Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι και επίσημα o νέος προπονητής της ΑΕΚ και ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, εκτοπίζοντας τον Ολυμπιακό από την πρώτη θέση.

Σίγουρα η επιλογή του Γεωργιανού τεχνικού δεν ενθουσιάζει όλους τους οπαδούς της Ένωσης, αφού ο "καραφλός", αν και συμπαθής, δεν είναι πολυδιαφημισμένος. Αν ήταν Ισπανός, Πορτογάλος ή Ιταλός, ίσως να έκανε μεγαλύτερο "γκελ". 

Όπου έχει εργαστεί, πάντως, η δουλειά του μιλάει από μόνη της. Ακόμα και στον Πειραιά, από τον οποίο έφυγε κακήν κακώς, ο Ολυμπιακός ήταν αήττητος. Ψιλά γράμματα για τους οπαδούς των πρωταθλητών, οι οποίοι δεν τον συγχώρησαν για το μη επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα τους, όπως έκαναν και με τον Ζαρντίμ τρία χρόνια αργότερα.

Στην Κύπρο ο Κετσπάγια έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Μη βιαστείτε να πείτε για κατώτερο από το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί οι ...κουμπάροι τα τελευταία χρόνια μάς έχουν βάλει τα γυαλιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γι΄ αυτό, ζητήσαμε τη γνώμη ενός συναδέλφου από τη Μεγαλόνησο για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ. Ο Αντρέας Ψάλτης, ρεπόρτερ του themasports.com σκιαγραφεί στο sportdog τον "καραφλό", αφήνοντας πρώτα τους παίκτες που ανέδειξε να μιλήσουν.

Παράλληλα, αναλύει πώς έγινε persona non grata στην Ανόρθωση, τι πραγματικά έγινε και έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Τιμούρ απέναντι στον Τύπο. Όλα αυτά στο κείμενο που ακολουθεί:

Ο Άντον Ζλόγκαρ την περίοδο 2007-2008 αγωνιζόταν στην Ανόρθωση. Τότε, ο νυν προπονητής της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια, ήταν παίκτης-προπονητής της προσφυγικής ομάδας της Αμμοχώστου. Βάζοντάς τον αλλαγή σε ένα παιχνίδι του είπε "Το κέντρο σου ανήκει, παίξε την μπάλα που παίζεις στις προπονήσεις". Ο Σέρβος σε 1,5 χρόνο στην Ανόρθωση ήταν βασικός και αναντικατάστατος μετρώντας 55 συμμετοχές και 14 τέρματα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε για τον Κετσπάγια: "Στην Ανόρθωση, όταν πήγα από την ΕΝΠ, ήξερα πως δεν έπαιζα τόσο καλά, είχα θέμα με το να βρω τον εαυτό μου σε μια νέα ομάδα. Είχα όμως την υποστήριξη από τον προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια, που πίστεψε σε εμένα. Βρήκα το δρόμο μου, αγωνιζόμουν καλά και είχα εξαιρετική επαφή με τον κόσμο. Πρέπει να πω ένα ευχαριστώ στον Κετσπάγια που πίστεψε σε εμένα, είναι ένας σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος".

Ο Κωστάκης Αρτυματάς είναι 23 ετών και αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ. Πρόκειται για έναν από τους ταλαντούχους Κύπριους ποδοσφαιριστές ενώ είναι φυσικά και διεθνής. Στην Κύπρο τον λένε "τζόκερ" ή "παίκτης κλειδί", ενώ συχνά ακούγεται από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ το …"ευτυχώς που έχουμε και τον Αρτυματά". Ό,τι έκανε με τον Ζλόγκαρ στην Ανόρθωση το έκανε με τον Αρτυματά στο ΑΠΟΕΛ ο Κετσπάγια. Σε έναν αγώνα τον έβαλε βασικό στον άξονα, δεν βγήκε ποτέ από την εντεκάδα. Αγωνίστηκε με την ίδια επιτυχία ως στόπερ αλλά και ως δεξιός οπισθοφύλακας…

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Sportday Κύπρου ο νεαρός ποδοσφαιριστής είπε: "Δεν τον γνώριζα καθόλου πριν έρθει στο ΑΠΟΕΛ, αλλά μέσα από τις προπονήσεις και τα πρώτα ματς κατάλαβα ότι του άρεσα σαν παίκτης, γούσταρε το στιλ μου και ότι θα μου έδινε την ευκαιρία για να αγωνιστώ και στην ενδεκάδα. Είναι ο άνθρωπος που με πίστεψε και μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ και θέλω να τον ευχαριστήσω. Το έκανα παίρνοντάς τον και τηλέφωνο, αλλά νιώθω την ανάγκη να το κάνω και δημόσια. Ανεξαρτήτως αν πίστευα αν έπρεπε να φύγει, είναι ο άνθρωπος που με πίστεψε σε μένα. Τον σέβομαι και δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τη δική του βοήθεια για να παίξω στη φετινή χρονιά".

Ο Πιέρος Σωτηρίου, άλλος νεαρός ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, καλέστηκε από τον Κετσπάγια να αντικαταστήσει στο αρχικό σχήμα τον μεγάλο Φερνάντο Καβενάγκι. Φέτος πραγματοποίησε την πιο γεμάτη του σεζόν στην Κύπρο. Σκόραρε εννιά γκολ και ήδη στον ΑΠΟΕΛ τρέχουν για πρόωρη ανανέωση συμβολαίου… Έργο του Τιμούρ κι αυτός.

Συμπέρασμα: Ο Τιμούρ Κετσπάγια ξέρει πώς βα πάρει το 100% από τον κάθε παίκτη. Το μάτι του κόβει και δημιουργεί παίκτες μαχητές που μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές θέσεις.

Τι έκανε στον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ έδωσε 31 παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο. Οι γαλαζοκίτρινοι μέτρησν 23 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Συνολικά ο ΑΠΟΕΛ με τον Γεωργιανό τεχνικό μάζεψε 73 βαθμούς, πετυχαίνοντας 80 γκολ και δέχθηκε 22.

Κύπελλο, 6 αγώνες

3 νίκες, 3 ισοπαλίες (έχασε στα πέναλτι στον ημιτελικό από τον Απόλλωνα).

Γιουρόπα Λιγκ, 6 αγώνες

1 νίκη, 5 ήττες

Συνολικά ο Κετσπάγια σε 43 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, είχε απολογισμό 27 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Όταν προσλήφθηκε τον Αύγουστο ανέλαβε μία ομάδα στην οποία δεν είχε κανένα απολύτως λόγο στον σχεδιασμό. Στο ρόστερ είχε παίκτες αστέρια όπως ο Στίλιτς και ο Καβενάγκι ωστόσο κατάφερε να οδηγήσει τον ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς τους δύο. Ο πρώτος δεν υπολογίστηκε ποτέ ως μια αξιόπιστη λύση και ο δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά.

Τον Γενάρη πραγματοποίησε τις πιο πετυχημένες μεταγραφές από κάθε άλλη κυπριακή ομάδα. Ο Ζίβτκο Μιλάνοφ "ταλαιπώρησε" πολύ τον ΑΠΟΕΛ μέχρι να πει "ναι". Ο Βούλγαρος δεξιός μπακ ωστόσο ήταν ο εκλεκτός του Τιμούρ! Παρά την έντονη καθυστέρηση να δώσει την απάντησή του στον ΑΠΟΕΛ ο Κετσπάγια περίμενε υπομονετικά! Τελικά ο παίκτης είπε το "ναι". Εκ του αποτελέσματος κρίθηκε πόσο σημαντικός ποδοσφαιριστής ήταν τελικά. Από τον Γενάρη που αποκτήθηκε μέτρησε 16 συμμετοχές.

Ο Γιάννης Γιαννιώτας είναι ένας κλάσικ παίκτης για τον Τιμούρ Κετσπάγια. Πολύ γρήγορος με την μπάλα στα πόδια, σκοράρει πολύ συχνά, δίνει πολλές ασίστ, τρυπώνει και σπάζει κλειστές άμυνες! Ο Κετσπάγια είναι προπονητής λάτρης του 4-2-3-1, θέλει ο επιθετικός να ανεβαίνει ψηλά, να τραβά την άμυνα πάνω του, το "δεκάρι" του κινείται πολύ ελεύθερο ενώ τα φτερά του είναι οι κύριοι παίκτες που θέλει να κάνουν την ζημιά! Ο Γιαννιώτας αποκτήθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο και μαζί με τον Γιώργο Εφραίμ ήταν κάποιοι από τους παίκτες που συνέβαλαν στα μέγιστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πώς θέλει τους παίκτες του

Ο Τιμούρ θέλει ποδοσφαιριστές που ματώνουν στον αγωνιστικό χώρο. Θέλει η ομάδα του να μη δέχεται γκολ και γι΄ αυτό το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται κλειστό, όχι όμως αμυντικό. Ο ΑΠΟΕΛ με τον Τιμούρ στον πάγκο πέτυχε ορισμένα επιβλητικά σκορ όπως το 9-0 επί της Νέας Σαλαμίνας στις 26/10 και το 0-5 επί της ΕΝΠ.

Γιατί ράγισε το γυαλί

Ο Τιμούρ Κετσπάγια πήρε ένα μεγάλο ρίσκο λέγοντας "ναι" στον ΑΠΟΕΛ. Στην Κύπρο οι παρεμβάσεις των διοικήσεων στα αγωνιστικά είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το αποκορύφωμα ήταν μετά από έναν αγώνα στο ΓΣΖ με την ΑΕΚ όταν ο πρόεδρος κατέβηκε στα αποδυτήρια μετά το τέλος θέλοντας να μάθει γιατί ο Τιμούρ δεν έβγαλε αλλαγή τον Ντε Βινσέντι πριν αυτός αποβληθεί! Οι δύο άντρες είχαν μια έντονη λογομαχία και εκεί το γυαλί ράγισε.

Ο Κετσπάγια έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ λίγους μήνες μετά αφήνοντας την ομάδα στο συν 4 από τη δεύτερη ΑΕΚ, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Ουσιαστικά κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους "γαλαζοκίτρινους". Ο Κετσπάγια από τον Γενάρη μέχρι να απολυθεί τον Απρίλη δεν έχασε ματς.

Κετσπάγια όπως... Μπάγεβιτς

Το 2007 ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν παίκτης-προπονητής της Ανόρθωσης, την οποία οδήγησε στον τίτλο του πρωταθλήματος Κύπρου το 2005 και το 2008, αλλά και σε σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη όπως τον αποκλεισμό της Τραμπζονσπόρ στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2005-06 και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2008-09.

Στην Ανόρθωση τον είχαν Θεό. Γι΄ αυτό και η συνεργασία του με τον ΑΠΟΕΛ οδήγησε τους φίλους της ομάδας της Αμμοχώστου να καίνε τις φανέλες του και να του ρίχνουν 500ευρα στην πρώτη του επίσκεψη ως αντίπαλος στο "Αντώνης Παπαδόπουλος".

Ο Τιμούρ Κετσπάγια επισκέφτηκε ως αντίπαλος το "Αντώνης Παπαδόπουλος", το γήπεδο της Ανόρθωσης στις 21/2 για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 2-1 ωστόσο αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οπαδοί των γηπεδούχων.

Με το που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να πάρει θέση στον πάγκο, εκατοντάδες χαρτονομίσματα των 500 ευρώ έπεφταν από τον ουρανό. Πάνω ήταν η φωτογραφία υπογραφής του συμβολαίου του με τον ΑΠΟΕΛ. Η ιστορία θυμίζει πολύ με αυτή του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ που το 1996 έφυγε για τον Ολυμπιακό και οι Ενωσίτες από τότε διχάστηκαν. Άλλοι τον αποκαλούν προδότοι, άλλοι τον συγχώρησαν...

Το ξέσπασμά του μετά το ματς

"Έχω γίνει και εγώ με τόσα χρόνια εδώ στην Κύπρο, αλλά με νοοτροπία διαφορετική. Είναι δύσκολο να βλέπεις κάποιους ανθρώπους να συμπεριφέρονται έτσι. Ό,τι καλό έχουν να θυμούνται, είναι αυτά που κάναμε εμείς όταν ήμασταν εδώ και με αυτό που έκαναν σήμερα, έδειξαν πως δεν εκτιμούν τίποτα. Και όταν δεν εκτιμάς κάτι, σημαίνει δεν κερδίζεις. Το περίμενα ότι θα γινόταν αυτό, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό που πετύχαμε ίσως γίνεται κάθε 100 χρόνια. Δεν μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα. Τι να συζητήσουμε τώρα. Δυστυχώς, αυτή η αχαριστία δεν περιγράφεται. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου. Δυστυχώς, σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχει εκτίμηση. Την άλλη εβδομάδα πάλι εγώ και οι άλλοι προπονητές δίνουμε εξετάσεις. Σε ποιους; Σε αυτούς που δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο".

Ο εφιάλτης των ρεπόρτερ

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους λαμόγια! Ο Γεωργιανός προπονητής δεν κρύβεται ποτέ πίσω από τις λέξεις, τις λέει όπως είναι, όποτε θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Γι΄ αυτό είναι άλλωστε και ιδιαίτερα αγαπητός σε μας. Είναι μια σχέση περίεργη.