Στην Τούμπα είδαμε ένα παιχνίδι, το οποίο για επίπεδο Super League ήταν πάρα πολύ καλό και ποιοτικό. Σε αυτό βοήθησαν αμφότερες οι ομάδες και ιδιαίτερα ο Ελευθερόπουλος που δεν κλείστηκε. Δεν έπαιξε ποδόσφαιρο δευτέρου ρόλου. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε πάλι με ρόμβο, για δεύτερη φορά, και κατόρθωσε να πάρει επιθετικά από τον αδύναμο κρίκο του κεντρικού σχηματισμού του, τον Σάκχοφ, ο οποίος ιδιαίτερα γρήγορος δεν είναι, ούτε πατάει περιοχή. Πήρε γκολ από την αδύναμη του πλευρά. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό.
Ο αδύναμος κρίκος του ΠΑΟΚ ήταν ο Βαρέλα με τον Κρέσπο. Ο πρώτος, καλώς ή κακώς, σε κάθε γκολ του αντιπάλου βρισκεται μέσα στην αρνητικότητα. Ή θα κάνει πέναλτι, το δώσει ή όχι ο διαιτητής, ή θα μπερδευτεί στο ένας με έναν, ή αν το παίξει πλάτη ο αντίπαλος θα του δημιουργήσει προβλήματα. Μόνο στον αέρα είναι καλός ο Βαρέλα. Σε παιχνίδια κατάκτησης, βρίσκουν χώρους οι αντίπαλοι, όπου είναι μπελάς.
Ροντρίγκες με μυαλό ο Ενρίκε
Στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάνει αλλαγές, έκανε παιχνίδι κατάκτησης, αλλά πάλι οι εκτελέσεις δεν ήταν καλές. Φαινόταν ότι του λείπει βοήθεια από τα σέντερ φορ. Αν ο ΠΑΟΚ έδειξε κάτι πολύ σημαντικό στο δεύτερο μέρος το έκανε με τις αλλαγές. Δηλαδή, όπως είχαμε πει στο Sportdog τις προηγούμενες ημέρες, για τον παίκτη που θα μας ενθουσίαζε. Για τον Ενρίκε μιλάω. Είναι ένας Ροντρίγκες με μυαλό. Αυτός έχει τα χαρακτηριστικά του Ροντρίγκες με πιο ανεπτυγμένο δείκτη νοημοσύνης. Επίσης, είδα ότι ο Μυστακίδης βοήθησε περισσότερο περιφερειακά τη δεξια πλευρά, παρά σαν δίπλα στον Κουλούρη ως δεύτερος φορ. Νομίζω ότι ο Μυστακίδης μπορεί να παίξει με το αντίθετο πόδι από την άλλη μεριά. Σε αυτό το παιχνίδι δεν φάνηκε.
Όσον αφορά την επίθεση του ΠΑΟΚ, για μία ακόμη φορά, τα πλάγια μπακ έκαναν πολλές κούρσες και βοήθησαν σαν εξτρέμ. Δεν ξέρω αν αυτό θα εχει συνέχεια, γιατί έχουμε άλλους τέσσερις μήνες, πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη και μπορεί να ντεφορμαριστούν. Θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να προσέξει Λέοβατς και Λέο Μάτος βιολογικά, αργότερα, σε ματς που καίνε. Να βρει μία φόρμουλα ξεκούρασης. Είναι οι παίκτες με τα περισσότερα μέτρα, σπριντ, ανεβάσματα.
Δεν είναι Μπάγεβιτς ο Ίβιτς
Ο Ίβιτς με χαροποίησε, γιατί άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο το σύστημά του. Έδειξε ότι δεν είναι ο προπονητής που κατηγορούσαμε πέρσι. Φτιάχνει καλά την ομάδα, αλλά είναι δεν σαν τον Μπάγεβιτς, μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του. Δηλαδή βγάζει φορ, βάζει φορ, βγάζει στόπερ, βάζει στόπερ. Εδώ έκανε το 4-4-2 με ρόμβο, 4-2-3-1 βάζοντας τον Ενρίκε αριστερά, δεξιά τον Μυστακίδη και τον Μπίσεσβαρ με τον Κουλούρη. Αυτή ήταν μία καλή κίνηση. Η καλύτερη ήταν όταν έπαιξε και ο Πρίγιοβιτς.
Ο Ενρίκε έδειξε διείσδυση στο ενας με έναν. Αλλά πατάει πιο σεντερφορίσια την περιοχή. Είναι ο ορισμός του εξτρέμ που παίζει δίπλα στον φορ. Δηλαδή είναι συμπαραστάτης, αρωγός και έχει μεγάλη ταχυδύναμη να προλαβαίνει και σε μικρό και σε μεγάλο χώρο τους αντιπάλους του. Είναι ευλογία για τον ΠΑΟΚ αυτό. Το τρίτο γκολ που βάζει η εκτέλεση με το εξωτερικό φάλτσο δείχνει στοιχεία μεγάλου ποδοσφαιριστή. Ο άλλος, ο Πρίγιοβιτς, βάζει ένα σεντεφορίσιο γκολ, κάτι που έλειπε από τον ΠΑΟΚ.
Το κορμί του Πρίγιοβιτς
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε στα φορτώματα ιδανικό κεφαλοσφαιριστή. Ούτε με Περέιρα, που είναι κοντός, ούτε με Κουλούρη, ούτε με Κλάους. Ο ΠΑΟΚ τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολύ καλά χτυπήματα της μπάλας στα φορτώματα. Έλειπε όμως εκεί ο φορ, για να κάνει αυτό που έκανε ο Πρίγιοβιτς. Πολλοί λένε, ότι δέχτηκε πάσα ...πάρε-βάλε. Είναι λάθος αυτό. Ο άνθρωπος βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο. Έχει το κορμί και το μπόι να σουτάρει. Ο ΠΑΟΚ είναι ευλογημένος που έχει παίκτη να αποδίδει στους μικρούς χώρους, αλλά εξίσου ευλογημένος είναι και ο Πρίγιοβιτς που έχει συμπαίκτες καλούς στα γεμίσματα, όπως ο Μάτος, ο Λέοβατς, ο Μυστακίδης, ο Πέλκας και ο Μπίσεσβαρ.Μου έκανε εντύπωση και η ασίστ του στο τρίτο γκολ. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι δεκάρι, αλλά άμα βρει μία ...τρύπα ανοιχτή μπορεί να δώσει την μπάλα.
Γι' αυτό δεν του βάζω άριστα
Έχω μία ένσταση για τον Ίβιτς. Και στο 2-1 και στο 3-2 τα ανασταλτικά του αντανακλαστικά ήταν πολύ κακά. Γιατί; Στην πρώτη περίπτωση δεν έκανε καμία αλλαγή και στη δεύτερη έβαλε τον Χαρίση που δεν φημίζεται για τα μαρκαρίσματά του. Έδωσε για ένα τέταρτο το δικαίωμα στην Τρίπολη να φτάνει εύκολα στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Γι' αυτό δεν του βάζω άριστα.
Ολυμπιακός Vs ΠΑΟΚ
Λένε κάποιοι ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα τον Ολυμπιακό, από τον οποίο μόνο δύο χωρούν (σ.σ. Ιντέγιε και Φορτούνης) στο δυναμικό του Δικεφάλου. Η θέση μου είναι αυτή. Ότι ο ΠΑΟΚ έχει πάρει μεγάλη βελτίωση φαίνεται και στον πιο αδαή. Αν ξεκινούσε τώρα το πρωτάθλημα, με Άγγλους διαιτητές, ο ΠΑΟΚ θα ήταν συνδιεκδικητής του τίτλου. Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως. Γιατί έχει φτιάξει και την άμυνά του. Βέβαια με τον Αστέρα Τρίπολης δεν ικανοποιηθήκαμε από τα μετόπισθεν. Ο Ολυμπιακός μπροστά έχει ποιότητα ατομική, δεν έχει όμως ταχύτητα. Είναι αργός, λιγότερο θεαματικός και δείχνει, ότι έχει τακτικά και ατομικά προβλήματα στην άμυνα.
Φαβορί για Κύπελλο
Με την απουσία του Μιλιβόγεβιτς στον Ολυμπιακό και με την ενίσχυση του ΠΑΟΚ με τον Ενρίκε και Πρίγιοβιτς θα είχαμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Δυστυχώς όμως, ο ΠΑΟΚ ως θεσσαλονικιός, άργησε να ξυπνήσει. Αυτό πληρώνει. Νομίζω, όμως, ότι είναι φαβορί για το Κύπελλο. Με αδύναμους ΑΕΚ και Παναθηναϊκό θα είναι μεγάλη αποτυχία, αν το χάσει. Βρίσκει τους δυο αυτούς σε πτώση και τον δε Ολυμπιακό με μείον έναν παίκτη και έναν κακό προπονητή (Μπέντο). Πιστεύω ότι στον Πειραιά το έχουν δει το πρόβλημα. Ακόμα και ο Ηρακλής τους έκανε δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα στον Ολυμπιακό και πολύ φοβάμαι ότι θα τους βγει στην Τουρκία με την Οσμανλίσπορ για το Γιουρόπα Λιγκ.
Δεν θέλει να επενδύσει ο Μελισσανίδης
Η ΑΕΚ έδειξε ότι επιθετικά παίζει με ορθολογικό τρόπο. Δεν βλέπεις για παράδειγμα μαζί Μάνταλο και Μπακασέτα. Δεν νομίζω, όμως, ότι με Χιμένεθ και Αραούχο ανεβαίνει επίπεδο η Ένωση. Τα καρφώνει στον αέρα ο Αργεντινός; Ε, και; Και ο Πέκχαρτ τα έκανε αυτά. Δεν μπορεί να μας πείσει, ή αν ξεγελάει. Σίγουρα είναι καλή προσθηκη σε φάση εναλλακτικής. Αλλά δεν ανεβαίνει επίπεδο, ούτε με τον προπονητή ούτε με τις προσθήκες. Δεν λέω ότι η άνοδος είναι συγκυριακή.
Η άνοδος οφείλεται στο νοικοκύρεμα από τον Χιμένεθ. Μόνο με αυτό, όμως, δεν μπορείς να πας στις ...Μπαχάμες. Ένας κανονικός νοικοκύρης δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν φουκαράς νοικοκύρης. Αυτά τα νοικοκυριλίκια τα είδαμε και στον ΠΑΟΚ. Ο κόσμος φώναζε και πήρε σεντερ φορ, κεντρικό χαφ, εξτρέμ. Δημιουργησε ομάδα γρήγορη και επένδυσε στον προπονητή.
Δεν πλήρωσε η ΑΕΚ για να αλλάξει τη μοίρα της. Πήρε έναν δανεικό παίκτη. Δείχνει ότι δεν θέλει να επενδύσει ακόμα ο Μελισσανίδης. Πιθανολογώ ότι περιμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα ΕΠΟ-διαιτησίας και τον δικαιολογώ. Επιχειρηματίας είναι και έχει τη δική του φιλοσοφία πότε θα δράσει. Μπορεί να θέλει να νιώθει σίγουρος, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σου λέει "γιατί να επενδύσω τώρα; Για να πάρω ένα κύπελλο που μπορεί να το πάρει ο καθένας;".
Φλώρος ο Άρης, χεσμένος ο Καπνίδης
Ο Άρης έδειξε ότι στα παιχνίδια που χρειάζεται μαχητικότητα είναι σοφτ. Τη Λαμία την έχω παρακολουθήσει. Είναι μία ομάδα που έδειξε ότι διαθέτει παίκτες-πολεμιστές. Ο Άρης έχει μία ποιότητα για τη Β' Εθνική, αλλά οι παίκτες του, όταν πάει το παιχνίδι να γίνει μάχη, είναι ...τζιριμπίμ, τζιριμπόμ. Σε τέτοια παιχνίδια που χρειάζεται μαχητικότητα έχει φλωριά μέσα του. Ιδιαίτερα οι χαφ του. Τι θέλω να πω;
Ο Παυλίδης, ο Ανάκογλου και ο Πίτου Γκαρσία είναι ποδοσφαιριστές για άλλο τύπο παιχνιδιού. Ειναι για Ατρόμητο, Ξάνθη, να είναι όγδοοι ή ένατοι στην Α' Εθνική. Δεν έχουν την στόφα του πρωταθλητή, του παίκτη για το κάτι παραπάνω. Ούτε ο Μπαργκάν μπορεί να το κάνει. Ο δε Καράμπελας που ευθύνεται για τη φάση του γκολ δείχνει σημεία βιολογικής κατάρρευσης. Ο Μπράβο είναι ήδη παλαίμαχος και ο Ιντζίδης είναι μέτριος.
Όσον αφορά το πέναλτι που χάθηκε στις καθυστερήσεις, όταν είδα αυτόν τον παιδαρά τον Τσενάμο και τον Καπνίδη να πάει σα χεσμένος να εκτελέσει, ήμουν σίγουρος ότι ή θα το ρίξει άουτ ή θα το πιάσει ο τερματοφύλακας. Είναι δυνατόν ο εγωπαθής ο Καπνίδης να πάρει το πέναλτι, αντί του Μπράβο με το ψυχρό αίμα, του Πίτου Γκαρσία, του Μιλούνοβιτς και του Ίλιτς;