Facebook Pixel 10 Ιστορίες για τον μεγάλο Κυράστα
| 2015-04-01 22:24:00

10 Ιστορίες για τον μεγάλο Κυράστα

10 Ιστορίες για τον μεγάλο Κυράστα

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τον αδικοχαμένο και αξέχαστο Γιάννη Κυράστα!

H σημερινή ημέρα εδώ και 11 χρόνια είναι για τους φίλους του Παναθηναϊκού-και όχι μόνο- μία μέρα, που το μυαλό μας πάει στον άδικο χαμό του Γιάννη Κυράστα. Έχω γράψει πολλά για τον Γιάννη τόσα χρόνια , σήμερα προτιμώ να θυμίσω στους νεότερους, κάποια πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά για τον ποδοσφαιριστή και προπονητή Γιάννη Κυράστα.

* Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1986 μετά από ένα παιχνίδι κυπέλλου  και όταν ο  τότε προπονητής Βασίλης Δανιήλ τον άφησε εκτός αποστολής στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, που είχε γίνει στις Σέρρες. Ο Κυράστας είχε ταξιδέψει τότε με την αποστολή, αλλά έμεινε εκτός και αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, διότι έβλεπε, ότι δεν τον υπολόγιζε ο προπονητής του.

* Στην ποδοσφαιρική του καριέρα στον Παναθηναϊκό ….δίδαξε πως παίζεται η θέση του λίμπερο τότε , αν και η κανονική του θέση ήταν του δεξιού μπακ.

* Ήταν ο πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό, που έπαιξε τόσο καλά την ζώνη στην άμυνα. Η μεταδοτικότητά του ήταν απίστευτη και οι παίκτες με τα μάτια τον καταλάβαιναν τι ήθελε να τους πει, ενώ μάθαινε πολλά πράγματα της τακτικής βλέποντας στην τηλεόραση για ώρες παιχνίδια και τακτικές ξένων προπονητών. Ήταν αυτοδίδακτος και είναι απίστευτο το πώς όσα είχε στο μυαλό του τα μετέφερε στο γήπεδο.

* Μπορεί να έπαιξε μπάλα για χρόνια στον Ολυμπιακό , αλλά και ο τρόπος που έφυγε από την ομάδα του Πειραιά , αλλά κυρίως το μεγάλο δέσιμο, που είχε με τον Παναθηναϊκό τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής τον έκαναν Παναθηναϊκό.

* Στην πρώτη του νοσηλεία στην «Ευρωκλινική» έτυχε μία ημέρα να παίζει ο Παναθηναϊκός με το Αιγάλεω στην Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει με ένα γκολ στα τελευταία λεπτά , ο Γιάννης είχε ακούσει τις φωνές του κόσμου  και κατάλαβε ότι είχε μπει γκολ και χάρηκε πολύ. Μετά από λίγες ημέρες είχε βγει από το νοσοκομείο, αλλά ακολούθησε νέα εισαγωγή και το μοιραίο. Έφυγε τζάμπα…

* Μαζί  με τον Στράτο Αποστολάκη είχε επιλέξει ο Γιάννης τον Χένρικσεν, την τελευταία κυριολεκτικά ημέρα των μεταγραφών τον Αύγουστο του 1999. Ο Δανός αμυντικός έγραψε ιστορία με «χρυσά» γράμματα.

* Μετά τις επιτυχίες σαν προπονητής, όταν ήταν στην Ελλάδα πήγαινε με την σύζυγό του Ρούλα , για να χαλαρώσει είτε με ένα φαγητό, είτε για ένα κρασάκι και απέφευγε την διασκέδαση , τα μπουζούκια, τα κλαμπ. Όταν ήταν στο εξωτερικό ο Γιάννης μετά από επιτυχίες κερνούσε όλους τους συνεργάτες του στο τιμ της ομάδας, διότι πίστευε ότι χωρίς αυτούς δεν θα κατάφερνε τίποτα.

* Η «παράγκα» τον είχε λυγίσει στην προσπάθεια να πάρει το πρωτάθλημα το 2000 και είχε πει τότε «δεν θα πεθάνουμε ρε για αυτούς τους αλήτες, θα το παλέψουμε».

* Πριν από ένα ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ είχε προβλέψει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ότι ο διαιτητής Παπαδάκος, που είχε οριστεί στο ματς θα αποχωρήσει με τραυματισμό στην διάρκεια του αγώνα και έτσι έγινε. Δεν το είπε τυχαία, ο Γιάννης ήξερε και μάθαινε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου.

* Μπορεί να είχε αποχωρήσει από την προπονητική μετά το 1-2 από τον ΠΑΟΚ και την διαιτησία του Μπριάκου , χωρίς να τον στηρίξει η τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού, αλλά στο μυαλό του ήταν να επέστρεφε. Αν δεν συνέβαινε το κακό, μπορεί να είχε επιστρέψει τρίτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Πηγή: leoforos.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags