Πριν από ένα μήνα περίπου η ΚΑΕ ΑΕΚ είχε παρουσιάσει ένα πανέμορφο χορευτικό στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Αρκαδικό για τη Basket League.

Στο παρκέ του ΟΑΚΑ είχαν χορέψει δύο ζευγάρια, από τα οποία οι άνδρες ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες και απέδωσαν εξαιρετικά τη χορογραφία.

Το νούμερο που απολαύσαμε, υπό τους ήχους του τραγουδιού "Μία αγάπη έχω μέσα στην καρδιά", έστειλε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και σίγουρα έκανε πολλούς να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα για τις τσιρλίντερς και την τέχνη τους. 

Γιατί χρειάζονται σπουδές και ατελείωτη εξάσκηση προκειμένου να αποδοθεί πιστά μία χορογραφία, κάτι που επιβεβαιώνει στο SportDog η εκ των χορογράφων που συμμετείχε στο νούμερο, εκείνο το απόγευμα, στο ΟΑΚΑ, Άννα Βαλάρη.

Με σπουδές στο κλασικό μπαλέτο, στην Ιστορία, και με μεταπτυχιακό πάνω στην ειδική αγωγή, η καθηγήτρια χορού (της Ακαδημίας DanzArte) μίλησε στον Χρήστο Κωνσταντινίδη για την τέχνη των μαζορετών και πώς είναι να δουλεύει με ΑΜΕΑ.

Η Άννα αποκάλυψε πώς προσπαθεί να επανασυστήσει τις τσιρλίντερς της ΑΕΚ και απάντησε σε όσους βλέπουν τα χορευτικά τους και στέκονται μόνο στα όμορφα σώματα. 

Από πού προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο νούμερο στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Αρκαδικό;

"Μου το ζήτησαν τα παιδιά. Εγώ είμαι Φιλαδελφιώτισσα και οι περισσότεροι μαθητές μου είναι ΑΕΚ. 'Ηθελαν πάρα πολύ να κάνουμε κάτι για την Ένωση. Έτσι σκέφτηκα να βγάλουμε ένα χορευτικό που να μην είναι αποκλειστικά με μαζορέτες, αλλά να στέλνει ένα ωραίο μήνυμα. Να βγάλει μία ανθρωπιά. Η ιστορία της ΑΕΚ διαφέρει λίγο από των άλλων ομάδων. Οπότε προσπαθήσαμε να το περάσουμε αυτό μέσω από αυτό που παρουσιάσαμε".

Οι παρτενέρ σας που έχουν κινητικά προβλήματα αντιμετώπισαν δυσκολίες για να βγάλουν το νούμερο;

"Είναι μαθητές στη σχολή που έχουμε μαζί με την επιστήθια φίλου μου, που συμμετείχε και στο χορευτικό, Δέσποινα Κουκλάκη. Ουσιαστικά τους βγαίνει ο εαυτός τους χωρίς προβλήματα. Αυτό έχω εισπράξει. Ξεπερνούν τα πάντα από τη χαρά τους, από την εξέλιξή τους, από τη δημιουργία, το ότι περνάει ο χρόνος ευχάριστα και κοινωνικοποιούνται. Γιατί δεν συναναστρεφόμαστε μόνο στα μαθήματα. Βγαίνουμε για καφέ, για ένα κρασί. Συζητάμε, γνωρίζουμε τα προβλήματά τους. Όλη αυτή η επικοινωνία που έχουμε είναι ένα μάθημα για μας και για εκείνους.

Πριν όμως χορογραφήσουμε, πάντα διαβάζω πάνω στα προβλήματα του καθενός. Γιατί κάθε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες έχει ξεχωριστό πρόβλημα. Άλλοι το έχουν επίκτητο και άλλοι το απέκτησαν από ατυχήματα. Οπότε χρειάζεται μελέτη και προσοχή για να μην προξενήσουμε μεγαλύτερη βλάβη. Είναι απαραίτητο λοιπόν η επικοινωνία με γιατρούς πριν ξεκινήσουμε την εξάσκηση.

Επίσης στη σχολή δεν συναναστρεφόμαστε μόνο με άτομα που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα. Το τραγούδι «Μια αγάπη έχω μέσα στην καρδιά» το οποίο χορέψαμε στο ΑΕΚ-Αρκαδικός, το έχω χορογραφήσει και με άτομα κωφά, τα οποία έχουν τον ρυθμό μέσα τους. Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με τον ρυθμό μέσα μας. Με τον χτύπο της καρδιάς. Φανταστείτε ότι τα κωφά άτομα έχουν αναπτύξει περισσότερο τον ρυθμό! Αισθάνονται κάθε χτύπο του τραγουδιού. Καταλαβαίνουν ακόμα αν είναι λυπητερό ή χαρούμενο".

Ήσουν τσιρλίντερ παλιά στην ΑΕΚ;

"Ναι στα 16 μου! Λίγο πριν γκρεμιστεί το γήπεδο ξεκίνησα. Εγώ θέλω πάντως να φτιάξω ξανά ομάδα για την Ένωση, αλλά περιμένω το τελικό ΟΚ".

Αυτό είναι είδηση...

"Ναι! Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Οχτώ στις δέκα μαθήτριές μου είναι ΑΕΚ και το θέλουν πάρα πολύ. Μάλιστα μετά το συγκεκριμένο νούμερο δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα από μαζορέτες".

Άννα, ο περισσότερος κόσμος βλέπει τις τσιρλίντερς, ως τα ωραία κορίτσια με τα καλλίγραμμα σώματα που λικνίζονται και προσφέρουν θέαμα, που προκαλεί το ενδιαφέρον, κυρίως του ανδρικού κοινού. Είναι έτσι τα πράγματα ή στην Ελλάδα το παρεξηγούμε;

"Κοιτάξτε, εγώ έχω μαθήτριες μαζορέτες του Ολυμπιακού στη σχολή μου, αλλά και του Παναθηναϊκού. Γι΄ αυτά τα κορίτσια η παρουσία τους σε γκρουπ μαζορετών, κάνει πολύ καλό για το βιογραφικό τους. Είναι 19-20 χρόνων, δεν έχουν πάρει το πτυχίο της στην κλασική, οπότε είναι μία πάρα πολύ καλή προϋπηρεσία. Όπως καταλαβαίνετε, χρειάζονται σπουδές και φυσικά αθλητική φυσική κατάσταση. Μακάρι και το εύχομαι μάλιστα στο μέλλον εκτός από τις ομάδες μπάσκετ να μπουν τσιρλίντερς και στο ποδόσφαιρο.

Στο εξωτερικό συμμετέχουν και άνδρες! Μπορουν να γίνουν νούμερα ακροβατικά. Δεν είναι μόνο το φαίνεσθαι και μία ωραία παρουσία. Ένα ωραίο σώμα. Είναι όλη η δυναμική που βγάζει το χορευτικό. Αν σας δείξω υλικό από το εξωτερικό ή αυτά που έχουμε κάνει εδώ στη σχολή (και δεν τα έχουμε παρουσιάσει), θα δείτε ότι τα νούμερα εχουν να κάνουν με ενέργεια, άσκηση και αθλητισμό".