Facebook Pixel Sportdog.gr | Έπος η Ρωσία, κλάμα η Ισπανία! Θρίαμβος της Αρκούδας στα πέναλτι (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-07-01 19:42:00

Έπος η Ρωσία, κλάμα η Ισπανία! Θρίαμβος της Αρκούδας στα πέναλτι (ΒΙΝΤΕΟ)

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Έπος η Ρωσία, κλάμα η Ισπανία! Θρίαμβος της Αρκούδας στα πέναλτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστια έκπληξη, στους "8" οι διοργανωτές!

Μια αποτις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ είναι γεγονός!

Η διοργανώτρια Ρωσία έστειλε την Ισπανία στο... σπίτι της, καθώς την απέκλεισε με 4-3 στα πέναλτι με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα, Ιγκόρ Ακινφέεφ! Με 1-1 έληξε η κανονική διάρκεια και η παράταση.

Εκπλήξεις στις ενδεκάδες

Οι δύο προπονητές προκάλεσαν πολλές συζητήσεις με τις επιλογές τους στην αρχική ενδεκάδα, καθώς ο Φερνάντο Ιέρο άφησε στον πάγκο τον Αντρές Ινιέστα, ενώ o Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ δεν ξεκίνησε στην ενδεκάδα τον πρώτο σκόρερ της Ρωσίας, Ντένις Τσερίσεφ.

Η Ισπανία παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ντε Χέα, δίδυμο στα στόπερ οι Πικέ και Ράμος, δεξί μπακ ο Νάτσο και αριστερό ο Άλμπα. Στον άξονα αγωνίστηκαν ο Μπουσκέτς και ο Κόκε, με τον Ίσκο σε ρόλο «δεκαριού». Αριστερά κινήθηκε Ασένσιο, δεξιά ο Σίλβα και στην κορυφή της επίθεσης ο Κόστα.

Η Ρωσία κατέβηκε με σύστημα 3-5-1-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Ακινφέεφ, με τους Ιγκνάσεβιτς, Κουντριάσοφ και Κουτέποφ να συνθέτουν την αμυντική τριάδα, τον Ζιρκόφ να καλύπτει ολόκληρη την αριστερή πλευρά και τον Φερνάντες την αριστερή. Στον άξονα αγωνίστηκαν οι Ζόμπνιν, Κουζιάεφ και Σαμέντοφ, με τον Γκολόβιν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μναδικό προωθημένο, Τζιούμπα.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ισπανία, η οποία άνοιξε το σκορ μόλις στο 12’. Ο Ασένσιο εκτέλεσε φάουλ από τη δεξιά πλευρά, ο Ράμος κινήθηκε στο πίσω δοκάρι, με τον Ιγκνάσεβιτς να τον ακολουθεί προσπαθώντας να τον εμποδίσει να κινηθεί προς την πορεία της μπάλας. Ο Ρώσος αμυντικός, όμως στάθηκε άτυχος, αφού η μπάλα βρήκε στη φτέρνα του και κατέληξε στα δίχτυα της Ρωσίας.

Το ματς κυλούσε με τρόπο που βόλευε τους Ισπανούς. Μπορεί οι Φούριας Ρόχας να μην είχαν δημιουργήσει κάποια άλλη ευκαιρία πέραν του γκολ, ωστόσο κρατούσαν την κατοχή της μπάλας και δεν κινδύνευαν από τους Ρώσους, με μοναδική εξαίρεση την ευκαιρία του Γκολόβιν, που έπιασε ωραίο τεχνικό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ στο 36’.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, η Ρωσία κατάφερε να ισοφαρίσει από τη βούλα του πέναλτι στο 41’. Ο Πικέ έκανε ανόητο χέρι εντός περιοχής σε κεφαλιά του Τζιούμπα, με τον διαιτητή να υποδεικνύει τοι πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Τζιούμπα, ο οποίος νίκησε τον Ντε Χέα και έκανε το 1-1.

Ο Ντιέγκο Κόστα νικήθηκε από τον Ακινφέεφ σε τετ α τετ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο Άλμπα σούταρε χωρίς δύναμη από καλή θέση στο 47’. Έκτοτε, όμως, οι Ισπανοί πέρασαν ένα… εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο, αφού δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν διαδρόμους απέναντι στην πολύ καλά οργανωμένη άμυνα της Ρωσίας. Στο 61’ ο Τσερτσέσοφ έβαλε τον Τσερίσεφ στη θέση του Σαμέντοφ θέλοντας να χτυπήσει στην αντεπίθεση, ενώ στο 67’ ο Ιέρο πέρασε στο ματς τον Ινιέστα (αντί του Σίλβα) σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την ομάδα του. Οι Ισπανοί είχαν σημαντική διπλή ευκαιρία στο 85’, με τον Ακινφέεφ να λέει «όχι» σε σουτ του Ινιέστα και σε διαγώνιο πλασέ της έτερης αλλαγής του Ιέρο, Ιάγο Άσπας, και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση!

Στον έξτρα χρόνο το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου. Οι Ισπανοί εξακολουθούσαν να έχουν την κατοχή της μπάλας, την οποία κυκλοφορούσαν εκτός περιοχής, αλλά σπανίως κατάφερναν να πατήσουν μέσα σε αυτή. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι είχαν ξεμείνει εμφανώς από δυνάμεις, εγκαταλείποντας κάθε διάθεση για επίθεση και αμύνονταν με μοναδικό στόχο να… αντέξουν μέχρι τα πέναλτι.

Ο Ακινφέεφ έσωσε τη Ρωσία σε τετ α τετ με τον Ροντρίγκο στο 109’ και στη συνέχεια της φάσης ο Καρβαχάλ σούταρε από κοντά πάνω στα σώματα. Ο διαιτητής κοίταξε το VAR και αποφάσισε πως δεν υπάρχει πέναλτι σε τράβηγμα του Κουτέποφ στον Ράμος στο 114’, το 1-1 παρέμεινε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι!

Εκεί ο Κόκε αστόχησε στο τρίτο πέναλτι της Ισπανίας, με τον Ακινφέεφ να αποκρούει. Ο Γκολόβιν σκόραρε, ο Ράμος διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της Ισπανίας και εν συνεχεία ο Τσερίσεφ ήταν εύστοχος. Το τελευταίο πέναλτι των Ισπανών ο Άσπας έγινε μοιραίος, καθώς ο Ακινφέεφ απέκρουσε το χτύπημά του με τα πόδια και χάρισε στους Ρώσους μια επική πρόκριση με 4-3 στα πέναλτι!

Τα πέναλτι

Ινιέστα 1-0

Σμόλοφ 1-1

Πικέ 2-1

Ιγκνασέβιτς 2-2

Κόκε (απόκρουση Ακινφέεφ)

Γκολόβιν 2-3

Σέρχιο Ράμος 3-3

Τσέρισεφ 3-4

Άσπας  (απόκρουση Ακινφέεφ)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Νάτσο (70’ Καρβαχάλ), Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε, Νταβίδ Σίλβα (67’ Ινιέστα), Ίσκο, Μάρκο Ασένσιο (104’ Ροντρίγκο), Ντιέγκο Κόστα (80’ Ιάγκο Άσπας)

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουζιάεφ (97’ Γερόχιν), Ζόμπνιν, Κουντριασόφ, Γκολόβιν, Ζιρκόφ (46’ Γκράνατ), Σαμέντοφ (61’ Τσέρισεφ), Τζιούμπα (65’ Σμόλοφ).

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags