Facebook Pixel Εθνικής Ελλάδας: "Καταδικαστικό με Θανάση - Ποιος Σκουρτόπουλος, ηρεμήστε - Είχαν δίκιο οι μπουκ για Γιάννη"
| 2019-09-09 16:49:00

"Καταδικαστικό του Θανάση - Ποιος Σκουρτόπουλος, ηρεμήστε - Είχαν δίκιο οι bookers για Γιάννη"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Καταδικαστικό του Θανάση - Ποιος Σκουρτόπουλος, ηρεμήστε - Είχαν δίκιο οι bookers για Γιάννη"

Έξω απ' τα δόντια για Εθνική, τους Αντετοκούνμπο και επόμενη μέρα.

Η Εθνική έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα απέναντι στην Τσεχία, άγγιξε τη διαφορά των 12 πόντων, κάποιοι καθοριστικοί παράγοντες όμως, όπως οι διαιτητικές αποφάσεις, της στέρησαν τη δυνατότητα να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας άπαντες στέκονται και αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, στο οποίο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δέχτηκε μέγιστη κριτική.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λινάρδο όμως σε ένα ομαδικό άθλημα όπως το μπάσκετ όλοι φέρουν μερίδιο ευθύνης. Ο βετεράνος άσος μίλησε στο sportdog όπου ανέλυσε την παρουσία της Ελλάδας στην Κίνα.

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Πανιωνίου στάθηκε στις υψηλές προσδοκίες με τις οποίες ξεκίνησε τη διοργάνωση η ομάδα, υποστήριξε ότι η προσφορά του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν ήταν η αναμενόμενη και κατέγραψε τους παράγοντες που εμπόδισαν το ομοσπονδιακό συγκρότημα από μία καλύτερη παρουσία.

Πώς σχολιάζετε συνολικά την παρουσία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

"Με βάση τις υποσχέσεις για μία επιτυχία, νομίζω, ότι δεν ικανοποίησε τις προσμονές του απλού Έλληνα φίλαθλου. Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι πληρώσαμε ένα πάρα πολύ κακό παιχνίδι εναντίον της Βραζιλίας και επειδή το σύστημα στη διοργάνωση ήταν ιδιόρρυθμο αφού κουβαλάγαμε τις νίκες και τις ήττες στην επόμενη φάση, αυτό καταδίκασε την Ελλάδα και φτάσαμε να παίζουμε έναν τελικό με την Τσεχία. Φτάσαμε να φέρουμε σε κάποιο σημείο εις πέρας την αποστολή αφού πετύχαμε τη διαφορά των 12 πόντων, αλλά οι διαιτητές δεν μας σεβάστηκαν σε αυτό το παιχνίδι.

Ήταν υπέρ του δέοντος εχθρικοί και ιδιαίτερα εις βάρος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Γιατί μπορεί να μην προσέφερε τα αναμενόμενα αλλά το να του στερείς το δικαίωμα να χάσει τα τελευταία κρίσιμα λεπτά με δύο ανύπαρκτα επιθετικά φάουλ αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στην Ελλάδα, η οποία είχε κάνει τόσες πολλές επιτυχίες στο παρελθόν. Θα έλεγα ότι η προσπάθεια με την Τσεχία θα μείνει στην ιστορία αλλά θα ξεχαστεί εύκολα. Τα παιδιά έπαιξαν με μεγάλο πάθος αντίθετα με το ματς με τη Βραζιλία. Όλοι οι παράμετροι οδηγούν σε εκείνο το παιχνίδι. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν ένα κλειδί στο παιχνίδι με την Τσεχία να ανατραπεί η διαφορά με το πάθος του. Η μη χρησιμοποίησή του (έπαιξε μόνο 4 λεπτά) στο παιχνίδι με τη Βραζιλία ήταν καταδικαστική".

Ποιων παικτών την προσπάθεια ξεχωρίζετε στο ματς με την Τσεχία;

"Ο Καλάθης ήταν συγκινητικός. Κάλυψε τα πάντα, μέχρι και τους πόντους του Αντετοκούνμπο. Έπαιξε για όλη την ομάδα και στην άμυνα και στην επίθεση. Πήρε το άριστα. Απο την άλλη μεριά συγκινητική αλλά με αρνητική προσφορά στην επίθεση ήταν η προσφορά του Παπανικολάου. Στην άμυνα προσπαθούσε να μπαλώσει όλες τις τρύπες, έριχνε βουτιές, μάρκαρε ψηλότερους αντιπάλους. Στην επίθεση όμως δεν του βγήκαν τα σουτ. Δεν μπορώ να πω ότι υστέρησε κάποιος παίκτης. Η αλλαγή των Αντετοκούνμπο έδωσε μεγάλη ενέργεια στην ομάδα. Έπαιξε άμυνα, έβαλε 10 πόντους σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω, ότι πρέπει να έχουμε παράπονα από την ομάδα. Κάλυψε τη διαφορά των 12 πόντων, είχε χρόνο, αλλά οι Τσέχοι παρότι εγκλωβίσαμε τον Σατοράνσκι για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειξαν πολύ μεγάλο χαρακτήρα. Είναι μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Έχει καλύτερη χημεία από την Ελλάδα. Οι ρόλοι είναι επιμερισμένοι σωστά. Εμείς είχαμε ένα θέμα με την προσθήκη του Γιάννη".

