Οι οπαδοί της ΑΕΚ ζούνε το όνειρό τους από πέρσι τον Ιούλιο. Τα εκσκαφικά μηχανήματα μπήκαν στην έκταση που παρέμενε έρημη για 14 χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια, άρχισε να χτίζεται η «Αγιά Σοφιά» και οι Ενωσίτες να μετρούν αντίστροφα για την επιστροφή στα... άγια χώματα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το μέρος που υπήρχε η ιστορική έδρα της ομάδας.
Διαβάστε επίσης...
Η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τα έργα της πρώτης φάσης και κέρδισε τον διαγωνισμό για τη δεύτερη ήταν η «Ερμώνασσα», ένα όνομα αρχαιοπρεπές, το οποίο έκανε πολλούς Ενωσίτες να αναρωτηθούν τι σημαίνει. Αυτό το μνημείο που ανεγείρεται στη δυτική όχθη του Ποδονίφτη θα έχει ποντιακή σφραγίδα και όχι μόνο επειδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάγεται από το Καρς. Αυτό γιατί Ερμώνασσα είναι τα αρχαία Πλάτανα (σήμερα Akçaabat), μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Τραπεζούντα του Πόντου.
Από εκείνο το μέρος κατάγεται ο Αλέξανδρος Μεταξάς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας, με τον οποίο το sportdog συναντήθηκε στα γραφεία της «Ερμώνασσα» στο Χαλάνδρι, λίγες ημέρες πριν τοποθετηθούν οι πρώτες προκατασκευασμένες κερκίδες στην «Αγιά Σοφιά».
Η συζήτηση που κάναμε ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και δεν αφορούσε το έργο αυτό καθαυτό. Γιατί μεγάλα έργα έτσι και αλλιώς έχει αναλάβει η «Ερμώνασσα». Η εταιρεία είχε συμμετοχή στην κατασκευή τμημάτων της Εγνατίας οδού, έφτιαξε το εστιατόριο και τα αποδυτήρια στο Καραϊσκάκη, αλλά ήταν παρούσα και στα πρόσφατα μεγάλα έργα στο προπονητικό των Πειραιωτών.
«Με εξίταρε η Αγιά Σοφιά»
Το γήπεδο της ΑΕΚ όμως ήταν κάτι ξεχωριστό για τον Αλέξανδρο Μεταξά. Ο ίδιος θυμάται την πρώτη φορά που ο Δημήτρης Μελισσανίδης του έδειξε το σχέδιο. «Με ενθουσίασε και με εξίταρε αυτό το σχέδιο. Οποιοσδήποτε κάνει αυτή τη δουλειά, θα ήθελε να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο», αναφέρει και αναπολεί πως έφτασε να δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών.
Τα παιδικά χρόνια που έζησε ήταν δύσκολα. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και από 6 χρονών δούλευε μαζί του. «Οπότε το θέμα της οικοδομής είχε γίνει δεύτερη φύση μου από πολύ μικρός», υπογραμμίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Γιατί η οικοδομή είναι δημιουργία. Βλέπεις ένα οικόπεδο και φαντάζεσαι πως μπορεί να αλλάξει με την ανέγερση ενός κτιρίου. Όπως και εδώ βλέπαμε, ότι υπήρχε ένας άδειος χώρος, ο οποίος ξαφνικά παρατηρούμε, ότι αρχίζει να παίρνει μία μορφή, ένα σχήμα».
Ο Αλέξανδρος Μεταξάς τελείωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά με πτυχίο από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Ταυτόχρονα όμως με ενθουσίαζε ο κατασκευαστικός τομέας λόγω των ερεθισμάτων που είχα από μικρός. Σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι με τις κατασκευές. Φτιάξαμε εταιρεία, πήγαμε καλά και η μία δουλειά έφερε την άλλη. Αναλάβαμε δύσκολα κατασκευαστικά έργα», λέει.
Το όνομα της εταιρείας δόθηκε σαν φόρος τιμής στους προγόνους του. «Είμαστε Πόντιοι και τιμούμε την περιοχή που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας. Ο παππούς μου ήρθε από εκεί», αναφέρει. Η περιοχή των Πλατάνων είναι πολύ γνωστή για τα ελληνικά αρχοντικά σπίτια της. Κατοικούνταν δηλαδή από εύπορους επιχειρηματίες και εμπόρους του Ανατολικού Πόντου. «Το όνομα Μεταξάς προήλθε από την επιχείρηση που είχαν οι πρόγονοι. Έκαναν εκτροφή μεταξοσκώληκα και επεξεργασία του μεταξιού. Στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Καβάλα», εξηγεί ο κύριος Μεταξάς, ο οποίος είναι οργανωμένος στον ποντιακό χώρο με την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών και το Σύλλογο Ποντίων Μελισσίων.
Μάλιστα μιλώντας για το γεγονός, ότι η ΑΕΚ ηγείται από Πόντιο έκανε ένα πολύ εύστοχο γενικότερο σχόλιο. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ποντιοκρατείται. Πόντιος ο Μελισσανίδης, ο Σαββίδης, αλλά και ο Μαρινάκης από την πλευρά της μητέρας του», επισημαίνει.
Δείγμα ανάκαμψης του ελληνισμού η «Αγιά Σοφιά»
Εκτός από την προβολή και τις οικονομικές απολαβές που παίρνει μία κατασκευαστική από τέτοιο μεγάλο έργο, τα οφέλη είναι πιο βαθιά, όπως ερμηνεύει ο κύριος Μεταξάς. «Αυτό συμβαίνει γιατί είναι συμβολικό το έργο. Δεν είναι μόνο επαγγελματικό. Είναι βαθύτατοι οι συμβολισμοί. Δείχνει την ιστορική σύνδεση του πριν με το σήμερα. Είναι δείγμα ανάκαμψης του προσφυγικού ελληνισμού η Αγιά Σοφιά».
Το χρονοδιάγραμμα τον άγχωσε καθόλου; « Όχι. Το τελευταίο πράγμα που θα με άγχωνε είναι το χρονοδιάγραμμα», απαντά και στη συνέχεια καλείται να αποκαλύψει ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι του έργου.
«Μοναδικό παγκοσμίως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ»
«Οι πυλώνες που θα στηρίζουν το σκέπαστρο. Όλο το άλλο είναι μία απλή κατασκευή», αναφέρει και επισημαίνει: «Οι πυλώνες της Αγιά Σοφιάς θα είναι μοναδική κατασκευή στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα! Αυτό για ποιο λόγο; Οφείλεται στο γεγονός, ότι το οικόπεδο είναι περιορισμένο. Ο χώρος δεν είναι μεγάλος έξω από το γήπεδο και τις κερκίδες, για να γίνει μία κατασκευή με άνεση, όπως είναι για παράδειγμα το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αν παρατηρήσετε από που ξεκινά η στήριξη του στεγάστρου στο γήπεδο της Καλογρέζας θα δείτε, ότι ξεκινά πολλά μέτρα μακριά από το γήπεδο. Σε μεγαλύτερο χώρο θα ήταν πολύ πιο εύκολο το χτίσιμο των πυλώνων. Λόγω της ιδιομορφίας της έκτασης αυτή η κατασκευή είναι μοναδική παγκοσμίως όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό το πράγμα εμένα προσωπικά με εξιτάρει. Είναι δύσκολη κατασκευή και μου αρέσουν τα δύσκολα. Είναι και ένα στοίχημα για μας. Προσπαθούμε ως εταιρεία να δώσουμε λύσεις, γιατί είναι μία κατασκευή που γίνεται για πρώτη φορά. Έχουμε δώσει προτεραιότητα, ώστε να γίνουν όλα με ασφάλεια και ακρίβεια».
Ποιες λεπτομέρεις έχουν οι πυλώνες του Ναού του Δικέφαλου; «Οι τένοντες προέρχονται από τη Σουηδία, μετασκευάζονται στη Γερμανία. Πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη γεωμετρία, ώστε να μη χάνουν χιλιοστό από τα σχέδια που υπάρχουν. Έχει την ιδιομορφία, ότι από τις τέσσερις πλευρές του πυλώνα, η μία είναι σταθερή, οι άλλες είναι επικλινείς, όπως και οι ράβδοι είναι σε κλίση δεν είναι όρθιοι τελείως. Οι πυλώνες θα μπορούσαν να τος κατασκευάσουμε σε πολύ μικρότερο διάστημα. Αλλά επειδή απαιτείται ακρίβεια χιλιοστού πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή», λέει και αποκαλύπτει, ότι ο «τέταρτος πυλώνας υπολογίζεται, ότι θα κατασκευαστεί με το που ολοκληρωθούν τα έργα αντιστήριξης σε εκείνη την πλευρά».
Ενθουσιασμένος ο Τίγρης
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι άκρως ικανοποιημένος την πορεία των έργων όπως αναφέρει ο κύριος Μεταξά. «Η σχέση και η συνεργασία που έχουμε είναι πάρα πολύ καλή. Είναι ευχαριστημένος από εμάς και εμείς από εκείνον. Προχθές που ήρθε ήταν πολύ ενθουσιασμένος», είπε.
Γιατί θα ξεχωρίζει η Αγιά Σοφιά σε σχέση με άλλα σύγχρονα γήπεδα, εκτός από τους πυλώνες; «Για την αρχιτεκτονική της. Η ακουστική της θα είναι μοναδική, όπως και η οπτική επίσης», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μεταξάς.