Η ήττα στο Καραϊσκάκη δημιούργησε αρνητικό κλίμα στην ΑΕΚ. Οπότε η είδηση για τον τραυματισμό του Λέσκοτ έσκασε σαν ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση, ο Άγγλος υπέστη οστεοχόνδρινο κάταγμα δεξιού γόνατος και θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση σε ειδικό ιατρό στην πατρίδα του.

Τι είναι, όμως, το οστεοχόνδρινο κάταγμα και πώς δημιουργείται; Ο SportDog πήρε τη γνώμη ενός ειδικού, προκειμένου να μας δώσει μία εικόνα για το συγκεκριμένο είδος τραυματισμού.

"Δε χρειάζεται χτύπημα για να γίνει"

"Είναι ένα πλήγμα, στο οποίο φεύγει ένα κομμάτι από το κόκκαλο. Από εκεί και πέρα δε χρειάζεται μία ιδιαίτερα μεγάλη κάκωση για να γίνει αυτό. Μπορεί όντως να είναι ένας μικροτραυματισμός στο ποδήλατο. Δε χρειάζεται δηλαδή μία βαρέα πτώση ή ένα χτύπημα στο γήπεδο για να πάθει ένας αθλητής αυτή τη ζημιά", εξηγεί στο SportDog ο Κώστας Κυριακόπουλος, χειρούργος ορθοπεδικός, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τραυματισμούς, καθότι είναι μέλος του κολεγίου χειρουργικής ορθοπεδικής και τραυματιολογίας.

Όσον αφορά τον τρόπο που μπορεί να προκληθεί ο τραυματισμός ο γιατρός τόνισε: "Αυτά συνήθως γίνονται με στροφικές κινήσεις. Όπως στο ποδήλατο ή φανταστείτε να είναι η πατούσα σταθεροποιημένη στο έδαφος και να στρίψει το γόνατο προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Τότε τραβάνε κάποιοι σύνδεσμοι και το γόνατο φθείρεται".

"Είχε χειρουργηθεί στο ίδιο γόνατο"

Πριν υπογράψει ο Λέσκοτ στην ΑΕΚ είχε διαρρεύσει μία φήμη από τη Γλασκώβη ότι κόπηκε στα ιατρικά των Ρέιντζερς, λόγω προβλήματος στο γόνατο. Οι Σκωτσέζοι δεν επιβεβαίωσαν το γεγονός, ενώ οι εξετάσεις στην Ένωση δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Με τον τραυματισμό του Άγγλου τώρα δεν είναι λίγος ο κόσμος της ομάδας που αναρωτήθηκε, μήπως, όντως, υπήρχε πρόβλημα και απλά αποσιωπήθηκε.

"Το οστεοχόνδρινο κάταγμα μπορεί να είναι πρόσφατο μπορεί να είναι και παλαιότερο. Μόνο στη μαγνητική τομογραφία μπορεί να το πει κάποιος με βεβαιότητα αυτό. Πρέπει να διευκρινιστεί αν είναι παλαιό, γιατί τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση γίνονται δυσκολότερα. Είναι μεγάλη ζημιά. Ειδικά αν χειρουργηθεί κιόλας (που θα χειρουργηθεί) τότε θα μεγαλώσει ο χρόνος επιστροφής. Αν είναι πρόσφατο θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να καθηλωθεί ακίνητο και να σταθεροποιηθεί με κάποια βίδα. Αν είναι παλαιότερο πρέπει να αφαιρεθεί αυτό τμήμα, να γίνει μία νεαροποίηση και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μόσχευμα. Δεν μιλάμε για χρόνο αποθεραπείας στην τελευταία περίπτωση. Καλή Ανάσταση λέμε", επισήμανε ο κύριος Κυριακόπουλος.

Οι υπεύθυνοι τού ιατρικού επιτελείου του Δικεφάλου, με τους οποίους ο SportDog ήρθε σε επαφή, υποστήριξαν ότι ο παίκτης είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο ίδιο γόνατο για μηνίσκο, πριν 10 χρόνια. Διαβεβαίωσαν, όμως, ότι το τωρινό πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση με το παλιό.

Το μηριαίο αποκαλύπτει το... μοιραίο

Σύμφωνα με τον κύριο Κυριακόπουλο, έχει μεγάλη σημαία να διευκρινιστεί σε ποιο σημείο είναι το οστεοχόνδρινο κάταγμα, γιατί μπορεί να ξεκαθαρίσει τις συνθήκες του τραυματισμού. Αν είναι, δηλαδή, στην κνήμη, το μηριαίο ή την επιγονατίδα. Όπως πληροφορηθήκαμε, το κάταγμα βρίσκεται στο μηριαίο. Τι εξήγηση δίνει αυτή η πληροφορία;

"Μας δείχνει ότι μπορεί η ζημιά να μην έγινε από το ποδήλατο. Αυτό μπορεί να συμβεί με άμεσο τραυματισμό, με χτύπημα δηλαδή. Είναι μία κατάσταση που μπορεί να έχει δύο και τρεις εξηγήσεις". υπογραμμίζει ο χειρούργος ορθοπεδικός. Στον ιατρό της ΑΕΚ, πάντως, Άλκη Καλλιακμάνη, ο Λέσκοτ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δέσει το πόδι στο πετάλι του ποδηλάτου γυμναστηρίου, του έφυγε και έτσι συνέβη το... μοιραίο.

Ένας μήνας η πιο αισιόδοξη εκτίμηση

Αυτό που προβληματίζει πάνω απ' όλα τους οπαδούς της ΑΕΚ είναι σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμος ο παίκτης να αγωνιστεί ξανά. Το επιστημονικό επιτελείο της ομάδας υποστηρίζει ότι όλα θα κριθούν κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης.

"Το πιθανότερο είναι να του αφαιρέσει το οστεοχόνδρινο κάταγμα και θα του κάνει μία νεαροποίηση στο σημείο. Μπορεί σε ένα, ενάμιση μήνα να επανέλθει. Αυτή είναι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Για τη χειρότερη θα απαντήσει ο γιατρός που θα τον χειρουργήσει", εκτιμά ο κύριος Κυριακόπουλος.

Ευχή κάθε υγιούς σκεπτόμενου οπαδού είναι ο παίκτης να μην έχει σοβαρότερο πρόβλημα και να επιστρέψει γρήγορα στα γήπεδα γιατί τέτοιοι ποδοσφαιριστές δίνουν αίγλη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το σίγουρο είναι ότι η περίπτωση του Λέσκοτ δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί, αφού ο τραυματισμός του εγείρει πολλά ερωτήματα. Εξ ου και η ανησυχία που υπάρχει στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο...