Αναμφισβήτητα το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την αθλητική επικαιρότητα είναι ο κίνδυνος αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, μετά και το “ναυάγιο” στις συζητήσεις του Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των FIFA, UEFA και ΕΠΟ. Τί λέγεται όμως στον ΣΥΡΙΖΑ για το όλο ζήτημα;

 

Ο Sportdog ζήτησε τη γνώμη της Ελένης Αυλωνίτου, η οποία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της με τη διακοπή του θεσμού του Κυπέλλου. Μπορεί εντός ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει εσωκομματική σύγκρουση με τον υφυπουργό αθλητισμού, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος όμως δεν θέλησε να οξύνει τις αντιπαραθέσεις. Ίσα, ίσα που χαρακτήρισε ως “μήνυμα στην ΕΠΟ”, την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Σταύρου Κοντονή ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εξελίξεις γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ, την οποία υποστηρίζει ως φίλαθλος. Θα γίνει ή όχι Grexit; Διαβάστε την εκτίμησή της, στη συνέντευξη που μας έδωσε.

 

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

 

«Επειδή υπήρξα αθλήτρια, για μένα είναι πάρα πολύ κακό να σταματάνε οποιοιδήποτε αγώνες. Οι διακοπές λειτουργούν εις βάρος του αθλήματος. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, χρειάζεται μία συμβιβαστική λύση. Το Κύπελλο να προχωρήσει και να γίνουν κάποιες αλλαγές. Με ποιόν τρόπο θα γίνουν αυτές; Να καθίσουν στον τραπέζι και να βρούνε τη μέση οδό. Ώστε να μην αποβεί η όλη διαδικασία εις βάρος του αθλήματος, εις βάρος της χώρας, με όλες αυτές τις συνέπειες που υπάρχουν. Να γίνουν όμως αλλαγές για να υπάρξει διαφάνεια. Να μην υπάρχει αδικία».

 

Ως πολιτικός όμως πώς βλέπετε τη διακοπή του Κυπέλλου;

 

«Εντάξει, είναι μία μορφή πίεσης. Από μόνη της δεν δίνει λύση. Αν σταματήσεις το Κύπελλο πρέπει να κάνεις το ίδιο και στο πρωτάθλημα. Να κάνεις τη σύγκρουση και να βρεθεί μία λύση, Αλλιώς δεν στέκει».

 

Προβλέπεται να γίνει... ποδοσφαιρικό Grexit;

 

«Δεν πιστεύω να φτάσουμε ως εκεί. Και οι δύο πλευρές θα συνετιστούν, εφόσον αμφότερες λένε, ότι νοιάζονται για το καλό του αθλήματος. Τουλάχιστον από την πλευρά της Πολιτείας αυτό είναι βέβαιο. Ειλικρινά μου είναι αδιανόητο να φτάσουμε σε αυτό το ενδεχόμενο».

 

Αυτό είναι καρφί προς το πρόσωπο του κυρίου Κοντονή, με τις επιλογές του οποίου πρόσφατα εκφράσατε τη διαφωνία σας;

 

«Όχι, καθόλου. Εγώ είχα εκφράσει τη θέση μου για του λόγους της ματαίωσης του ραντεβού (με Μελισσανίδη, Σαββίδη, Μαρινάκη) και επιμένω σε αυτή. Υπάρχουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που έθεταν περιοριστικούς όρους στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Αυτό η Πολιτεία πρέπει να το σέβεται. Από την άλλη είναι και ο κύριος Μελισσανίδης, ο οποίος τυπικά δεν έχει κάποια σχέση, δεν είναι πρόεδρος ομάδας. Νομίζω, ότι με τους παράγοντες θα πρέπει να μιλάς. Εν πάσει περιπτώσει αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι θεσμικές αλλαγές. Γιατί, για να φτάσεις μία σύγκρουση στα άκρα, αν πρόκειται να τη φτάσεις, ή αν είσαι διατεθειμένος να τη φτάσεις, πρέπει να επιδιώκεις θεσμικές αλλαγές. Είτε αυτό λέγεται αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, για να γίνει πιο δημοκρατικό, είτε αυτό λέγεται διαιτησία, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και ανεξαρτησία στην επιλογή των διαιτητών και να μην προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου».

 

Ποιό είναι το μήνυμα που έστειλε ο κύριος Τσίπρας με την στήριξή του στον υφυπουργό αθλητισμού;

 

«Οι παράγοντες είναι αυτοί που πρέπει να δούνε τις συνέπειες, αφού λένε, ότι ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Όλος ο κόσμος τους το λέει. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός έκανε πολύ καλά. Είπε το αυτονόητο. Δεν το συζητάμε. Αυτό είναι ένα μηνυμα προς τους παράγοντες της ΕΠΟ. Εδώ δεν παίζουμε. Θεωρώ ότι αυτοί που λένε, ότι ενδιαφέρονται για το καλό του αθλήματος, να συμβιβαστούν και να δεχτούν αλλαγές. Η Πολιτεία θα κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται, στο επόμενο νομοσχέδιο, όπως έχει υποσχεθεί και ο κύριος υφυπουργός».

 

Πολλές φορές έχουν ακουστεί φωνές που ζητούν από τον κ. Τσίπρα να παρεμβεί για ποδοσφαιρικά θέματα. Δεν είναι αστείο αυτό, όταν ο πρωθυπουργός έχει να επιλύσει πολύ σημαντικότερα και ευαίσθητα θέματα της χώρας;

 

«Έχετε δίκιο σε αυτό. Αυτό είναι θέμα των Υπουργών. Πρόκειται όμως για μία ιδιαίτερη κατάσταση που έφτασε στα άκρα».

 

Ποιες αλλαγές πιστεύετε, ότι πρέπει να δρομολογηθούν;

 

«Υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας στο ποδόσφαιρο, η οποία δεν διορθώνεται μόνο με αλλαγή προσώπων. Εν αρχή όμως, γνωρίζουμε, ότι παράγοντες της ΕΠΟ και της Super League βαραίνονται με κατηγορίες. Eίδατε όμως τί έγινε με Πλατινί και Μπλάτερ; Έμειναν εκτός ποδοσφαίρου πρωτού βγούνε δικαστικές αποφάσεις. Το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ. Επίσης για μένα η διαιτησία θα έπρεπε να ανεξαρτητοποιηθεί. Να μην ανήκουν οι διαιτητές στις Ενώσεις. Να έχουν δικά τους σωματεία. Θα ήταν πολύ δημοκρατικό επίσης, οι πρόεδροι των ΕΠΣ να μην συμμετείχαν στο ΔΣ της ΕΠΟ. Να υπάρξει ένα ασυμβίαστο σε αυτόν τον τομέα».

 

Γνωρίζουμε, ότι είστε οπαδός της ΑΕΚ. Πώς νιώθετε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γηπεδικό ζήτημα;

 

«Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους υπέγραψε ο κύριος Υπουργός (Σκουρλέτης). Νομίζω, ότι τα πράγματα δρομολογούνται πάρα πολύ καλά για το γήπεδο. Ήταν μία μεγάλη αδικία για την ομάδα, όλο αυτό που έχει συμβεί αυτά τα χρόνια, με υπευθυνότητα παλαιότερων παραγόντων που το γκρέμισαν για δικές τους σκοπιμότητες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως».

 

Που πιστεύετε, ότι οφείλεται, η καθυστέρηση που δημιουργήθηκε;

 

«Οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται όπως πρέπει. Πολλές φορές, οποιαδήποτε εταιρεία που επιδιώκει να κάνει κάτι, προσπαθεί πάνω στη βιασύνη να περάσει σχέδια φαραωνικά και δημιουργείται η αίσθηση, ότι θα περάσουν. Είναι πολύ καλύτερο να δρομολογηθεί κάτι με την εφαρμογή των νόμων και με όλες τις διατάξεις, όπως πρέπει, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα ένστασης. Να είναι ξεκάθαρα όλα και να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις. Στην περίπτωση της ΑΕΚ νομίζω, ότι το σχέδιο θα προχωρήσει και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Η πόλη της Φιλαδέλφειας και ο Δήμος θ πάρει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη και η Ένωση θα γυρίσει στον χώρο που της ανήκει, στις ρίζες της. Γιατί δεν μπορώ να τη φανταστώ κάπου αλλού».

 

Στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

 

«Ως πρόεδρος του Εθνικού ΓΣ έχω γνώση της κατάστασης. Δυστυχώς το πρώτο θύμα όλης αυτής της πολιτικής των μνημονίων ήταν ο αθλητισμός. Οι επιχορηγήσεις των σωματείων σταμάτησαν. Η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί σε αυτό. Όσον αφορά τους καλούς αθλητές, γίνεται μία προσπάθεια να στηρίσσονται περισσότερο. Πιστεύω όμως, ότι πολύ γρήγορα η οικονομία θα βελτιωθεί και θα χρηματοδοτηθούν τα σωματεία. Στην περίπτωση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, πάντως, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι και από το ποδόσφαιρο, αφού το γήπεδο θα ανήκει στο σωματείο».

Ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους;

«Δεν πιστεύω να συμβεί Grexit. Μία περιθωριοποίηση του ποδοσφαίρου δεν θα βοηθήσει.

Κανείς όμως δεν πρέπει να κάνει έκπτωση στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δρομολογώντας αλλαγές να συνεχιστεί και το Κύπελλο. Είμαι αισιόδοξη».