Ποιες ευθύνες έχει ο Σκουρτόπουλος για την παρουσία της Εθνικής στη διοργάνωση;

"Σίγουρα σε ένα κρίσιμο παιχνίδι πρέπει να κρατούνται σύνθετες ισορροπίες. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος είχε ειδικό βάρος να διαχειριστεί. Οι παίκτες ήταν μεγάλης αξίας. Όλοι θα σταθούν στο ότι η Εθνική ομάδα δεν πέτυχε πάλι τους στόχους της. Για μένα στόχος δεν ήταν το μετάλλιο. Στόχος ήταν η επαναφορά της Εθνικής στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Προσωπικά θεωρώ ότι και 5η θέση να πιάναμε θα ήταν επιτυχία.

Για μένα σε ένα ομαδικό άθλημα ευθύνη έχουν ο προπονητής με τους παίκτες. Ο Θανάσης είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Αν δεν είναι τεχνικός Ευρωλίγκας όπως είναι ο Ιτούδης, ο Σφαιρόπουλος ή ο Μπαρτζώκας αυτό είναι άλλο θέμα. Εξαρτάται από πολλές συνισταμένες αν θα μπορούσε να ήταν κάποιος αυτού του επιπέδου προπονητής στην Εθνική ομάδα. Από εκεί και πέρα όλοι κάνουμε λάθη. Δεν γίνεται να φταίει πάντα ο εθνικός προπονητής για όλα. Στην Ελλάδα μονίμως κριτικάρουμε τον προπονητή. Δεν είναι επί της παρούσης το θέμα προπονητή. Πρέπει να ηρεμήσουμε πριν δούμε την επόμενη μέρα".

Ποιες αλλαγές επιτάσσει η επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ κατά τη γνώμη σας;

"Υπάρχει η τάση στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες της ανάδειξης στις ηγεσίες παλιών σπουδαίων παικτών, όπως Ντίβατς, Γκαρμπαχόσα. Το θέμα είναι αν οι δικές μας προσωπικότητες θέλουν και αν μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση σε όλους τους τομείς. Το κακό είναι, ότι η Εθνική ομάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην παγκόσμια κατάταξη. Η Εθνική ομάδα δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του Έλληνα φιλάθλου. Αυτό δημιουργήθηκε λανθασμένα και από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το μπάσκετ και από μερίδα του Τύπου. Δεν ξεκινάς ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και χρίζεις μία ομάδα, ότι πάει για μετάλλιο, επειδή έχεις στο ρόστερ σου τον MVP του ΝΒΑ".

Μήπως η Εθνική ομάδα έχει βασίσει τις δυνατότητές της σε απόλυτο βαθμό πάνω στον Αντετοκούνμπο;

"Είναι πιο αποτελεσματικοί στις εθνικές τους παίκτες Ευρωπαίοι που παίζουν στο ΝΒΑ. Γιατί αυτοί έχουν περάσει από ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκα, βλέπε τους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Θέλω να πω, ότι είναι πιο καλή η απόδοση των NBAer που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα απ' ότι η παρουσία του Γιάννη που ήταν MVP. Δεν μπορεί η ομάδα να χτιστεί απόλυτα πάνω στον Γιάννη. Υπήρχε η έλλειψη του Ντόρσεϊ. Επηρέασε και ο τραυματισμός του Σλούκα. Δεν ήταν αυτός που είδαμε στην Ευρωλίγκα. Πληρώσαμε γενικά την κακή εικόνα πάγκου και πακτών με τη Βραζιλία, μία ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, την οποία δεν αντιμετωπίσαμε με πάθος και διάθεση, όπως με την Τσεχία. Όταν αρχίσαμε να κυνηγάμε δεν ήμασταν καλοί".

Ποιο είναι το επιμύθιο από την παρουσία της Ελλάδας στη διοργάνωση;

"Το ηθικό δίδαγμα είναι, ότι σε μία μεγάλη διοργάνωση δεν μπορείς να ξεκινήσεις με τον τίτλο του φαβορί. Μας έπιασε υπερηφάνεια και μεγαλομανία. Δεν μπορεί η εθνική ομάδα να έχει τόσο καιρό να πλασαριστεί ψηλά και επειδή ήρθε ο MVP, Γιάννης Αντετοκούνμπο, να λες, ότι πάμε για μετάλλιο. Είναι σαν να διαγράφουμε ομάδες, που έχουν και πολύ καλό ρόστερ και εμπειρία, όπως Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Αργεντινή, Αμερική. Γράφτηκε ακόμα ότι πάμε για χρυσό και αργυρό, την ώρα που οι book makers δεν μας είχαν γι' αυτές τις θέσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι στο παρκέ φαίνονται όλα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια διαιτησία και ποια Βραζιλία; Γι' αυτό αποκλείστηκε η Ελλάδα - Θα πάθεις ΣΟΚ (ΦΩΤΟ)

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags