Facebook Pixel Η εγκληματική αδιαφορία 10 χρόνων κόστιζε 1,5 εκ. Ευρώ!
| 2016-10-04 23:15:00

Η εγκληματική αδιαφορία 10 χρόνων κόστιζε 1,5 εκ. Ευρώ!

Η εγκληματική αδιαφορία 10 χρόνων κόστιζε 1,5 εκ. Ευρώ!

Θέμα SportDog: Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρας: Νόμισαν απλό υπολογιστή τον υπερσύγχρονο ανιχνευτή της Siemens και τον αχρήστευσαν!

Σκάνδαλο διαρκείας συνιστά ο παροπλισμός σύγχρονου ηλεκτρονικού μηχανήματος της Siemens, που είχε τοποθετηθεί στο Παμπελοποννησιακό στάδιο και τέθηκε σε λειτουργία, λίγο προ της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το BMX, ένα σύγχρονο σύστημα ανίχνευσης βλαβών, που είχε 1200 αισθητήρες σε καίρια σημεία του σταδίου, είναι δυστυχώς αχρηστεμένο σε κάποια αποθήκη του Δήμου!

Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ζητώντας να εγκριθεί κονδύλι για την αποκατάσταση βλαβών, που ξεπερνάει το 1,5 εκ. Ευρώ. Αν λειτουργούσε το ΒΜΧ τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι όλες οι επιδιορθώσεις δεν θα κόστιζαν παραπάνω από 200 – 250.000 ευρώ!

«Αμαρτωλή μεν, στις υπόγειες συναλλαγές της η Siemens, όμως εν προκειμένω δεν ευθύνεται για την αχρήστευση του ΒΜΧ. Ίσα-ίσα, που το 2011, επί Δημαρχίας Γιάννη Δημαρά, ήτοι τρία χρόνια πριν εκπνεύσει η εγγύηση, απέστειλε έγγραφο στο Δήμο, τονίζοντας ότι η τεχνική υπηρεσία της πολυεθνικής εταιρίας είναι στη διάθεση του, αν παρίστατο ανάγκη συντήρησης ή όποιας άλλης εργασίας. Η τότε Δημοτική Αρχή άφησε αναπάντητη την υπενθύμιση της Siemens…

Τα χρόνια παρήλθαν, ο Δημαράς απήλθε από τον δημαρχιακό θώκο, χωρίς κάποιος από τους αρμόδιους να νοιασθεί για την «υγεία» του πανάκριβου ηλεκτρονικού συστήματος. Σημειωτέον ότι το 2004 είχε κοστολογηθεί 130.000 ευρώ, ενώ πλέον η εγγύηση έχει… εκπνεύσει.

Ειδικότερα, υποτιμήθηκε ο τρόπος της σωστής τεχνικής υποστήριξης, γιατί το μηχάνημα μεταφέρθηκε σε σχετική υπηρεσία του Δήμου, όπου αδαείς υπάλληλοι έκανα απλώς «φορμάτ», σαν να επρόκειτο για σύνηθες ηλεκτρονικό σύστημα! Μοιραία, το ΒΜΧ αχρηστεύθηκε και σήμερα πιάνει τόπο σε κάποια αποθήκη…

Την περιγραφείσα εγκληματική αμέλεια και ασχετοσύνη επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Διοίκησης του Παμπελοποννησιακού σταδίου Τάκης Πετρόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν διαφύλαξαν την δημόσια περιουσία. Αντί να “φωνάξουν” το τεχνικό τμήμα της Siemens, να εκπληρώσει την συμβατική του υποχρέωση, αδιαφόρησαν και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Έβαλαν χέρι απλοί υπάλληλοι σ’ ένα σύγχρονο μηχάνημα, χωρίς να έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και το αχρήστευσαν…»

Ακολούθως ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις παράπλευρες ζημιές: «Ήδη για τον όγκο των επιδιορθώσεων απαιτείται ποσό που ξεπερνάει το 1,5 εκ. ευρώ. Αν λειτουργούσε το ΒΜΧ θα “προλαβαίναμε” το σύνολο σχεδόν των βλαβών και το κόστος αποκατάστασης τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ.

Εξ’ άλλου φαντασθείτε ότι στο ίδιο διάστημα ο Πατραϊκός αθλητισμός… έχασε, ένεκα της υπερλειτουργίας του σταδίου. Και το τελευταίο: Δεν έχουμε ΒΜΧ και πρέπει ν’ αποκατασταθεί, ειδάλλως οι βλάβες του μέλλοντος, επειδή δεν θα εντοπίζονται έγκαιρα, θα καταστήσουν ασύμφορη τη λειτουργία του Παμπελοποννησιακού σταδίου…»

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες μας η Δημοτική Αρχή προτίθεται να προμηθευτεί καινούργιο ανιχνευτή βλαβών και ήδη πραγματοποιεί έρευνα αγοράς.

Πάντως, ως προς την απόδοση ευθυνών εμφανίζεται διστακτική: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται περί δολιοφθοράς και πολύ περισσότερο θα ήταν άδικο να επιρρίψουμε ευθύνες σε απλούς υπαλλήλους, έστω κι αν από άγνοια κατέστρεψαν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα. Ας εισπράξουν τα επίχειρα της κοινής γνώμης οι τρεις διατελέσαντες δήμαρχοι Φούρας, Καράβολας, Δημαράς και οι αρμόδιοι συνεργάτες τους που αδιαφόρησαν παντελώς, δεν ενεργοποίησαν τη συμφωνία-εγγύηση της Siemensκαι άφησαν έρμαιο των βλαβών το μεγαλύτερο στάδιο της Ν.Δ. Ελλάδας…».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags