Όπως ενημερωθήκατε νωρίτερα από τον SportDog, η ΑΕΚ πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη της δράση για τους πρόσφυγες, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε ειδικό χώρο του Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Σε αυτή την πρώτη κινητοποίηση του Δικεφάλου (εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν) συμμετείχαν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Ένωσης. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δύο βετεράνοι, οι οποίοι έχουν ζωντανές μέσα τους διηγήσεις της προσφυγιάς των Ελλήνων της Ανατολής, αφού οι γονείς τους ήταν Πόντιοι πρόσφυγες. Ο λόγος για τον Κώστα Νεστορίδη και τον Στέλιο Σεραφείδη, οι οποίοι μίλησαν στον SportDog γι΄ αυτή τη σημαντική κίνηση της ΠΑΕ ΑΕΚ.

"Η φυλή η δική μας, οι Έλληνες πρόσφυγες, ήρθαν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Οπότε, είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που κάνει η ΑΕΚ. Είναι συγκινητικό. Θέλω να σας πω ότι υπήρξε στιγμή που έκλαψα. Θυμήθηκα τους γονείς μου που είχαν έρθει από τον Πόντο στην Ελλάδα το ΄22 και υπέφεραν όπως αυτοί οι άνθρωποι. Όσα μας διηγήθηκαν οι παλαιοί, τα ζούμε τώρα σε άλλο έργο αλλά από διαφορετικό ρόλο. Οι μνήμες μας δεν έχουν σβήσει, όπως και η ανθρωπιά μας.

Η ΑΕΚ φόρτωσε δυο λεωφορεία και κατεβήκαμε στις αποθήκες του Παλαιού Φαληρού. Ήταν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ήταν γεμάτες από πράγματα, που σημαίνει ότι πολύς κόσμος έχει συνδράμει. Η Ένωση προσέφερε μέχρι και αναπηρικές καρέκλες. Εύχομαι ο Θεός να λυπηθεί αυτούς τους ανθρώπους", ήταν το σχόλιο του "μάγου της μπάλας", Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος προχθές έκλεισε τα 86 του χρόνια.

Από τη μεριά του, ο Στέλιος Σεραφείδης, στάθηκε στον παράγοντα της εξαθλίωσης και της πείνας των ανθρώπων. "Εγώ θα ήθελα να μπορούσα και να είχα τη δύναμη, να φωτίσω αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο και φτάνουν οι λαοί σε αυτή τη δυστυχία. Είναι τραγική η κατάσταση. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλους τους φορείς. Επισκεφτήκαμε τις αποθήκες συγκέντρωσης των προϊόντων. Υπάρχουν ανθρώποι που έχουν αναλάβει ένα θεάρεστο έργο για να βοηθήσουν αυτούς τους δυστυχισμένους.Είτε μαύροι είναι, είτε πράσινοι, είτε κόκκινοι, είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωποι.

Οι γονείς του ήρθαν από την Κερασούντα, εμείς παιδιά ήμασταν τότε και ακούγαμε τους μεγάλους και τις ιστορίες τους. Ξεριζωμός και προσφυγιά. Επειδή έζησα την Κατοχή με τους Γερμανούς, αυτές οι εικόνες με ανθρώπους σε εξαθλίωση μου θυμίζουν αυτήν την εποχή. Μαζεύονταν άνθρωποι στην Ομόνοια, άναβαν φωτιες για να ζεσταθούν πάνω από τον ηλεκτρικό σταθμό και από την πείνα πρήζονταν και πέθαιναν", δήλωσε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Δικεφάλου.