζω να έχουμε τη βοήθεια του κόσμου στις εξέδρες, για να έχουμε ώθηση. Αλλά θέλει υπομονή και στήριξη".

Για τις αποχωρήσεις παικτών: "Τα παιδιά που έφυγαν από την ομάδα, δεν έφυγαν μόνο για μπασκετικούς λόγους. Όταν το καλοκαίρι επιλέξαμε παίκτες, είχαμε σοβαρά προβλήματα και ξέρετε ποια είναι αυτά. Δεν μπορούσαμε να έχουμε όλους τους παίκτες από την αρχή. Μας βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουμε, για να στήσουμε μια ομάδα και να ξεκινήσουμε. Δυστυχώς, κάποιοι παίκτες προσαρμόστηκαν και κάποιοι όχι. Τα οικονομικά θέματα δημιούργησαν κάποιες δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν μπορούμε να κοιτάζουμε πίσω. Συνεχίζουμε, πλέον, για να βρούμε παιδιά που θα μας βοηθήσουν και θα μπορέσουν να δουλέψουν μαζί μας, πάντα σε συνάρτηση με τους νέους Έλληνες παίκτες που διαθέτουμε και με τις περιορισμένες δυνατότητές μας".

Για τον Πριούιτ και το αν έρθουν κι άλλοι παίκτες: "Πιστεύουμε ότι οι νέοι παίκτες που θα έρθουν θα μας βοηθήσουν. Ο Πριούιτ είναι σουτέρ, μπορεί να παίξει στις θέσεις "2" και "3" και "4", αλλά ακόμη και στον άσο υπό προϋποθέσεις. Μπορεί να παίξει με την μπάλα, αλλά και χωρίς την μπάλα στα χέρια του, έχει μια ενέργεια και μια σχετική καλή άμυνα. Έχουμε βρει και ψηλό, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η περίπτωσή του, γιατί υπάρχουν προβλήματα οικονομικά και τεχνικά που παλεύουμε για να ξεπεράσουμε. Και άλλους παίκτες είχαμε βρει τον τελευταίο μήνα, αλλά τα προβλήματα δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε".

Για τον Γκάλη και την συνεργασία που υπάρχει: "Καλά, είναι για να το συζητάμε αυτό; Με ρωτάτε για το αν ο Νικ μπορεί να βοηθήσει τον Άρη αν έρθει κοντά; Εδώ η σκιά του πλανάται μέσα στο γήπεδο και τον νιώθεις. Όποιος μπει μέσα σε αυτό το γήπεδο, ακόμα και τίποτα μην ξέρει από το παρελθόν, τον βλέπει και νιώθει αυτό το δέος. Ο Νίκ είναι μεγάλη προίκα για τον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά για τον Άρη. Εγώ νιώθω ότι θα έπρεπε να είναι εδώ, θα έπρεπε να είναι μαζί μας από οποιοδήποτε ρόλο και με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμη και μια βόλτα να περάσει, να δει ένα ματς χωρίς να πει το παραμικρό σε κανέναν, θα ήταν μεγάλη ώθηση και βοήθειά προς τους παίκτες και τον κόσμο της ομάδας".

Για το αν μιλάνε μεταξύ τους και αν υπάρχει ενδεχόμενο βοήθειά από την πλευρά του Γκάλη: "Με τον Νικ έχουμε βρεθεί αρκετές φορές και σε διαφορετικές εκδηλώσεις, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε και να συζητήσουμε διεξοδικά για την ομάδα και γενικότερα και για όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχεται να δει ένα παιχνίδι. Είναι τελείως προσωπικό το θέμα, σίγουρα, κάτι τον έχει ενοχλήσει και τον έχει πικράνει και δεν μπορώ εγώ να πω κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό, γιατί δεν γνωρίζω. Αλλά και το μπάσκετ και το Παλέ είναι το σπίτι του. Και μπορεί να έρθει όποτε θέλει, χωρίς να έχει σημασία ποιοι είμαστε εδώ. Ο Νικ πρέπει να νιώθει ότι αυτό είναι το δικό του σπίτι, αυτός είναι ο οικοδεσπότης και ότι βλέπει, όλους όσους είναι εδώ καλεσμένοι του. Όπως όταν έρχονται κάποιοι άνθρωποι στο σπίτι σου και τους υποδέχεσαι, τους χαιρετάς και απολαμβάνεις τη στιγμή. Εγώ αυτό πιστεύω για τον Νικ και την παρουσία του στο γήπεδο και, κυρίως, σε αυτό το γήπεδο που έχει αγαπηθεί και αποθεωθεί με μοναδικό τρόπο".

Για το γεγονός πως πολλοί από το χώρο του μπάσκετ δεν σέβονται τον Γκάλη: "Ναι, κατανοώ ότι αναφέρεσαι στους θεσμούς και όντως συμβαίνει αυτό που λες δεν διαφωνώ. Όλοι κατά καιρούς οι αντίπαλοι έχουν ζηλέψει μαζί του. Όμως ξέρεις κάτι; Εμένα με ενδιαφέρει να φτιάξουμε το δικό μας σπίτι. Αν γίνει αυτό, όλοι θα μας βλέπουν σαν τον παίκτη που μπαίνει στο γήπεδο και βουτά για δυο μπάλες με πάθος και αυταπάρνηση. Αυτόν τον παίκτη, είτε τον συμπαθείς είτε τον αντιπαθείς, τον παραδέχεσαι και τον εκτιμάς. Ας κάνουμε εμείς αυτά που πρέπει, ας συμμαζέψουμε σωστά τα του οίκου μας, ας παρουσιαστούμε ενωμένοι και δυνατοί μέσα και έξω από το γήπεδο, με οργάνωση και "σκάβοντας" στο παρκέ για τον στόχο μας και μετά, ας τολμήσει κάποιος να τα βάλει μαζί μας και θα έρθει απέναντι".

Για το πως θα βγει ο Άρης από το δύσκολο αυτό "μονοπάτι" που έχει βρεθεί: "Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Αρειανός να πιστέψει ότι η ομάδα είναι δική του, ότι ιδιοκτήτης του Άρη είναι ο κόσμος του. Όταν είναι "απών" δεν υπάρχει ομάδα. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, δεν υπάρχει ιδιοκτήτης παρά μόνο όταν προσφέρει οικονομικά. Όταν σταματάει να προφέρει, όλοι οι σύλλογοι σε όλα την Ευρώπη ζητούν από εκείνον να φύγει. Αυτό έχει συμβεί και σε ομάδες κολοσσούς του Παγκοσμίου αθλητισμού. Γι' αυτό και ο κόσμος πρέπει να είναι πάντα εδώ. Αυτός θα δείξει το καλό πρόσωπο, τη δύναμη της ομάδας".

Για το πως μπορεί να λειτουργήσει στην περίπτωση του Άρη: "Μα είναι ξεκάθαρο. Για να έρθει ένας ένας καινούργιος ιδιοκτήτης που θα δώσει λύσεις και όραμα, πρέπει να παρακινηθεί. Δεν μπορείς να τον παρακινήσεις πιο μόνο από τις φωτογραφίες από το παρελθόν. Τι κάνουμε στον Άρη χρόνια τώρα; Δείχνουμε στιγμές από τις εξέδρες και την ομάδα της εποχής μου. Δεν γίνεται άλλο αυτό. Μετράει το "παρών". Με τα Τρίκαλα αλλά και όλα τα υπόλοιπα εντός έδρας παιχνίδια θα είναι γεμάτο το γήπεδο; Του χρόνου πρέπει να δείξουμε φετινές φωτογραφίες σε αυτούς που θέλουμε να φέρουμε κοντά στην ομάδα, όχι εκείνες από την δική μου εποχή. Τι κάνετε εσείς στη δουλειά σας για να βρείτε χορηγούς; Παρουσιάζεται τα φύλλα που πουλάτε, την ακροαματικότητα που έχετε και προσπαθείτε να τους πείσετε για τη δουλειά σας που κάνετε σε κάθε Μέσο. Και εμείς αυτό πρέπει να θέλουμε. Για παράδειγμα. Πες μου λοιπόν πόσος κόσμος πήγε στη Δράμα για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι με τη Δόξα; Πήγαν 2.500 χιλιάδες; Ξόδεψαν από 30 με 40 ευρώ έκαστος για το συγκεκριμένο τους ταξίδι; Ναι. Αυτά είναι 100.000 ευρώ; Είναι. Άρα έχει δύναμη ο κόσμος του Άρη. Και δεν έχει να κάνει καθαρά με το οικονομικό, αλλά με τη δύναμή του ως φίλαθλο κίνηνα. Αυτή τη δύναμη πρέπει να διοχετεύσει και σε εμάς. Μόνο έτσι θα παρακινηθούν πρόσωπα να αλλάξουμε καταστάσεις και πράγματα, για να αλλάξουν κάποια δεδομένα προς όφελος της ομάδας".

Για το τι συζητάει με τον κόσμο όταν του μιλούν στον δρόμο: "Ο κόσμος έξω μου λέει: "Σε ευχαριστούμε Παναγιώτη", δεν μου λέει κάτι άλλο. Αλλά εγώ δεν ήρθα για να μου λένε ευχαριστώ. Από τη στιγμή που όλοι λένε ότι θέλουν να με προστατέψουν από μία κατάσταση, η απάντηση είναι εδώ. Σε αυτό το γήπεδο. Κοιτάξτε τι ωραίο είναι το σπίτι μας. Όμορφο, επιβλητικό, ζεστό. Στα δικά μου χρόνια ήταν ψυγείο, δεν είχε καν θέρμανση. Εδώ λοιπόν, είναι η απάντηση και η λύση. Γεμίστε το γήπεδο και όλα θα είναι όπως πρέπει".

Για το αν τα καταφέρει ο Άρη ή θα μπει σε μπελάδες αγωνιστικούς: "Θα το κερδίσουμε σίγουρα το αγωνιστικό στοίχημα της χρονιάς. Πιστεύω στα παιδιά, θεωρώ ότι θα δείξουμε σημαντική πρόοδο στη συνέχεια και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε παρόντες και δυνατοί στα δύσκολα".

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο του Άρη: "Αλληλεγγύη, παιδιά. Συμπαράσταση στην ομάδα μας. Η δύναμη που κρύβετε μέσα σας είναι τεράστια. Βγάλτε την και μην φοβάστε για το μέλλον του Άρη. Καλή χρονιά με αγάπη, υγεία και ελπίδα για όλους σας".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags