Facebook Pixel ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: 1-0! Ο ΠΑΟΚ πήρε και το Κύπελλο και έγραψε ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2019-05-11 22:28:00

Ο ΠΑΟΚ νέος Βασιλιάς της Ελλάδας! «Πάτησε» ξανά την ΑΕΚ και έγραψε ιστορία στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Ο ΠΑΟΚ νέος Βασιλιάς της Ελλάδας! «Πάτησε» ξανά την ΑΕΚ και έγραψε ιστορία στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκησε 1-0 στον τελικό και πανηγύρισε το πρώτο του νταμπλ.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με 1-0 από το γκολ του Άκπομ στο 45+1’ και πανηγύρισε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Στο σχεδόν άδειο ΟΑΚΑ, που πάλι δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι Θεσσαλονικείς χωρίς να εντυπωσιάσουν πήραν άνετα τη νίκη, απέναντι στην Ένωση που δεν είχε φαντασία, δημιούργησε λίγες φάσεις, ενώ φωνάζει για χέρι-πέναλτι του Κάνιας, όπου ο Φέλικ Τσβάιρ έκρινε ότι δεν υπάρχει παράβαση μετά από χρήση VAR.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα στο παιχνίδι και μάλιστα μόλις στο έκτο λεπτό έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όταν από λάθος του Γιαννούλη ο Λιβάγια έγινε κάτοχος της μπάλας από τα δεξιά, έβγαλε την σέντρα και ο Πόνσε με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ. Η Ένωση συνέχισε να είναι καλύτερη στα επόμενα λεπτά και στο 16’ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κακή συνεργασία των Βαρέλα – Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας, όταν ο Μπακασέτας με βαθιά μπαλιά βρήκε εντός περιοχής τον Πόνσε, ο οποίος άργησε όμως στο κοντρόλ και δεν πρόλαβε να σουτάρει.

Μετά το πέρας του πρώτου εικοσαλέπτου πάντως, ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε απόλυτα το ματς και στο 36’ έχασε και την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Ακπόμ από γύρισμα του Ζαμπά βρέθηκε με την μπάλα στη μικρή περιοχή, με πλάτη στο τέρμα, γύρισε σούταρε, όμως ο Μπάρκας έπεσε κι έδιωξε εντυπωσιακά. Από το σημείο αυτό και μετά ο ρυθμός του ματς ανέβηκε, η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και πλέον είχαμε αρκετές φάσεις. Η ΑΕΚ απείλησε ξανά στο 39’ με κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι και στο 44’ με μακρινό σουτ του Μπακασέτα, όμως και στις δύο φάσεις αντέδρασε σωστά ο Πασχαλάκης, κάτι που δεν έκανε ο Μπάρκας δύο λεπτά αργότερα. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πέλκας μετά από κόντρες πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, πέρασε σαν… σταματημένο τον Χουλτ, έκανε το γύρισμα και ο Άκπομ με ψαλιδάκι ολομόναχος από κοντά έγραψε το 0-1!

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη να κυνηγήσει το γκολ και εκμεταλλευόμενη την οπισθοχώρηση των Θεσσαλονικιών, κατάφερε να περιορίσει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο. Μάλιστα, στο 52’ η Ένωση έφτασε και πολύ κοντά στην ισοφάριση, όταν ο Μάνταλος βρήκε με εξαιρετική κάθετη τον Πόνσε, εκείνος πλάσαρε, όμως ο Πασχαλάκης βγήκε έγκαιρα και απόκρουση. Η απάντηση του ΠΑΟΚ ωστόσο ήταν άμεση, καθώς στο επόμενο λεπτό ο κορυφαίος του γηπέδου Πέλκας, έφυγε στην κόντρα, έδωσε την μπάλα στον Ζαμπά, όμως το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στον Μπάρκα.

Η φάση πάντως που… ξεσήκωσε τους ανθρώπους των δύο ομάδων σημειώθηκε στο 56’, όταν η μπάλα βρήκε εντός περιοχής στο χέρι του Κάνιας, ο διαιτητής Τβάιερ κοίταξε το VAR, όμως έκρινε δεν υπήρχε πρόθεση από τον παίκτη των «ασπρόμαυρων».

Από εκεί και πέρα, ο ρυθμός του ματς έπεσε πάρα πολύ, ο ΠΑΟΚ έδωσε γήπεδο στην ΑΕΚ, η οποία κυκλοφόρησε την μπάλα, όμως παρότι ήταν συνεχώς έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, αδυνατούσε να δημιουργήσει κάποια φάση. Στα τελευταία λεπτά οι Κιτρινόμαυροι προσπάθησαν να απειλήσουν με κάποιες σέντρες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος και ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του!

ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ: Μπορεί ο Άκπομ να πέτυχε το χρυσό γκολ της αναμέτρησης, όμως ο κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο Δημήτρης Πέλκας. Έτρεξε πάρα πολύ, έβγαλε την ασίστ στο γκολ, ενώ κράτησε τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο που δέχθηκε πίεση.

Η ΦΑΣΗ: Η πρώτη φάση του VAR που θα μας απασχολήσει στην Ελλάδα είναι γεγονός. Στο 54’ με το ματς στο 1-0, ο Κάνιας βρήκε την μπάλα με το χέρι, ο διαιτητής είδε το ριπλέι, όμως έκρινε ότι δεν υπήρχε παράβαση.

ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΖΩ: Ο Φέλιξ Τσβάιερ είχε μία δύσκολη φάση, αυτή του πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ και το… πήρε πάνω του. Δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός για το αν είναι ή όχι πέναλτι, οπότε θα ακολουθήσουν πολλές συζητήσεις.

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ: Ο ΠΑΟΚ χωρίς να… ιδρώσει και χωρίς να εντυπωσιάσει, έγραψε ιστορία με το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και μάλιστα μέσα στην Αθήνα. Αήττητο πρωτάθλημα και Κύπελλο στην έδρα της ΑΕΚ.

ΓΙΝΑΜΕ... ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη για την αρχική ενδεκάδα, καθώς άφησε στον πάγκο τον Ολιβέιρα και ξεκίνησε στα χαφ τους Κάνιας – Σάκχοφ σε σύστημα 4-2-3-1. Από εκεί και πέρα, κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Πασχαλάκης, στην άμυνα οι Γιαννούλης, Βαρέλα, Κρέσπο και Μάτος. Ο Πέλκας ήταν σε ελεύθερο ρόλο μπροστά από τους δύο κεντρικούς, στα άκρα ξεκίνησαν οι Ζαμπά – Μπίσεσβαρ και στην κορυφή ο Άκπομ. Στο 65’ ο Ρουμάνος κόουτς έριξε στο ματς τον Λημνιό αντί του κουρασμένου Ζαμπά, ενώ στο 80’ ο Ολιβέιρα πήρε τη θέση του τραυματία Πέλκα.

Για την ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε το 4-4-1-1, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπάρκας, στην άμυνα οι Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι και Χουλτ. Τα δύο κεντρικά χαφ ήταν οι Κρίστιτσιτς - Σιμόες, στα άκρα οι Μπακασέτας - Μάνταλος, στην κορυφή ο Πόνσε και πίσω του ο Λιβάγια. Ο Ισπανός κόουτς με την Ένωση να κυνηγάει το σκορ, στο 70’ άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2 και έβαλε τον Γκάλο αντί του Μπακασέτα, ενώ λίγο μετά μπήκε ο Μπογέ αντί του Κρίστισιτς. Η τρίτη αλλαγή ήταν αναγκαστική, καθώς στο 80’ ο Γαλανόπουλος πέρασε αντί του τραυματία Μπακάκη.

ΠΑΤΑ ΤΟ:

Δείτε το γκολ της αναμέτρησης και το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ
 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags