Την αφορμή, ομολογουμένως, τη δίνει ο Χασάν και η φοβερή αποτελεματικότητά του στο 2019. Ο αιγύπτιος φορ, μπορεί να μην ήρθε απ’ ευθείας από το πρωτάθλημα της πατρίδας του, αλλά πάντα, κάθε αναφορά στη χώρα των Πυραμίδων, τουλάχιστον σε σύνδεση με τον Ολυμπιακό, εύλογα φέρνει δύο λέξεις στο μυαλό όλων: Φέλιξ Αμποάγκουε!
Το περίφημο "ζαρκάδι της Αλ Αχλί", ο φοβερός και τρομερός φορ που ήρθε με τσουβάλια γκολ από την Αίγυπτο στον Ολυμπιακό του Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να καταλήξει συνώνυμο του... παλτού! Αφού λοιπόν την αφορμή την έδωσε σημερινό αφιέρωμα στο "ΦΩΣ", βάζουμε κι εμείς την πινελιά μας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…
Ανοιξη του 1998. Ο Τάσος Μητρόπουλος παρακολουθεί ως scout του Ολυμπιακού το Arab Cup Winners Cup. Ξεχωρίζει τον Γκανέζο επιθετικό της Αλ Αχλί, Φέλιξ Αμποάγκουε. Θερμή εισήγηση, ακόμη θερμότερες οι συστάσεις των Αιγύπτιων και των συμπατριωτών του. "Νέο Γεμπόα" τον χαρακτήριζαν. Ιεροσυλία…
Τα 47 του γκολ σε 117 εμφανίσεις με την Αλ Αχλί, μακιγιάρουν τις όποιες ενστάσεις και παρότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εμφανίζεται επιφυλακτικός, είναι ο μόνος. Ετσι, ο Σωκράτης Κόκκαλης "ξηλώνεται" για τα καλά και έναντι 1 δις δραχμών (όπως γράφτηκε τότε) φέρνει τον Αφρικανό στον Πειραιά.
Από την προετοιμασία όμως, φάνηκε πως είναι... λίγος. Τα ανέκδοτα που συνόδευσαν την παρουσία του, αμέτρητα. Παίζει μόλις σε 11 ματς πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ κόντρα στον Εθνικό. Εννοείται πως, ούτε ο Μπάγεβιτς, ούτε κανείς άλλος τον "έβλεπε" σαν κάτι διαφορετικό πέραν μιας... μασκότ, σε μια ομάδα που εκείνη την χρονιά έκανε... παπάδες, κατακτώντας το νταμπλ και φτάνοντας στους τέσσερις στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Φυσικά, δεν γίνονταν να παραμείνει πέραν εκείνης της μοναδικής σεζόν. Του έφτανε βέβαια για να κάνει κομπόδεμα ζωής και να συνεχίσει την... τουριστική περιήγηση δηλώνοντας ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε έκτοτε στην Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, σε διάφορες ομάδες στην Ινδία, στο Βιετνάμ ακόμη και στις Μαλδίβες! Συνολικά, 14 διαφορετικά clubs φιλοξένησαν το ταλέντο του.
Μετά το τέλος της καριέρας του (έγινε μάλιστα διεθνής 23 φορές, συμμετέχοντας δις, το 1996 και το 1998, σε τελικές φάσης Κυπέλλου Εθνών Αφρικής) ασχολήθηκε -λέμε τώρα…- με την προπονητική, με ανάλογη φυσικά «επιτυχία» όπως και στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, ενώ υπηρέτησε και τον φακό, από τον ρόλο του τηλεσχολιαστή.
Ενας, απλώς, μύθος…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεταγραφή-χρυσάφι για τον Ολυμπιακό - Θα κάνει σπουδαία καριέρα - "Τρώει" και τον Φορτούνη!