08/03/18 - 13:31

Οι τρεις δρόμοι της επόμενης μέρας του Παναθηναϊκού

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, οι ξένοι "συμπαίκτες" του και το πλάνο για το ΟΑΚΑ.

Sportdog Team
Οι τρεις δρόμοι της επόμενης μέρας του Παναθηναϊκού
2.202views 0shares

Την ώρα που ο Μαρίνος Ουζουνίδης αρχίζει να (ξανα)βρίσκει την αγωνιστική… άκρη στον καταχρεωμένο, ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, ακόμη και με αυτό το «πετσοκομμένο» ρόστερ -απόρροια της επιλογής του Γιάννη Αλαφούζου, να οδηγήσει οικονομικά τους «πράσινους» στην… εντατική απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη- η αγωνία των εκατομμυρίων φίλων του «τριφυλλιού» για την επόμενη μέρα πολλαπλασιάζεται, όπως αναφέρει το Εθνοσπόρ σε ρεπορτάζ του.

Πλησιάζοντας στο φινάλε της πλέον εφιαλτικής χρονιάς στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, με εναπομείναντες στόχους την εξασφάλιση της ελληνικής άδειας και την 5η θέση, για να «ξεχρεωθεί» άμεσα η ευρώ-καμπάνα της UEFA (άλλο ένα «παράσημο» της πολιτικής Αλαφούζου), το «…και μετά τι;» κυριαρχεί στο μυαλό κάθε φίλου του συλλόγου, που ένιωσε φέτος ως το μεδούλι τον ευτελισμό της ομάδας σε όλα τα επίπεδα.

Τα σενάρια; Δεκάδες… Η αλήθεια -ως είθισται- βρίσκεται στη μέση, σε μια διαδικασία διαρκώς εξελισσόμενη, με πάρα πολλά πράγματα που έχουν κρατηθεί μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας. Οπως γίνεται πάντα άλλωστε σε όλες τις «μεγάλες» υποθέσεις, που κρύβουν επαφές, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις κι «ανατροπές», έως ότου κατακαθίσει ο… κορνιαχτός και φανεί ο τελικός δρόμος, σύμφωνα με το Εθνοσπόρ.

Το «Εθνοσπόρ», επιχείρησε να ανοίξει τον (συνολικό) «πράσινο» φάκελο, συλλέγοντας λεπτομέρειες γύρω απ’ όλα τα «βασικά» σενάρια της επόμενης ημέρας και παρουσιάζει τους τρεις δρόμους που έχει πλέον μπροστά του ο Παναθηναϊκός μετά το φινάλε της εφετινής σεζόν.

ΔΡΟΜΟΣ Νο1

Ο Γιαννακόπουλος, οι ξένοι "συμπαίκτες" του και το πλάνο "ΟΑΚΑ Complex"

Η προοπτική εμπλοκής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (και) στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, ουδέποτε «έσβησε» μετά το «ναυάγιο» στα δύο ραντεβού του Σεπτέμβρη με τον Αλαφούζο. Συνέχισε να μελετάει ένα σχέδιο επόμενης ημέρας, πραγματοποιώντας το χειμώνα πολλές επαφές -κυρίως στο εξωτερικό- προς αναζήτηση «συμπαικτών» μιας τέτοιας προσπάθειας.

Οι «συμπαίκτες» αυτοί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν πλέον βρεθεί, μολονότι απ’ το περιβάλλον Γιαννακόπουλου δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται το παραμικρό στα όσα έχουν γραφτεί ή κυκλοφορήσει απ’ τις αρχές του 2018. Το μοναδικό που διαρρέεται είναι πως «…ότι είναι να γίνει, θα γίνει μετά το Πάσχα».

Το «κλειδί» των εξελίξεων ήταν εξαρχής ένα: Το σύνολο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου ή αλλιώς το «ΟΑΚΑ Complex». Πηγές του «Εθνοσπόρ» αναφέρουν πως ο «συμπαίκτης» με τον οποίο μιλάει ο διοικητικός ηγέτης της «πράσινης» ΚΑΕ (και είναι ήδη σε διαδικασία υπογραφών MoU) είναι ένα μεγάλο brand κατασκευαστικών εταιριών (με δίκτυο σ’ όλο τον κόσμο), που θέλει να κάνει επένδυση πολλών εκατομμυρίων στο ΟΑΚΑ, αναμορφώνοντας την περιοχή. Στο όλο πλάνο περιλαμβάνεται ως βασικός άξονας κι ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του (ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτέχνης), ως κεντρικός «πόλος» προσέλκυσης του κόσμου.

Ολο αυτό βεβαίως απαιτεί ένα μεγάλο πλαίσιο συνεννόησης με την κυβέρνηση, με την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ κι ένα τρίμηνο ένας επαφές και διαπραγματεύσεις για παραχώρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για 99 χρόνια. Επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία, διότι υπάρχουν αρκετά σημεία πάνω στο όλο πρότζεκτ που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης και προσεκτικών χειρισμών, όμως είναι αλήθεια πως υπάρχει κυβερνητική βούληση για να βρεθεί λύση.

Δύο σημαντικές λεπτομέρειες: 1.Για το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ενήμερη η πλευρά Αλαφούζου και είναι απόλυτα θετική. 2.Εφόσον μπει το πρότζεκτ στην τελική ευθεία, το πλάνο επένδυσης στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό θα είναι πολύ προσεκτικό. Ούτε… απογειώσεις, ούτε «τρέλες». Αλλά «νοικοκύρεμα» των οικονομικών κι εξόφληση των χρεών σε μία διετία, δημιουργία μίας αρκετά ανταγωνιστικής ομάδας, «χτίσιμο» απ’ την αρχή και σταδιακή επένδυση…

ΔΡΟΜΟΣ Νο2

Το "fund" από το εξωτερικό, οι Ελληνες"μεσολαβητές", το ΟΑΚΑ και ο… Βοτανικός

Πλην του Γιαννακόπουλου, προ μηνός προέκυψε κι άλλη προσέγγιση προς την πλευρά Αλαφούζου απ’ το εξωτερικό, με «μεσολαβητές» δύο Ελληνες. Εναν ατζέντη παικτών με πρόσβαση στην ΠΑΕ (όχι… Τσάκας) κι έναν επιχειρηματία σημαντικού μεγέθους, που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ασίας.

Η προσέγγιση που μεταφέρθηκε από τους «μεσολαβητές» (κι ένα δικηγορικό γραφείο) είχε ως βάση ένα ξένο, ισχυρό επιχειρηματικό fund κι αφορά –όπως λέγεται- ένα συνολικό «πακέτο» για τον Παναθηναϊκό, που περιλαμβάνει την ποδοσφαιρική ομάδα και γηπεδική επένδυση, με δύο επιλογές: Είτε στο ΟΑΚΑ, είτε ακόμη και στο… αραχνιασμένο πρότζεκτ του Βοτανικού. Για το δεύτερο (γηπεδικό) απαιτούνται βεβαίως κι εδώ επαφές «πρώτης γραμμής», με την κυβέρνηση (που δεν έχουν γίνει έως τώρα ούτε καν σε επίπεδο διερεύνησης), πολλά στάδια συνεννόησης και χρόνο, που δεν… έχει ο Παναθηναϊκός.

Ο Αλαφούζος σε πρώτη φάση, αντιμετώπισε με σχετική… επιφύλαξη την εν λόγω προσέγγιση και ζήτησε να υπάρξει εν ευθέτω χρόνω, μία ολοκληρωμένη πρόταση, με συγκεκριμένους άξονες τουλάχιστον στο κομμάτι του Παναθηναϊκού. Δεν την «απορρίπτει», όμως όπως λεγόταν απ’ το περιβάλλον του επειδή υπήρξαν κι άλλες προσεγγίσεις «επενδυτών» που χτύπησαν την πόρτα, αλλά δεν… επανήλθαν, θέλει να ακούσει κάτι συνολικό.

Δεν είναι πάντως, τυχαίο το γεγονός πως εσχάτως βγήκαν προς τα έξω ακόμη κι ονόματα «υποψηφίων» τεχνικών διευθυντών. Οπως το ιταλικό δημοσίευμα… κομήτης για τον Ιταλό Σενσίμπιλε, αλλά κι άλλα με Νταμπίζα, Καραγκούνη, ακόμη και Δώνη. Διότι, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση της εν λόγω προσέγγισης, η «ελληνική πλευρά» των «μεσολαβητών» έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλά ραντεβού, θέλοντας να οργανώσει μία κατάσταση «επόμενης μέρας» στο αγωνιστικό και να την παρουσιάσει συγκεντρωτικά προς τον Αλαφούζο.

ΔΡΟΜΟΣ Νο3

Η "έξοδος" του Αλαφούζου, η συρρίκνωση "αυτάρκειας" και οι μετοχές στη "Συμμαχία"

Πάμε τώρα και στο τρίτο, το λεγόμενο «κακό» σενάριο, που υπάρχει πάντα στο μυαλό του Αλαφούζου με κεντρικό ερώτημα το «…αν δεν προχωρήσει καμία απ’ τις κινήσεις επενδυτών, τι κάνω;». Την «απάντηση» την έχουν… δώσει ήδη οι άμεσοι συνεργάτες του, Χρήστος Παναγόπουλος και Αλέκος Σφυρής, που εκτελούν δίχως τον παραμικρό φραγμό το πλάνο «πετσοκόμματος» του προϋπολογισμού σε όλα τα επίπεδα. Είτε για να βρει ο «επόμενος» μία πολύ πιο «μαζεμένη» ΠΑΕ, είτε για να μην… βάζει άλλα ο μεγαλομέτοχος.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πλάνο της τελικής «εξόδου» του Αλαφούζου απ’ τον Παναθηναϊκό. Και γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες η σημερινή διοίκηση έχει ρίξει όλο το βάρος στην ελληνική αδειοδότηση και παράλληλα επιχειρεί να κλείσει «τρύπες» -όπως π.χ. οι υποθέσεις των καταγγελιών για αφαιρέσεις βαθμών- πληρώνοντας τα απολύτως «απαραίτητα». Για να μην τα βρει μπροστά του ο 61χρονος εφοπλιστής ή η όποια «διάδοχη κατάσταση».

Εάν τώρα δεν υπάρξει επενδυτική λύση, το σχέδιο των συνεργατών του Αλαφούζου έχει ήδη οριοθετηθεί και περιλαμβάνει μία συνολική «συρρίκνωση αυτάρκειας». Τι περιλαμβάνει;

Γερό «ψαλίδι» σε κάθε έξοδο, υπαλληλικό προσωπικό «ασφαλείας» μάξιμουμ 6-7 ατόμων, μειώσεις στην Ακαδημία άνω του 50%, συνολικό μπάτζετ ολόκληρου του ποδοσφαιρικού 4,2 εκατ. € με την εφορία και συνολικό προϋπολογισμό της ΠΑΕ 7 εκατ. €. Προκειμένου να «ζει» η ομάδα αποκλειστικά απ’ τα έσοδά της και μόνο! Εσοδα, που βάση του ίδιου σχεδίου, υπολογίζεται πως τη νέα σεζόν θα πλησιάζουν τα 9 εκατ. €, προερχόμενα απ’ το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που θα διαπραγματευτεί η ομάδα (και πλέον θα είναι «ελευθερωμένο», απ’ τη στιγμή που θα περάσει η ρύθμιση των 120 δόσεων και δεν θα πληρώνεται πια το δάνειο που είχε πάρει ο Αλαφούζος απ’ το τηλεοπτικό), απ’ τις 14 σουίτες στη Λεωφόρο κι απ’ τις κεντρικές χορηγίες σε φανέλα και αθλητικό υλικό. Τα δε 2 εκατ. €, που (πάντα βάσει του πλάνου της ομάδας Αλαφούζου) θα προκύπτουν ως «περίσσευμα», θα πληρώνουν τα χρέη του συλλόγου, που πλέον θα έχουν μπει σε ρυθμίσεις (120 δόσεις κλπ).

Ποιος θα μπορούσε τώρα να «υπηρετήσει» ένα τέτοιο πλάνο; Και σ’ αυτή την περίπτωση συναντάμε το όνομα του Νίκου Νταμπίζα και δεν ήταν τυχαίες οι τελευταίες «φήμες» περί επαφών μαζί του. Διότι πολύ απλά δεν είναι… φήμες. Εχουν γίνει επαφές, καθώς ο Αλαφούζος πείστηκε απ’ τους συνεργάτες του, πως μόνο ο άλλοτε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, θα μπορούσε να «τρέξει» ένα σχέδιο «μαζέματος», όπως έκανε τη σεζόν 2013-14. Και κάπως έτσι ο 61χρονος εφοπλιστής παραμέρισε τις παλιές κόντρες τους (που οδήγησαν στο «διαζύγιο» του Νοέμβρη του ‘14), χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει ακόμη κάποια οριστική συμφωνία με τον Νταμπίζα. Είναι όμως το όνομα που παίζει ετούτη τη στιγμή στην «πρώτη γραμμή».

Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στο σχέδιο των συνεργατών του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ, το τελικό βήμα της «εξόδου» του Αλαφούζου (πάντα στην περίπτωση που δεν έχει προχωρήσει κάποια απ’ τις επενδυτικές κινήσεις), περιλαμβάνει παραχώρηση των μετοχών του το προσεχές καλοκαίρι στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» (τον τρίτο τη τάξει μέτοχο της ΠΑΕ με 12,5%) ή στον Ερασιτέχνη! Με τη «δικαιολογία» πως «…σας τα αφήνω ρυθμισμένα, η ομάδα είναι πια αυτάρκης και μπορεί να ζήσει με τα έσοδά της» και την επισήμανση «…μην με ξαναενοχλήσετε πια για λεφτά».

Η ουσία όμως είναι πως εφόσον οδηγηθούν οι εξελίξεις σ’ αυτό το μονοπάτι, θα μιλάμε πλέον για έναν απόλυτα συρρικνωμένο Παναθηναϊκό, καθηλωμένο μόνιμα σε δεύτερες και τρίτες ταχύτητες. Μέχρι να βρεθεί κάποια σοβαρή, διάδοχη κατάσταση…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