Facebook Pixel Sportdog.gr | Πύρρος, ο βασιλιάς της Ελλάδας!
| 2017-10-13 08:21:00

Πύρρος, ο βασιλιάς της Ελλάδας!

Sportdog Team
Πύρρος, ο βασιλιάς της Ελλάδας!

Ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού αθλητισμού κλείνει σήμερα, 13 Οκτωβρίου, τα 46 του χρόνια!

Ο Πύρρος Δήμας, ο αθλητής - σύμβολο για όλους τους Έλληνες και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο χώρο της άρσης βαρών παγκοσμίως, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1971 στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Έχει σπουδάσει σε κλάδο της γεωπονίας και φέρει τον βαθμό του λοχαγού πεζικού του ελληνικού στρατού. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Σδούγκου η οποία υπήρξε παρουσιάστρια τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών στη κρατική τηλεόραση και έχουν τρία παιδιά.

Πριν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, κρατούσε στους ώμους του την υπερηφάνεια και τα όνειρα ενός ολόκληρου έθνους. Το 1992 στη Βαρκελώνη, όλοι οι Έλληνες ανέβηκαν στα ουράνια όταν από την καρδιά και τα χείλη του βγήκε η κραυγή «για την Ελλάδα» και με ένα αυθόρμητο και φωτεινό χαμόγελο σήκωσε 370 κιλά στην τελευταία του προσπάθεια.

Έχει σημειώσει 6 παγκόσμια ρεκόρ και είναι κάτοχος τριών χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων. Μάλιστα δύο από τα ρεκόρ του αυτά είναι αδύνατο πλέον να καταρριφθούν καθώς αυτά έγιναν στην κατηγορία των 83 κιλών, η οποία έχει πάψει να υπάρχει. Όσον αφορά τα Ολυμπιακά του μετάλλια, στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των 82,5 κιλών με 370 κιλά συνολικά. Το ίδιο επανέλαβε και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 στην Ατλάντα των Η.Π.Α. στην κατηγορία των 83 κιλών με 392,5 κιλά στο σύνολο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, στους οποίους κατέκτησε την πρώτη θέση σηκώνοντας στο σύνολο 390 κιλά. 

Εκτός από τις Ολυμπιακές του διακρίσεις, ο Πύρρος Δήμας κατέχει ακόμη τρεις παγκόσμιους τίτλους και έναν Πανευρωπαϊκό. Οι παγκόσμιοι τίτλοι είναι από τα πρωταθλήματα του 1993 στη Μελβούρνη, του 1995 στην Καντόνα και του 1998 στο Λάχτι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1999, ο Πύρρος Δήμας κατέλαβε τη δεύτερη θέση κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο. Σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Πύρρος Δήμας κέρδισε το Πρωτάθλημα του 1995.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, μέσα σε συγκλονιστική ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να παραληρεί, να επευφημεί, να ευγνωμονεί τον Πύρρο Δήμα, στέφθηκε για τελευταία φορά στην καριέρα του, χάλκινος ολυμπιονίκης ο Έλληνας Άτλαντας. Με μία ηρωική προσπάθεια στην κατηγορία των 85 κιλών ο Πύρρος Δήμας στέφθηκε χάλκινος ολυμπιονίκης. Ο κορυφαίος αρσιβαρίστας που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα σε τέσσερις ολυμπιάδες, λύγισε στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Με ελάχιστες προπονήσεις στην πλάτη του τον τελευταίο καιρό, λόγω των τραυματισμών που είχε, κατάφερε να κλείσει την λαμπρή του καριέρα γράφοντας για μια ακόμη φορά ιστορία στον παγκόσμιο αθλητισμό. Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του.  [Στα 33 του χρόνια, ο Πύρρος της Ελλάδας έγραψε συγκινώντας όλο τον κόσμο την τελευταία σελίδα του ολόχρυσου βιβλίου της μεγάλης αθλητικής του καριέρας.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς - Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς όλων των Ελλήνων, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags