Facebook Pixel «Οβίδες» Τοπαλίδη: «Αυτοί δεν κάνουν για Εθνική, είναι top ονόματα - Τι λέγαμε με Ότο - Τίποτα για Άγγελο»
| 2018-10-16 13:00:00

«Οβίδες» Τοπαλίδη: «Δεν κάνουν για Εθνική, είναι top ονόματα - Τι λέγαμε με Ότο - Τίποτα για Άγγελο»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Οβίδες» Τοπαλίδη: «Δεν κάνουν για Εθνική, είναι top ονόματα - Τι λέγαμε με Ότο - Τίποτα για Άγγελο»

Συνέντευξη έξω από τα δόντια στο Sportdog. Πικρές αλήθειες...

Η ήττα της Ελλάδα στη Φινλανδία και η απογοητευτική της εικόνα στα τελευταία παιχνίδια του Nations League έχει επαναφέρει τη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την Εθνική. Γιατί και στη νίκη επί της Ουγγαρίας, στο ΟΑΚΑ, κανείς δεν ικανοποιήθηκε με το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι διεθνείς μας.

Τι φταίει και αυτή η ομάδα έχει πάρει την κατιούσα τη μετά Σάντος εποχή; Γιατί ο Μίκαελ Σκίμπε δεν άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα του ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να φτιάξουμε μια καλή ομάδα;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Γιάννης Τοπαλίδης. Ο πρώην άμεσος συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ, του ανθρώπου που οδήγησε την Ελλάδα στον θρίαμβο της Πορτογαλίας, το 2004, μιλάει στο Sportdog για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ομάδα μας.

Το δεξί χέρι του Γερμανού τεχνικού στην επιτυχία της κατάκησης του Euro 2004 και των μετέπειτα επιτυχημένων πορειών στάθηκε στην επιλογή παικτών και στην έλλειψη κορμού. 

Πώς σας φάνηκε η Ελλάα στα δύο τελευταία παιχνίδια του Nations League;

«Δεν περίμενα να δω αυτά τα ματς για να βγάλω συμπεράσματα. Ήμουν της άποψης ότι η ομάδα μας δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο που είχε παλαιότερα. Το ήξερα».

Πώς κρίνετε το έργο Σκίμπε από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία;

«Η Εθνική μας ομάδα παρουσίασε την προηγούμενη προκριματική φάση σαν επιτυχία, κάτι που δεν το είδαμε. Με καμία καλή ομάδα της κλάσεως Βοσνία, Βέλγιο, Κροατία δεν κερδίσαμε. Κερδίσαμε το Γιβραλτάρ, την Εσθονία και την Κύπρο. Ειδικά στα ματς με το ομοσπονδιακό συγκρότημα της Μεγαλονήσου ήταν σαν φιλικά. Δεν θα άφηνε η Κύπρος να προκριθεί η Βοσνία και να προκριθούμε εμείς. Είναι ξεκάθαρα πράγματα. Η ομάδα δεν ήταν και σε εκείνη τη φάση καλή. Θα μου πείτε, περίμενε κανείς τέτοια κακή εμφάνιση; Σίγουρα όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια προβλήματα. Το επίπεδο της ομάδας δεν το βλέπω να είναι τόσο καλό όσο θέλουν να το παρουσιάσουν ορισμένοι».

«Κάποιοι παίκτες δεν κάνουν»

Ποια είναι τα προβλήματα της ομάδας όπως τα παρατηρείτε εσείς;

«Αφορούν το επίπεδο της αγωνιστικής ικανότητας ορισμένων ποδοσφαιριστών. Ορισμένοι παίκτες δεν είναι για Εθνική ομάδα. Δεν θέλω να κατονομάσω και δεν είναι η δουλειά μου να κάνω κάτι τέτοιο».

Λέγεται σε φιλολογικές συζητήσεις ότι οι μάνατζερ κάνουν κουμάντο στην Εθνική, γι' αυτό έχει πέσει και το επίπεδο... Πώς το σχολιάζετε;

«Το έχω ακούσει και εγώ αυτό. Με ανθρώπους του ποδοσφαίρου έχουμε να κάνουμε όλοι μας. Όλοι το ακούμε αυτό. Αλλά δεν μπορώ να θέσω. Αυτά τα ξέρουν όσοι είναι εκεί μέσα. Πάντως, ορισμένοι παίκτες κατά τη γνώμη μου δεν έχουν θέση σε αυτήν την Εθνική ομάδα. Και αναφέρομαι όχι μόνο σε δεύτερα ονόματα αλλά και σε πρώτα. Μερικοί δεν μπορούν να προσφέρουν σε αυτήν την ομάδα».

«Ήμασταν τυχεροί...»

Παρατηρείτε βέβαια ότι και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει βγάλει πολλούς παίκτες...

«Βέβαια έχουμε πρόβλημα. Παλαιότερα με τον Ρεχάγκελ λέγαμε ότι ήμασταν τυχεροί που πέσαμε πάνω σε μία καλή φουρνιά, είχαμε καλούς παίκτες. Αυτό είναι αλήθεια. Από την άλλη όμως, αν με αυτούς δεν πάω πουθενά πρέπει να κάνω αλλαγή. Γιατί δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό; Δεν είναι ότι με αυτούς κάτι καταφέρνω και τους στηρίζω. Δεν καταφέρνουμε τίποτα έτσι».

Δε θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια για να φτιάξουμε μία Εθνική; Όπως τονίσαμε δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες αξιόλογοι....

«Ορισμένοι παίκτες από αυτήν την ομάδα είναι καλοί και θα τους αφήσεις. Τον κορμό τον αφήνεις και πάνω εκεί να συμπληρώσουμε παίκτες. Όχι να αλλάζουμε μία το ένα και μία το άλλο. Θέλουμε 5-6 βασικούς και κοντά σε αυτούς προσθέτουμε άλλους».

«Σύγκριση με το παρελθόν»

Τον Σκίμπε πώς τον βλέπετε; Ο πάγκος τρίζει...

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί στον πάγκο. Ακόμα και η εικόνα της νίκης με την Ουγγαρια ήταν απογοητευτική. Με την Εσθονία έλεγε ο δημοσιογράφος πόσο καλοί είμαστε και εγώ δεν το έβλεπα πουθενά αυτό. Με την Ουγγαρία παρότι κερδίσαμε δεν ήμασταν καλοί. Αυτή η ομάδα είχε πετύχει πάρα πολλά στο παρελθόν. Προκρίσεις σε τελικές φάσεις, έφτασε στο τοπ10 της παγκόσμιας κατάταξης, πήρε το Euro. Πάντα με εκείνη πρέπει να συγκρίνουμε την Εθνική. Αυτή η ομάδα που έχουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ομάδες και αναγκαζόμαστε να κατεβάσουμε τις απαιτήσεις μας. Έχει πέσει το επίπεδο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στις ομάδες. Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και με αυτό. Η κρίση παίζει ρόλο. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι το ίδιο επίπεδο με το μπάσκετ μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

Φημολογείται ότι ο αντικαταστάτης του Σκίμπε θα είναι ο Αναστασιάδης. Θεωρείται ιδανική την επιλογή του;

«Αυτοί που έχουν την ομάδα στα χέρια τους αυτοί ξέρουν και θα αποφασίσουν. Εγώ δεν μπορώ να πω, αν μια επιλογή τους είναι σωστή ή λάθος. Αν για παράδειγμα ήταν κακή επιλογή ο Σκίμπε».

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags