Με έναν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους στην Ελλάδα, τον αθλητίατρο - ορθοπαιδικό χειρουργό dr. Σταύρο Αλευρογιάννη, διευθυντή κλινικής αναγεννητικής και επανορθωτικής ορθοπαιδικής, επικοινώνησε ο SportDog για τον τραυματισμό του Τζέιμς Γκιστ και το τι πρέπει να συμβεί με τον Αμερικανό άσο.
Πρόκειται για τον επικεφαλής τής πρώτης κλινικής στην Ελλάδα που ασχολείται με κυτταρικές θεραπείες για αθλητικές κακώσεις, ο οποίος έκανε λόγο για έναν πολύ σπάνιο μυϊκό τραυματισμό (βιβλιογραφικά υπάρχει μόλις ένα περιστατικό χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος) που έχει δύο τρόπους επίλυσης.
Πρόκειται για τον επικεφαλής τής πρώτης κλινικής στην Ελλάδα που ασχολείται με κυτταρικές θεραπείες για αθλητικές κακώσεις, ο οποίος έκανε λόγο για έναν πολύ σπάνιο μυϊκό τραυματισμό (βιβλιογραφικά υπάρχει μόλις ένα περιστατικό χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος) που έχει δύο τρόπους επίλυσης.
Ανέλυσε τι χρειάζεται να γίνει σε κάθε τρόπο αντιμετώπισης και πόσο διάστημα θα μείνει ο Γκιστ εκτός δράσης και σχολίασε τους παράγοντες που θα καθορίσουν πότε θα επιστρέψει στα γήπεδα ο άσος του Παναθηναϊκού.
"Ο Τζέιμς Γκιστ καταρχήν έχει έναν σπάνιο μυϊκό τραυματισμό, που έχει να κάνει με ρήξη τού εκφυτικού τένοντα του μακρού προσαγωγού. Αυτός είναι ένας σπάνιος τραυματισμός στην αθλητική κοινότητα, γιατί βλέπουμε τέτοιες κακώσεις που γίνονται στην κατάφυση του μακρού προσαγωγού, που είναι από την εσωτερική του μοιρού προς το γόνατο. Πολύ σπάνια φεύγει ο τένοντας από πάνω, το σύνηθες είναι να φεύγει από κάτω. Αυτός ο τραυματισμός έχει δύο τρόπους αντιμετωπίσης, ο ένας είναι χειρουργικός και ο άλλος συντηρητικός", μας είπε αρχικά ο κύριος Σ. Αλευρογιάννης.
Μπορείτε να μας αναλύσετε τι ισχύει σε κάθε περίπτωση;
"Αν κοιτάξουμε τη βιβλιογραφία, χειρουργικά υπάρχει μόνο ένα case report, ένα περιστατικό, που είναι δημοσιευμένο και αφορά επαγγελματία αθλητή του ποδοσφαίρου. Αν κάνει κάποιος χειρουργική επανακαθήλωση του τένοντα, ο αθλητής θα χρειαστεί περίπου 12 εβδομάδες για να επιστρέψει, άρα τρεις μήνες. Βέβαια για να επιστρέψει σε φουλ δραστηριότητα, παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι όπως η ηλικία. Ο Γκιστ για παράδειγμα είναι 30άρης, δεν είναι πιτσιρικάς 18 - 19 ετών. Άρα παίζει ρόλο η επουλωτική ικανότητα του αθλητή, αλλά και η αναγεννητική ικανότητά του. Παίζει ρόλο επίσης αν είναι καμμένος αθλητής, όπως χαρακτηρίζουν όσους δεν έχουν μεγάλες επουλωτικές ικανότητες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Ούκιτς. Δεν ξέρω τον σωματότυπο του Γκιστ όμως και δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Παίζει ρόλο, επίσης, κατά πόσο η ρήξη είναι πλήρης ή μερική".
Στο ενδεχόμενο της συντηρητικής αντιμετώπισης;
"Οι αθλητές επανέρχονται μετά από 12 με 15 εβδομάδες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πλήρη μυϊκή ισχύ στον προσαγωγό. Περιγράφεται στη βιβλιογραφία ότι επαναποκτούν πλήρη μυϊκή ισχύ μετά από περίπου 52 εβδομάδες, άρα στην ουσία μετά από έναν χρόνο. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει, είναι να χρησιμοποιήσει κυτταρικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την επούλωση του μυός. Αλλά είναι μείον για να πω κάτι περισσότερο, το γεγονός ότι δεν έχω δει τον αθλητή και δεν έχω δει τη μαγνητική του, γιατί είναι προσωπικά δεδομένα".
Μπορεί να έχει πρόβλημα για τη συνέχεια της καριέρας του;
"Όταν είναι ψηλό το κέντρο βάρους και μιλάμε για το καλύτερο 4άρι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει πλήρης μυϊκή ισχύς και όχι απλώς να κουτσοπαίζει για έναν χρόνο. Η λύση είναι η χειρουργική, αν έχει κοπεί τελείως ο τένοντας ή υποβοηθούμενη συντηρητική θεραπεία".