Facebook Pixel "Τα έκανε θάλασσα, τσακώθηκε με παίκτες - Δεν ξέρω αν θα πιάσει στην ΑΕΚ"
| 2019-12-06 15:37:00

"Τα έκανε θάλασσα, τσακώθηκε με παίκτες - Δεν ξέρω αν θα πιάσει στην ΑΕΚ" - Τον... έπνιξαν οι οπαδοί

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Τα έκανε θάλασσα, τσακώθηκε με παίκτες - Δεν ξέρω αν θα πιάσει στην ΑΕΚ" - Τον... έπνιξαν οι οπαδοί

Απογειώνει Λιβάγια, "στρώνει" Βράνιες. Ποιος είναι ο Μάσιμο Καρέρα;

Ο Μάσιμο Καρέρα είναι η εναλλακτική λύση του Ίλια Ίβιτς για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ, αφού η υπόθεση του Λεονίτ Σλούτσκι οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Ο 55χρονος Ιταλός πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση προπονητή. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τεχνικός τις ακαδημίες της Γιουβέντους και η εξαιρετική του δουλειά ανταμείφθηκε όταν ο Αντόνιο Κόντε τον συμπεριέλαβε στο επιτελείο του το 2011. 

"Δίπλα σε αυτόν έμαθε", αναφέρει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης για τον Ιταλό, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα, το 2012, κλήθηκε να κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής τη Μεγάλη Κυρία στο Σούπερ Καπ Ιταλίας κόντρα στη Νάπολι (κατακτώντας τον τίτλο στην παράταση με 4-2), λόγω της τιμωρίας του Κόντε για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Στους επόμενους οκτώ αγώνες που οδήγησε τη "Γιούβε" διατήρησε το γνωστό και αγαπημένο 3-5-2 του μέντορά του, μετρώντας έξι νίκες και δύο ισοπαλίες (22-7 γκολ).

Έχοντας μυηθεί στις τακτικές και τεχνικές του, ο Κόντε τον πήρε μαζί του και στην Εθνική Ιταλίας, όπου του έδωσε ρόλο στην προπόνηση των αμυντικογενών ποδοσφαιριστών του με τη δουλειά του να φαίνεται στο Euro 2016.

"Τα έκανε θάλασσα, τσακώθηκε με παίκτες"

Γι' αυτό τον πήρε η Σπαρτάκ Μόσχας. "Είχε πάει ως βοηθός του Αλέντισεφ. Τον είχαν πάρει επειδή ο προπονητής έπαιζε πολύ επιθετικά και ήθελαν να στρώσει την άμυνα. Όταν απολύθηκε ο Αλένιτσεφ τον έκαναν πρώτο προπονητή, αρχικά ως υπηρεσιακό. Το κυριότερο που έκανε ήταν να τους ανεβάσει τη ψυχολογικά. Τη δεύτερη χρονιά όμως τα έκανε θάλασσα, ενώ ξεκίνησε πολύ καλά και στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα οδηγώντας τη Σπαρτάκ στην κατάκτηση του τίτλου μετά από 17 χρόνια. Τσακώθηκε με τους δύο παλαιότερους παίκτες, τον αρχηγό Γκλουσακόφ και τον Κομπάροφ, οι οποίοι δεν ήταν σαν τον Βράνιες, να κάνουν φασαρίες και τέτοια. Απλώς ο Καρέρα υπέθετε ότι ήλεγχε τα αποδυτήρια. Στο τέλος απολύθηκε. Δεν του βγήκαν οι μεταγραφές, δεν τα πήγε η ομάδα καλά και τελείωσε", αναφέρει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης.

"Δεν ξέρω αν θα πιάσει..."

Στην ΑΕΚ μπορεί να πιάσει; Γιατί οι Ιταλοί τεχνικοί δεν έχουν ιδιαίτερη μακροβιότητα στην Ελλάδα... 

"Στην ΑΕΚ το ρόστερ είναι πολύ κατώτερο από αυτό που βρήκε στη Σπαρτάκ. Εκείνη τη χρονιά να καταλάβετε έπαιζε ο Προμές στην ομάδα της Μόσχας. Είχε ομαδάρα η Σπαρτάκ", σχολιάζει ο γνώστης του ρωσικού ποδοσφαίρου και συμπληρώνει:

"Στην ΑΕΚ θα ρίξει το βάρος στην άμυνα. Εγώ για τον Καρέρα δεν είμαι 100% σίγουρος αν θα πετύχει στην Ένωση. Στη Ρωσία έπαιξε διάφορα συστήματα. Αρχικά έπαιξε το 3-5-2 όταν ήταν ο Βαλένιτσεφ στα μετόπισθεν. Μετά το έκανε 4-2-3-1 και μετά 4-3-3, γιατί είχε τους παίκτες να το παίξουν. Στην ΑΕΚ σίγουρα θα τα πάει καλά με τον Λιβάγια και τους επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές.

Θα τους δώσει ελευθερία μπροστά. Θα προσπαθήσει να φτιάξει λίγο πίσω τα πράγματα. Τον Βράνιες δεν ξέρω πώς θα τον διαχειριστεί, γιατί ο Βόσνιος είναι πολύ παράξενος χαρακτήρας. Λογικά θα μπορέσει να τον χειριστεί, δεν ξέρω όμως για πόσο καιρό. Και στη Σπαρτάκ το ίδιο έκανε. Στην αρχή τους διαχειρίστηκε πολύ καλά και με το που τελείωσε η σεζόν, ξεκίνησαν τα προβλήματα".

"Ντου" των οπαδών, τον... έπνιξαν

Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει τον Καρέρα να ξεχωρίζει;

"Είναι εξαιρετικός ψυχολόγος. Αυτό είχε κάνει εντύπωση στη Ρωσία. Έμαθε δίπλα στον Κόντε. Στην Ιταλία τον έχουν σε εκτίμηση, αφού και μέσα στη σεζόν έλεγαν, ότι αν φύγει ο Αλέγκρι από τη Γιουβέντους θα αναλάμβανε ο Καρέρα. Αν πάρει μία στρωμένη ομάδα θα την ανεβάσει κατευθείαν. Η ΑΕΚ όμως είναι ερωτηματικό", σημειώνει ο συνάδελφος για τον 55χρονο, ο οποίος όπως φαίνεται, είναι κατά κάποιον τρόπο ένας Ιταλός Χιμένεθ.

Στη Ρωσία όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά, άπαντες έπιναν νερό στο όνομά του. Μάλιστα, οι οργανωμένοι είχαν φτιάξει κορεό στο πέταλο για χάρη του, ενώ στο ματς που η Σπαρτάκ σφράγισε τον τίτλο, οι οπαδοί "μπούκαραν" στον αγωνιστικό χώρο και τον "έπνιξαν" με τις αγκαλιές τους. Δεν έλειψαν και τα εγκωμιαστικά σχόλια των παικτών προς το πρόσωπο του Καρέρα.

"Μας έφτιαξε την ψυχολογία, μας έκανε μαχητές και νικητές", είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Γιάνο Ανανίντζε. "Ήταν πολύ καλό το κλίμα. Αλλά το χάλασε γρήγορα", καταλήγει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης μιλώντας στο sportdog.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό θα "πονέσει" την ΑΕΚ - Στο "στόχαστρο" ιστορικής ομάδας ο πιο σταθερός παίκτης της!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags