Facebook Pixel ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: 1-0
| 2020-01-12 21:26:00

ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα, ΑΕΚ με παράπονα και δύο αποβολές!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα, ΑΕΚ με παράπονα και δύο αποβολές!

Οι Θεσσαλονικείς νικητές με 1-0 στη μάχη των Δικεφάλων.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: 1-0

Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς πήρε ο ΠΑΟΚ τη 18η αγωνιστική. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν 1-0 της ΑΕΚ, η οποία έφυγε από την Τούμπα με παράπονα για τη διαιτησία του Γκρίνφελντ.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν φτωχό από θέαμα. Η ΑΕΚ έβαλε πολύ δύσκολα στον ΠΑΟΚ, κατάφερε να τον μπλοκάρει επιθετικά, παίζοντας παράλληλα ανοιχτά χωρίς διάθεση να κλειστεί. Εξάλλου η επιλογή του Φερέιρα με τον Εσίτι στο κέντρο προϊδέαζε για τη συντηρητική νοοτροπία των γηπεδούχων και την αδυναμία στο δημιουργικό κομμάτι.

Οι Θεσσαλονικείς πήραν την κατοχή της μπάλας μετά το πρώτο τέταρτο. Από εκείνο το χρονικό σημείο κατάφεραν να δημιουργήσουν απειλητικές προϋποθέσεις για τον Μπάρκα, οι οποίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Στο 16' Μπίσεσβαρ έσκαψε όμορφα για τον Σφιντέρσκι ο οποίος εξουδετερώθηκε από τον Βράνιες. Η απάντηση της Ένωσης ήρθε στο 18' όταν απείλησε σε στατική φάση και συγκεκριμένα με κεφαλιά του προωθημένου Τσιγκρίνσκι ύστερα από γέμισμα του Μάνταλου από εκτέλεση φάουλ ο Σαμπανάτζοβιτς απέτυχε να κάνει την προβολή.

Μέχρι ο Γκρίνφελντ να σφυρίξει το τέλος του πρώτου ημιχρόνου καταγράφηκε άλλη μία αξιόλογη φάση, η οποία ήταν η καλύτερη στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Ο Μπάρκας όμως έκοψε ωραία τον Μπίσεσβαρ που ομολογουμένως άνοιξε υπέρ του δέοντος τη μπάλα ύστερα από γέμισμα του Γιαννούλη.

Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά. Προϊόν αυτής της προσπάθειας ήταν το πέναλτι του κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Βιεϊρίνια στο 57', το οποίο απελευθέρωσε περισσότερο τους γηπεδούχους. Στο 66' η εκτέλεση φάουλ του Πορτογάλου πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπάρκα, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Μπίσεσβαρ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την πάσα του αρχηγού των γηπεδούχων.

Στο 71' η ΑΕΚ έχασε φοβερή ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Μάνταλο να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι του Ζίβκοβιτς, ο οποίος έκανε σωτήρια επέμβαση στο 80' απέναντι στον Ολιβέιρα. Οχτώ λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολύ κοντά στο 2-0, αλλά ο Μπάρκας έκανε σημαντική επέμβαση απέναντι στον Λημνιό, ο οποίος προηγουμένως είχε «αδειάσει» τον Μπακάκη.

Η Ένωση ολοκλήρωσε το ματς με 9 παίκτες. Στις καθυστερήσεις ο Χουλτ είδε απευθείας κόκκινη, καθώς έκανε φάουλ εκτός περιοχής στον Άκπομ που είχε πάρει πάσα από τον Πέλκα, μετά από λάθος του Μπακάκη. Ο Λιβάγια πήρε δεύτερη και είδε την άγουσα προς τα αποδυτήρια.

ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κέρδισε και ευστόχησε στο πέναλτι. Του ανήκει ο τίτλος του MVP.

ΓΙΝΑΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Εκπλήξεις είχε η 11άδα του ΠΑΟΚ. Ο Άμπελ Φερέιρα τοποθέτησε τον πιο αμυντικογενή Εσίτι αντί του Μαουρίσιο (που δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του) στο πλευρό του Μίσιτς. Παράλληλα, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν ξεκίνησε τον Κρέσπο, προτιμώντας το δίδυμο Βαρέλα-Ίνγκασον στα στόπερ. Ο Ζίβκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία, με τους Μάτος και Γιαννούλη να αποτελούν τα άκρα της άμυνας. Στις πτέρυγες ο Βιεϊρίνια έπαιξε αριστερά, ο Λημνιός δεξιά, ο Σφιντέρκσι τοποθετήθηκε στην αιχμή του δόρατος έχοντας από πίσω του σε ελεύθερο ρόλο τον Μπίσεσβαρ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φερέιρα φρέσκαρε την επίθεση με την είσοδο του Πέλκα και του Άκπομ και στο τέλος έβαλε τον Μαουρίσιο για να δέσει το κέντρο του.

Εκπλήξεις επιφύλαξε και ο Μάσιμο Καρέρα στην 11άδα της ΑΕΚ, αφήνοντας εκτός αρχικού σχήματος τον Ολιβέιρα, ενώ θέση πήρε ο Σαμπανάτζοβιτς με την Ένωση να αγωνίζεται με τρία χαφ, με τον Σιμόες κόφτη και τον Μαυροβούνιο με τον Κρίστισιτς ως εσωτερικοί μέσοι. Την εστία υπερασπίστηκε ο Μπάρκας, την αμυντική τεράδα αποτέλεσαν από δεξιά προς αριστερά οι Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ. Ο Μάνταλος κάλυψε την αριστερή πτέρυγα, ο Βέρντε τη δεξιά και μοναδικό προωθημένος ήταν ο Λιβάγια, ο οποίος ολοκλήρωνε το 4-3-3 του προπονητή του Δικεφάλου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Καρέρα το γύρισε σε 4-2-3-1 με την είσοδο του Ολιβέιρα προκειμένου να κάνει επιθετικότερο το σχήμα του και προς το τέλος έβαλε τον Γιακουμάκη για να δώσει ύψος και να διεκδικήσει την ισοφάριση.

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Εσίτι, Μίσιτς, Βιεϊρίνια (79' Πέλκας), Λημνιός, Μπίσεσβαρ (87' Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (74' Άκπομ)

ΑΕΚ (Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστισιτς, Σαμπανάτζοβιτς (64' Ολιβέιρα), Μάνταλος, Βέρντε (84' Γιακουμάκης), Λιβάγια

Η ΦΑΣΗ Το δοκάρι της ΑΕΚ στο 71'. Ο Λιβάγια ήλεγξε τη μπάλα, έδωσε στον Μάνταλο που έπιασε το πλασέ υπό πίεση αλλά δεν βρήκε δίχτυα.

ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΖΩ... Στη φάση του πέναλτι υπάρχει όντως τράβηγμα του Βιεϊρίνια από τον Σιμόες, ωστόσο είχε προηγηθεί φάουλ του Σφιντέρσκι στον Βράνιες, με το VAR να ενημερώνει τον Γκρίνφελντ μόνο για πέναλτι. Στην ΑΕΚ φώναξαν για πέναλτι στον Μάνταλο στη φάση του 71'. Στο 77' ο Βαρέλα βρίσκει μπάλα σε μία φάση που ο Κρίστισιτς διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι. 

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη που πέτυχε παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή έχοντας 43 βαθμούς. Η ΑΕΚ παρέμεινε στους 31 ούσα στην τρίτη θέση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags