Facebook Pixel Η ανάλυση του ΠΑΟΚ-Βαλερένγκα
Ποδόσφαιρο
| 2011-08-05 01:00:00

Η ανάλυση του ΠΑΟΚ-Βαλερένγκα

Η ανάλυση του ΠΑΟΚ-Βαλερένγκα

Οι τεχνικές αδυναμίες των φιλοξενούμενων δεν τους επέτρεψαν την εφαρμογή ενός απαιτητικού τακτικού πλάνου.

Οι αρχικές συνθέσεις των ομάδων

Ο ΠΑΟΚ σφράγισε με πανηγυρικό τρόπο την πρόκριση του στα play-off του EUROPA CUP, επικρατώντας με 3-0 της Βαλερένγκα μπροστά σε μία σχεδόν γεμάτη Τούμπα. Ο δικέφαλος επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του σε σχέση με τους Νορβηγούς, οι οποίοι άντεξαν μόλις για τα πρώτα 3ο λεπτά της αναμέτρησης. Σε καθαρά τακτικό επίπεδο ο Μπόλονι φάνηκε για ακόμα μία φορά συντηρητικός, θέλοντας απλά να διαχειρισθεί με ασφάλεια το 0-2 του πρώτου αγώνα την ώρα που ο Άντερσεν επιχείρησε πιο «θεαματικές» τακτικές μεθόδους….


Η έλλειψη τεχνικής κατάρτισης, τροχοπέδη εφαρμογής επιθετικών ποδοσφαιρικών τακτικών

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι, σε τακτικό επίπεδο, η Βαλερένγκα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αναμέτρησης. Ο Άντερσεν παρέταξε ένα επιθετικότατο σύνολο στην Τούμπα με σκοπό να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ. Το πλάνο του Άντερσεν συμπεριλάμβανε:

ψηλά τοποθετημένη αμυντική γραμμή
συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών
πλάτος στο γήπεδο – ανάπτυξη από τα πλάγια
γρήγορο tempo
απουσία καθαρόαιμου κόφτη
πίεση ψηλά
κινήσεις των πλάγιων επιθετικών στην γραμμή

Το φιλόδοξο επιθετικό πλάνο της Βαλερένγκα δεν εφαρμόστηκε επιτυχώς

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν ξεκάθαρα την θεωρητική εφαρμογή του επιθετικού ποδοσφαίρου. Στο χαρτί ο Άντερσεν τοποθέτησε σωστά τους παίκτες του ενώ έδωσε τις κατάλληλες, θεωρητικά, οδηγίες. Η Βαλερένγκα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ στην φυσική κατάσταση – κάτι που φάνηκε στην αρχή της αναμέτρησης. Οι χαφ πίεσαν, οι ακραίοι επιθετικοί έπαιζαν πάνω στην γραμμή με στόχο την διατάραξη της αμυντικής συνοχής του ΠΑΟΚ.

Όλα τα παραπάνω δεν εφαρμόστηκαν ορθά στον αγωνιστικό χώρο, κυρίως, εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής κατάρτισης των παικτών της Βαλερένγκα – και ειδικότερα των αμυντικών. Τα πολλά λάθος κοντρόλ και οι κακές πάσες δεν επέτρεψαν στην Βαλερένγκα να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά το γρήγορο tempo που υιοθέτησε. Οι Νορβηγοί σπατάλησαν την επικράτηση τους αναφορικά με τον ρυθμό του αγώνα αφού δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν απειλητικές συνθήκες στην εστία του ΠΑΟΚ, παρά την έντονη επιθετικότητα τους και την ορθή τακτική τους συμπεριφορά (πίεση ψηλά, τοποθέτηση παικτών, ψηλά ζώνη). Η αναπόφευκτη κούραση των παικτών της σε συνδυασμό με το γκολ του Βιειρίνια ήταν αρκετά για να αποδιοργανώσουν τους φιλοξενούμενους και να οδηγήσουν στην… κατάρρευση του 2ου ημιχρόνου.

Ο ρεαλιστής Μπόλονι….

Ο Μπόλονι δεν επιφύλαξε εκπλήξεις, παρατάσσοντας έναν ΠΑΟΚ με σκοπό την διατήρηση του μηδέν – άρα την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε στα συστατικά του 1ου αγώνα:

μειωμένο πλάτος στο γήπεδο
μειωμένη επιθετικότητα των πλάγιων αμυντικών
παρουσία 2 αμυντικών χαφ
χαμηλό tempo ανάπτυξης


Σχόλιο: Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί, για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι, η τακτική συμπεριφορά του Ετό. Ο Βραζιλιάνος δεν αφήνει «αφελώς» την θέση του χωρίς να περιορίζει τις επιθετικές του πρωτοβουλίες. Αν και το επίπεδο των αντιπάλων δεν ήταν υψηλό, τα πρώτα δείγματα δείχνουν θετικά.

διάβασε το ματς….


Τα στατιστικά του αγώνα υποδηλώνουν εν μέρει την επιθετικότητα της Βαλερένγκα αλλά και διαφορά ουσίας/ταλέντου μεταξύ των ομάδων (πηγή UEFA.com)

Από το 35ο λεπτό και μετά ο Μπόλονι άρχισε να διαφοροποιεί λίγο την τακτική της ομάδας ορμώμενος από την εικόνα του αγώνα και ειδικότερα των τεχνικών αδυναμιών του κεντρικού αμυντικού διδύμου της Βαλερένγκα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ άρχισαν να επιδίδονται σε «επιλεκτική πίεση» που επικεντρώνονταν στην αμυντική τετράδα της Βαλερένγκα με τους Αθανασιάδη, Φωτάκη και Βιειρίνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν τα λάθη και τα γεμίσματα από τους Νορβηγούς αμυντικούς. Ο ρυθμός έπεσε, ο ΠΑΟΚ ανέκτησε την κατοχή της μπάλας και… μοιραία εκμεταλλεύτηκε το ατομικό ταλέντο των παικτών του σε δημιουργικό (Φωτάκης, Ίβιτς, Γκαρσία) και εκτελεστικό (Βιειρίνια, Αθανασιάδης) επίπεδο την ώρα που οι φιλοξενούμενοι αφέθηκαν στην κούραση, σωματικά και ψυχολογικά.

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε συντηρητικά απέναντι σε μία Βαλερένγκα που ξάφνιασε με την επιθετικότητα της. Η έλλειψη τεχνικών αρετών δεν επέτρεψαν στην Βαλερένγκα να εφαρμόσει, με επιτυχία, το πλάνο της την ώρα που ο Μπόλονι διάβασε σωστά το παιχνίδι εντείνοντας την πίεση των χαφ του ΠΑΟΚ στην αμυντική τετράδα των αντιπάλων. Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε ένα πολύ σοβαρό αγωνιστικό πρόσωπο με τα πρώτα δείγματα της ομάδας και του Μπόλονι να είναι κάτι παραπάνω από θετικά – την ώρα που η ανάγκη για μεταγραφές, όπως παραδέχθηκε κι ο Μπόλονι – είναι επιτακτική.

Υ.Γ Ο Μπόλονι είναι απολαυστικός στις συνεντεύξεις τύπου δείχνοντας γνώστης του αθλήματος και άνθρωπος με αρχές. Επιτέλους ένας «πραγματικός» προπονητής…

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags