Μεγάλη αναταραχή έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι συνέπειες από τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και η αναγγελία του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιλέξει ο λαός αν συμφωνεί με την πρόταση των Ευρωπαίων και κάλεσε τους πολίτες να προτιμήσουν το "ΌΧΙ" για να δώσουν μία ηχηρή απάντηση, την οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως ισχυρό χαρτί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική κοινωνία βιώνει μία οδυνηρή πραγματικότητα, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control, ενώ οι δανειστές πλέον έχουν σκληρύνει τη στάση τους, απορρίπτοντας τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης και περιμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι τόσο άστοχη όσο και παράνομη. Ο SportDog απευθύνθηκε στη διακεκριμένη νομικό, Ζαχαρούλα Γκριέλα, προκειμένου να αναλύσει τι ισχύει και τι δεν ισχύει για το δημοψήφισμα.

Η δικηγόρος εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SportDog γιατί το δημοψήφισμα είνα αντισυγματικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ, όπως έχει πράξει ήδη η Ένωση Δικαστών, ενώ αποκάλυψε πώς τα κόμματα θα βγουν οικονομικά κερδισμένα από αυτή τη διαδικασία.

  Είναι συνταγματικά ορθή η διενέργεια δημοψηφίσματος υπό αυτές τις συνθήκες πίεσης για τον ελληνικό λαό;

"Το δημοψήφισμα είναι παράνομο, πρώτα απ΄ όλα, διότι έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες που στην πραγματικότητα δεν μπορεί ο λαός να ψηφίσει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Άρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι αμφισβητήσιμο".

Το σύνταγμα εγκρίνει ένα τόσο συγκεχυμένο ερώτημα στο δημοψήφισμα, όπως αυτό που θέτει η κυβέρνηση στον λαό;

"Το ίδιο το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για θέμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το ερώτημα όπως τίθεται είναι ακριβώς αυτό: δημοσιονομικό. Επομένως αντισυνταγματικό. Επιπλέον είναι παράνομο διότι είναι ασαφές. Θα έπρεπε να έχει ρητό και σαφές περιεχόμενο και να γνωρίζει ο πολίτης τις συνέπειες του «ΝΑΙ» και τις συνέπειες του «ΟΧΙ». Πού θα τον οδηγήσει η ψήφος του σε κάθε περίπτωση την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος... Ακόμη ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου εντύπου, όπως παρουσιάζεται, είναι ότι δίνει τη «γραμμή», την κατεύθυνση της απάντησης του πολίτη. Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιδίωκε και ενδιαφερόταν για την έκφραση της λαϊκής βούλησης θα τύπωνε διαφορετικό ψηφοδέλτιο για το «ΝΑΙ» και διαφορετικό για το «ΟΧΙ». Επιπλέον, είναι πέρα κάθε λογικής να τίθεται πρώτα το «ΟΧΙ» . Είναι σαφές ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει το λαό και να τον κατευθύνει στην ψήφο του".

Έχει πλέον νόημα ένα τέτοιο δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα;

"Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διενεργηθεί με διαφορετικό ερώτημα παρά μόνο με αυτό που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχει κανένα νόημα και είναι πραγματικά άξιον απορίας για ποιο λόγο επιμένει τόσο η κυβέρνηση στη διενέργειά του, τη στιγμή που η Ευρώπη έχει ήδη αποσύρει τη συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε αν τη δεχόμαστε ή όχι, από τις διαπραγματεύσεις! Επομένως για ποιο πράγμα ψηφίζουμε; Κι αν πούμε «ΝΑΙ» θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα υπογράψουν αυτή τη συμφωνία; Αν πάλι πούμε "ΟΧΙ" τι σημασία έχει, αφού ήδη η κυβέρνηση την έχει απορρίψει αυτή την πρόταση;".

Μπορεί να προσβληθεί νομικά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να ακυρωθεί από το ΣτΕ;

"Νομικά μπορεί να προσβληθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Ήδη η Ένωση Δικαστών έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή του ως αντισυνταγματικού".

Πόσο μπορεί να κοστίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τσέπη μας;

"Το δημοψήφισμα θα στοιχίσει κάτι εκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ο μηχανισμός που πρέπει να πληρωθεί, τυπογράφοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, Εφορίες για τις πληρωμές υπερωρίες λοιπών εργαζομένων κ.λπ., είναι ότι πληρώνουμε ακόμη και τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις! Σύμφωνα με το ΦΕΚ 220/24.10.2011 τα πολιτικά κόμματα επιχορηγούνται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το 30% της χρηματοδότησης που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με το 50% αυτού των πολιτικών κομμάτων!".

* Η Ζαχαρούλα Γκριέλα (zacharoulagriela.blogspot.gr) είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και νομική σύμβουλος του συλλόγου προστασίας αγέννητου παιδιού: Η Αγκαλιά. Αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα Newsotherwise.gr και έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε ενημερωτικές εκπομπές.