Facebook Pixel Sportdog.gr | «Δεν είναι κόουτς ο Πασκουάλ, κάντε ηγέτη τον Παππά – Μεταλλαγμένος ο Μπλατ, εξέθεσε τον Σπανούλη»
| 2018-11-25 16:46:00

«Δεν είναι κόουτς ο Πασκουάλ, κάντε ηγέτη τον Παππά – Μεταλλαγμένος ο Μπλατ, εξέθεσε τον Σπανούλη»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Δεν είναι κόουτς ο Πασκουάλ, κάντε ηγέτη τον Παππά – Μεταλλαγμένος ο Μπλατ, εξέθεσε τον Σπανούλη»

Ατακάρες από μπασκετικό ρεπότερ για τους αιώνιους.

«... Έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων χρόνων και ομάδα με μέλλον». Αυτήν την άποψη εξέφρασε για τον Παναθηναϊκό ο Σωτήρης Γεωργίου. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Sport24radio μίλησε στο Sportdog για τη φετινή εικόνα των αιώνιων και υποστήριξε την αισιόδοξη άποψη, ότι αμφότερες οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να μπούνε στο Final 4, γιατί οι αντίπαλοι δεν φοβίζουν.

Ο δημοσιογράφος ανέλυσε τις αδυναμίες πράσινων και ερυθρόλευκων, έδειξε την προτίμησή του στον Μπλατ έναντι του Πασκουάλ και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν τις μεταγραφές. Εντύπωση προκαλεί η άποψή του για το Τριφύλλι, αλλά και τον Νίκο Παππά, τον οποίο αποθέωσε. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Πως βλέπεις φέτος Πασκουάλ και Μπλατ; Ειδικά ο πρώτος έχει δεχτεί κριτική μετά την τελευταία ήττα από τη Μπασκόνια.

«Ο Μπλατ ήταν πάντα αδυναμία μου. Τον θεωρώ από τους πιο έμπειρους κόουτς, εφάμιλλο του Ομπράντοβιτς στο κοουτσάρισμα. Από την άλλη πλευρά, από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, δείχνει, ότι έχει επηρεαστεί από το NBA. Έχω την αίσθηση, ότι όποιος πηγαίνει ΝΒΑ, παράδειγμα ο Μεσίνα, μεταλάσσεται. Ο Μπλάτ έχει επηρεαστεί πάρα πολύ. Αφήνει το ελεύθερο παιχνίδι, δεν δίνει τόση σημασία στην τακτική. Πριν πάει στο NBA ήταν ένας προπονητής που δούλευε κάθε φάση. Δεν έδινε ιδιαίτερες πρωτοβουλίες στους παίκτες του. Τώρα δείχνει και με τις δηλώσεις του μετά τα παιχνίδια, πως δεν τρέχει τίποτα, κάνει χαβαλέ, δεν ασχολείται με τις διαιτησίες. Σαν να είναι μεταλλαγμένος. Αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι κακό. Γιατί αλλάζει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βλέπουμε, ότι πάμε σε νέο NBA.

Για τον Πασκουάλ θεωρώ, ότι είναι ένας καλός προπονητής. Πρέπει να συσχετίσουμε όμως κάποια στιγμή το τι πληρώνεις και τι έχεις. Όταν έρχεται ένας προπονητής στην Ελλάδα με ένα συμβόλαιο κοντά στο 1,5 εκατομμύριο έχεις και τις ανάλογες απαιτήσεις. Σχεδιάζει την ομάδα του σωστά σε γενικές γραμμές. Το μείον του όμως είναι, ότι είναι κακός στο κοουτσάρισμα. Βλέπουμε, ότι στα πρώτα 20 λεπτά του παιχνιδιού δεν δείχνει προπονητική επιρροή στην ομάδα. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα καλός στο να γυρίσει παιχνίδια, όταν του τουμπάρει ο αντίπαλος προπονητής την κατάσταση. Αργεί να αντιδράσει μέσα στο παιχνίδι. Είναι καλός στον σχεδιασμό, στο στήσιμο, στο να έχει μία φιλοσοφία, αλλά υστερεί στην καθοδήγηση μέσα στο ματς. Και γι'αυτό σε πολλά παιχνίδια και πέρσι ακόμα, με τον Παναθηναϊκό, τα έχασε, γιατί δεν μπορούσε να αντιδράσει στα τρικ που του έκαναν οι αντίπαλοι προπονητές».

Η εικόνα του Σπανούλη έχει απογοητεύσει αρκετούς φέτος. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

«Εδώ εξαρτάται τι ζητάμε από τον Σπανούλη. Για τα 36-37 που είναι πλέον είναι πάρα πολύ καλός. Σε μία ομάδα πρωταγωνίστρια που παίρνει μέσο όρο 12 πόντους, 5-6 ασίστ και παιχνίδια με ατομική απόδοση, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα έχει κάποιος παίκτης σε αυτήν την ηλικία. Ούτε ο Ναβάρο στα 37 τα έκανε αυτά. Με τη λογική αυτή ο Σπανούλης είναι πάρα πολύ καλός για την ηλικία του. Από εκεί και πέρα το ότι δεν παίζει άμυνα δεν μου λέει κάτι. Πείτε μου ποιος από τους Αμερικάνους που παίρνουν 1,5 εκατομμύριο παίζουν άμυνα; Άρα δεν μπορείς να του πεις γιατί δεν παίζει άμυνα. Άρα θεωρώ, ότι ο Σπανούλης είναι πολύ καλός γι'αυτό που κάνει μέχρι στιγμής. Αν ο Ολυμπιακός στήνει την ομάδα γύρω από τον Σπανούλη, αυτό είναι ευθύνη της ομάδας, η οποία και το πλήρωσε πέρσι με τον Σπανούλη. Δεν μπορείς να ζητάς από τον Σπανούλη να σου κάνει ό,τι σου έκανε στα τριάντα. Φέτος θεωρώ, ότι η ομάδα δεν στήθηκε γύρω από τον Σπανούλη. Ο Μπλατ σε γενικές γραμμές τον χειρίζεται πολύ καλύτερα, διότι προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία να είναι πιο ελευθερωμένος. Φέτος βγαίνει περισσότερο σαν σουτέρ, κάτι που τον ευνοεί. Παρ'όλα αυτά έκανε ένα τεράστιο λάθος στο ΟΑΚΑ, γιατί εξέθεσε τον Σπανούλη. Τον άφησε μόνο του στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς κάποιον χειριστή δίπλα, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει. Ακόμα και ο Σπανούλης των 28-30 ετών πάλι θα είχε πρόβλημα. Οποιοσδήποτε θα είχε. Άρα ήταν λάθος διαχείριση του Μπλατ αυτή».

Χρειάζεται μεταγραφή ο Ολυμπιακός;

«Ο Ολυμπιακός πιθανότατα θέλει δύο μεταγραφές. Φαίνεται, ότι ο Μπλατ έχει πέσει έξω στον σχεδιασμό σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού. Για παράδειγμα ο ΛεΝτέι, ενώ τον πήρε για αθλητικό σέντερ που θα προσφέρει σε σουτ, δεν μπόρεσε να αποδώσει σε αυτήν τη θέση. Δεν έχει καμία σχέση με τα πεντάρια που είχε ο Ολυμπιακός τύπου Ντάνστον και Χάντερ. Είναι ένα σοφτ πεντάρι τσέπης, που τον βολεύει το “4”. Με την επιλογή αυτή, αν τραυματιστεί ο Μιλουτίνοφ ή ντεφορμάρισμα, δεν υπάρχει άλλο πεντάρι. Αν παίξεις με 25 λεπτά τον ΛεΝτέι θα σε τρυπήσουν όλοι. Δεν βγαίνει με τίποτα σε ματς κρίσιμο. Άρα θα έπρεπε να προβλέψει το πρόβλημα. Άρα θέλει ψηλό οπωσδήποτε. Στο θέμα του κοντού αν δεν υπολογίζει τον Μάντζαρη σίγουρα θα χρειαστεί παίκτη. Δεν μπορεί να περιμένει να βγάλουν όλοι τη σεζόν ο Σπανούλης, ο Γκος και ο Στρέλνιεκς. Τον Τουπάν τον παίζει στο “3” που για μένα είναι λάθος. Και θεωρώ, ότι ο Μάντζαρης ακόμα και αν δεν τον εμπιστεύεται ο Μπλατ, δημιουργεί αυτό δύο ερωτήματα. Αφού δεν τον πιστεύεις γιατί τον κράτησες; Και δεύτερον ο Μάντζαρης δεν βάζει πόντους αλλά είναι ιδανικός χειριστής της μπάλας. Έλειψε ο Μάντζαρης στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να μην παίξει την καλή άμυνα. Αλλά στο να κρατήσει μπάλα είναι καλός».

Πιστεύεις, ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ενίσχυση;

«Όχι. Για μένα έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων χρόνων. Έχει επίσης τεράστιο μέλλον, γιατί έχει μέσα έφτα Έλληνες παίκτες, οι οποίοι είναι σε ηλικία όλοι για να χτίσει σε βάθος πενταετίας και να πρωταγωνιστήσει, όπως ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα εφτά χρόνια. Το ερώτημα είναι αν θέλει να δουλέψει πάνω σε αυτό το υλικό ο Πασκουάλ ή αν δεν το πιστεύει. Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να πάει σε ένα στυλ με Έλληνες παίκτες. Έχω πει, ότι ο Παππάς έπρεπε να είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Παππάς δεν μπορεί να έχει ασυλία και να έχουν οι Αμερικάνοι. Δεν μπορεί να σουτάρει όπως θέλει ο Λάσμε, για παράδειγμα, να έχει 0/7, να μην του μιλάει κανείς και να έχεις έναν Παππά, καλό μπουκαδόρο, σουτέρ, ξεσηκώνει τον κόσμο στην άμυνα και να μην του δίνεις παραπάνω χρόνο. Στην κακή του μέρα θα έχει βάλει 5 πόντους ο Παππάς. Οι Αμερικάνοι που παίρνουν 1,5 εκατομμύριο στην κακή τους μέρα τί κάνουν; 2/15 και 2/10 δεν έχουν. Άρα ο Παναθηναϊκός έχει τρομερό ρόστερ, απλά θα πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτό. Το ιδανικό για ένα προπονητή είναι να χτίζει δυάδες και να καλύπτει έτσι τις αδυναμίες. Δεν γίνεται ένας παίκτης να τα έχει όλα, μυαλό και σκορ. Θα έπαιζε στο NBA. Άρα προσπαθείς μέσω από δυάδες και τριάδες να καλύψεις τις αδυναμίες. Είναι τρικ που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός».

Μπορούν οι δύο αιώνιοι να μπούνε Final 4;

«Θεωρώ, ότι οι ομάδες είναι σε καλό επίπεδο για τα χρήματα που δίνουν. Έχουν κάνει καλή δουλειά. Στην Ελλάδα θέλουμε το τέλειο. Αλλά αν ανατρέξουμε στις άλλες ομάδες θα δούμε αδυναμίες. Για παράδειγμα η Ρεάλ είναι γερασμένη, δεν έχει κάνει ανανέωση. Η ΤΣΣΚΑ δεν έχει σέντερ βαρύ και τεσσάρι. Και τι κάνεις ο Ιτούδης; Κάνει τρικ. Η Φενέρ επίσης για δυο μήνες έμεινε με έναν πλέι μέικερ. Είναι ομάδα Ομπράντοβιτς, αλλά δεν μπορείς να μην έχεις έναν άσο δίπλα στον Σλούκα. Οι ελληνικές ομάδες είναι μια χαρά, σίγουρα έχουν αδυναμίες, αλλά είναι σε καλό επίπεδο και θεωρώ, ότι μπορούν να μπούνε Final 4. Δεν τρομάζουν οι αντίπαλοι.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags