Facebook Pixel Φοβερός Βαζέχα: «Γι’ αυτό δε θα με περάσει ο Μάρκους Μπεργκ - Ποιοι δεν κάνουν για το ντέρμπι»!
| 2017-04-02 11:00:00

Φοβερός Βαζέχα: «Γι’ αυτό δε θα με περάσει ο Μάρκους Μπεργκ - Ποιοι δεν κάνουν για το ντέρμπι»!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Φοβερός Βαζέχα: «Γι’ αυτό δε θα με περάσει ο Μάρκους Μπεργκ - Ποιοι δεν κάνουν για το ντέρμπι»!

Απολαυστικός ο Killer του Παναθηναϊκού στον σκύλο για τα ντέρμπι με την Ένωση. Πως κρίνει τη δουλειά του Ουζουνίδη, ποια είναι η έκπληξη και γιατί δεν βλέπει τον Μπεργκ να χτυπά το ρεκόρ του.

Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές των αναμετρήσεων ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, τις οποίες πολλές φορές είχε κρίνει με δικά του τέρματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι είναι ο παίκτης των «πρασίνων» με τα περισσότερα γκολ εις βάρος της Ένωσης. Εκείνα τα χρόνια, τη δεκαετία του '90, τα κλασικά, αθηναϊκά ντέρμπι μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, γιατί οι δύο ομάδες ήταν στα... μαχαίρια.

Ο Κριστόφ Βαζεχα όμως έχει κρατήσει τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτά τα ματς και όπως παραδέχεται στον SportDog έχει γίνει φίλος με ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στον Δικέφαλο. «Η μεγάλη κόντρα για εμάς διαρκούσε 90 λεπτά. Είμαστε άνθρωποι και συνάδελφοι πάνω απ' όλα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο Πολωνός που έγινε ένας από εμάς, αφού πλέον έχει πάρει και ελληνική υπηκοότητα, μίλησε στον σκύλο για το αθηναϊκό ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής και θυμήθηκε τα παλιά παιχνίδια, τα οποία είχαν πάντα ένταση, πάθος και φυσικά κόσμο και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Ο παλαίμαχος γκολτζής των «πρασίνων» ξεχώρισε Μπεργκ και Αραούχο από κάθε σύνολο και όταν ερωτήθηκε για το μέλλον του Σουηδού, όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, δεν ήθελε να κάνει προβλέψεις. «Ρωτήστε τον ίδιο», μας πρότεινε και πρόσθεσε, ότι πλέον «οι καλοί παίκτες δεν μενουν».

Τί θυμάστε από τα παιχνίδια ΑΕΚ-Παναθηναϊκός όταν παίζατε μπάλα;

«Πέρασαν αρκετά χρόνια, για να ξεχωρίσω κάποια παιχνίδια. Γενικά μπορώ να πω, ότι τα ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν πάντα τα καλύτερα παιχνίδια. Τότε εμείς είχαμε έδρα το ολυμπιακό στάδιο και η ΑΕΚ τη Φιλαδέλφεια. Οι οπαδοί από τις δύο ομάδες ήταν στο γήπεδο και το γέμιζαν ασφυκτικά. Η ατμόσφαιρα είτε παίζαμε μέσα είτε έξω, πάντα ήταν φοβερή. Υπήρχε πολύ ένταση και πάθος».

Υπάρχουν διαφορές με τα σημερινά ντέρμπι;

«Τότε που παίζαμε ήταν άλλες εποχές. Η μεγάλη διαφορά ήταν, ότι σε κάθε ομάδα έπαιζαν περισσότεροι Έλληνες, οι οποίοι ήξεραν τη σημασία αυτών των παιχνιδιών. Τότε μόνο τρεις ξένοι έπαιζαν σε μία ομάδα. Αυτό βοηθούσε στην προετομασία της ομάδας, αφού από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή μπαίναμε σε ρυθμούς ντέρμπι».

Τη δεκαετία του 90' ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είχαν μεγάλη έχθρα. Παρατηρούμε όμως, ότι οι παίκτες που παίζατε τότε σήμερα είστε φίλοι...

«Η μεγάλη κόντρα για εμάς διαρκούσε 90 λεπτά. Είμαστε άνθρωποι και συνάδελφοι πάνω απ' όλα. Βγήκαμε για καφέ και με αρκετά παιδιά είμαστε όντως φίλοι».

Με ποιους παίκτες της ΑΕΚ έχετε διατηρήσει επαφές;

«Εγώ κάνω κάθε χρόνο παιχνίδια φιλικά (φίλοι Βαζέχα) και προσκαλώ να παίξουν πρώην παίκτες της ΑΕΚ όπως ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Τόνι Σαβέφσκι και ο Βασίλης Δημητριάδης, με τον οποίο μάλιστα μιλάω αρκετά. Έχω κρατησει καλές επαφές».

Όταν παίζατε μπάλα, ποιός αμυντικός της ΑΕΚ δεν σας άφηνε να πάρετε ανάσα;

«Δεν ήταν μόνο ένας! Γιατί η ΑΕΚ αυτήν την τριετία με Μπάγεβιτς που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ήταν πολύ μεγάλη ομάδα. Η άμυνα ήταν φυσικό να αποτελείται από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Υπήρχε ο Νίκος Κωστένογλου, ο Βάιος Καραγιάννης και φυσικά ο Στέλιος Μανωλάς».

Στο ματς της Φιλαδέλφειας την περίοδο 2000-2001, το οποίο είχε λήξει 1-1, είχατε καταχειροκροτηθεί από τους οπαδούς της ΑΕΚ την στιγμή της αλλαγής σας στο 79'. Πως αισθανθήκατε*;

«Το θυμάμαι πολύ καλά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση. Είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα, να σε αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι. Ήταν πολύ σημαντική και ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Ακόμα και τώρα που πάω στο Ολυμπιακό Στάδιο για να δω παιχνίδια, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ο κόσμος (της ΑΕΚ) με χαιρετά και με σέβεται. Ο σεβασμός αυτός πηγάζει από το γεγονός, ότι δεν προκάλεσα ποτέ στην καριέρα μου. Ο κόσμος το εκτιμά αυτό. Έχω σεβαστεί τόσο τους οπαδούς του Παναθηναϊκού όσο και των αντίπαλων ομάδων. Και στο Καραϊσκάκη, όταν πηγαίνω σε ματς της Εθνικής το ίδιο συμβαίνει. Όπου και να πηγαίνω, με χαιρετάνε, χαιρετάω και παιρνούμε καλά».

Σας νιώθει όμως και ο κόσμος, ότι έχετε γίνει ένας από εμάς, Έλληνας...

«Είναι αλήθεια αυτό. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν 25 χρονών. Τώρα είμαι 52. Άρα έχω ζήσει περισσότερο καιρό στη χώρα που εργάστηκα παρά σε αυτή που γεννήθηκα».

Οικογένεια κάνατε στην Ελλάδα ή στην Πολωνία;

«Όχι, η οικογένεια ήρθε “έτοιμη” στην Ελλάδα. Έχω ένα γιο, τον Αρκάδιο».

Παίζει μπάλα;

«Ναι παίζει, στη Θύελλα Ραφήνας (αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του στη Γ' Εθνική, το 2016)».

  

Πάμε στο σήμερα, πως βλέπετε το αθηναϊκό ντέρμπι;

«Αμφότερες οι ομάδες είναι σε καλή κατάσταση. Άλλαξαν προπονητή και τα πάνε αρκετά καλά. Δεν ξέρω όμως ποια ομάδα θα την επηρεάσει η διακοπή του πρωταθλήματος. Πιστεύω, ότι ο κόσμος θα δει καλό παιχνίδι. Κανείς δεν έχει προβλήματα τραυματισμών, όπως διαβάζω που σημαίνει, ότι θα δούμε τις καλύτερες ενδεκάδες».

Ο Παναθηναϊκός φέτος πως σας φαίνεται;

«Ο Παναθηναϊκός έχει χτίσει πολύ καλή ψυχολογία, μετά την νίκη με τον Ολυμπιακό. Έχει και ένα σερί τριών αγωνιστικών χωρίς ήττα. Η ΑΕΚ όμως είναι επικίνδυνη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το είδαμε με τον Ολυμπιακό και μετά με τον ΠΑΟΚ. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλεψη σε αυτά τα παιχνίδια».

Ποιον παίκτη της ΑΕΚ πιστεύετε, ότι πρέπει να προσέξουν στον Παναθηναϊκό;

«Και στις δύο ομάδες ξεχωρίζουν τελευταία οι επιθετικοί. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει ο Μπεργκ και στην ΑΕΚ ο Αραούχο. Τα περισσότερα μάτια πρέπει να προσέχουν αυτά τα δύο παιδιά».

Ο Μπεργκ έχει 18 γκολ και είναι αυτήν την στιγμή πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λιγκ. Θεωρείτε, ότι μπορεί να αφήσει εποχή στον Παναθηναϊκό, όπως εσείς που παίξατε 16 χρόνια για το «τριφύλλι» και αναδειχθήκατε δεύτερος σκόρερ της Α' Εθνικής;

«Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω. Καλύτερα να ρωτήσετε τον Μπεργκ, αν σκέφτεται να πάρει σύνταξη στον Παναθηναϊκό, όπως λέμε στην Ελλάδα. Γιατί μπορεί να έρθει μία καλή πρόταση και η ομάδα να επωφεληθεί της πώλησής του. Γι'αυτό είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν αυτά τα ρεκόρ. Γιατί αυτές τις εποχές δεν είναι εύκολο να παίζει ένας παίκτης 10 χρόνια σε μία ομάδα. Οι καλοί παίκτες δεν μένουν».

Πως κρίνετε τη δουλειά του Ουζουνίδη, με τον οποίο υπήρξατε συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό;

«Ο Μαρίνος ήταν πάντα επαγγελματίας. Ήταν ένα στόπερ πολύ πειθαρχημένο στον αγωνιστικό χώρο. Ο επαγγελματισμός του φαίνεται και τώρα που ασχολείται με την προπονητική. Η δουλειά που κάνει είναι σημαντική. Χρειάζεται όμως και χρόνο, γιατί αυτήν την στιγμή ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται από προβλήματα οικονομικής φύσεως».

Θεωρείτε, ότι θα δούμε την πραγματική δουλειά του Ουζουνίδη, μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει προετοιμάσει ο ίδιος την ομάδα;

«Ναι γιατί αρκετά παιδιά που παίζουν τώρα δεν ήταν δικές του επιλογές. Το καλοκαίρι θα έχει μία εικόνα καλύτερη του ρόστερ, θα το αξιολογήσει, ποιον θα κρατήσει και αν θα πρέπει να πάρει καλύτερο».

Ποια ομάδα του φετινού πρωταθλήματος σας αρέσει;

«Για εμένα η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ο Πανιώνιος του Μιλόγεβιτς. Δεν το περίμενε κανείς. Εγώ ήμουν μαζί με τον Βλάνταν στην Ομόνοια και ξέρω πως δουλεύει. Ασχολείται όλην την ημέρα με την ομάδα, είναι φοβερός επαγγελματίας. Δείχνει, ότι κάνει πολύ καλή δουλειά στη Νέα Σμύρνη. Κανείς δεν είχε φανταστεί, ότι αυτήν την στιγμή θα ήταν πίσω από τον Ολυμπιακό».

Πιστεύετε στην ανατροπή όσον αφορά τον τίτλο;

«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν νομίζω να γίνει. Ο Πανιώνιος έχει δυσκολότερο πρόγραμμα από τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν έχει άλλα ντέρμπι. Οι «κυανέρυθροι» έχουν για παράδειγμα τον Παναθηναϊκό εκτός».

Στο Κύπελλο τί θεωρείτε, ότι θα γίνει;

«Εκεί είναι όλα ανοιχτά. Είναι τέσσερις ομάδες που είναι οι μεγαλύτερες και οι καλύτερες. Είναι δύσκολο να προβλέψεις το ζευγάρι του τελικού. Το πιο σημαντικό είναι να γίνουν καλά παιχνίδια και χωρίς επεισόδια. Σε άλλες χώρες αυτοί αγώνες είναι γιορτή, όχι όμως εδώ που πέρσι έγινε ο τελικός χωρίς οπαδούς. Έχουμε φτάσει στο σημείο, να κάνουμε τον σταυρό μας, για να επικρατήσει ηρεμία σε αυτά τα ματς».

Αυτήν την περίοδο τί κάνετε;

«Είμαι χωρίς ομάδα, αλλά έχω κάποιες προτάσεις για την επόμενη σεζόν, τις οποίες και εξετάζω».

* Η ΑΕΚ είχε βραβεύσει τον Βαζέχα, δια χειρός Τόνι Σαβέφσκι, σε αθηναϊκό ντέρμπι, στη Λεωφόρο, στις 7 Μαΐου 2001!

  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags