Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου στον SportDog, αναφορικά με όσα είδαμε στον τελικό Κυπέλλου, αλλά και την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

Το μύθευμα που αφορά τα μέτρα που έλαβε η Θάτσερ και έφτιαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, τα λάθη στο Πανθεσσαλικό που παραλίγο να οδηγήσουν σε τραγωδία, το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αγωνιστική εικόνα των μεγάλων, αλλά και η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να εμπλακεί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κουβέντας μας...

Διαβάστε αναλυτικά τι μας είπε:

Κύριε Χαραλαμπόπουλε, ποιο είναι το σχόλιό σας για όσα είδαμε στον τελικό Κυπέλλου; Διαδόθηκε η άποψη ότι η αστυνομία έπρεπε να αφήσει τους οπαδούς να σκοτωθούν. Αλλά αυτό ακριβώς έκανε. Επίσης, ακούγεται η ανάγκη εφαρμογής του περίφημου μοντέλο της Θάτσερ, που είναι όμως μύθευμα ότι λειτούργησε θετικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

"Δεν υπάρχει μοντέλο Θάτσερ, έκανε έναν νόμο το 1988 ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε και είχε αρκετά αντισυνταγματικά στοιχεία. Αν δει κανείς τα βρετανικά αρχεία, που άνοιξαν 30 χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ, θα διαπιστώσει τον τρόπο που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση της Θάτσερ τον χουλιγκανισμό. Αυτό που έκανε ουσιαστικά η κυβέρνηση της Θάτσερ, ήταν η αυστηροποίηση των των αστυνομικών μέτρων, που οδήγησε στην τραγωδία του Χίλσμπορο με 96 νεκρούς. Που δεν ήταν χούλιγκανς, αλλά απλοί οπαδοί.

Όσον αφορά τον τελικό του Κυπέλλου, δεν έπρεπε να γίνει στον Βόλο. Ήταν εμφανές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας. Αλλά από τη στιγμή που αποφασίστηκε, έγιναν μία σειρά από λάθη. Ήταν η γιορτή των λαθών! Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος τις παλινωδίες της κυβέρνησης, αφού η άποψη του υφυπουργού που ήταν αρνητικός μάλλον δεν μετρούσε όσο οι γνώμες άλλων, έρχονται και κουμπώνουν όλα".

Ποια είναι τα λάθη που έγιναν;

"Η πεζογέφυρα ήταν αφύλαχτη και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το καταλάβει ότι χρειαζόταν φύλαξη. Αυτά που έγιναν στον Βόλο μας έφερναν κοντά στην τραγωδία, αλλά από τη στιγμή που δεν έγινε κάποιο τραγικό περιστατικό απώλειας ανθρώπινης ζωής, δεν ξέρω αν πήραμε μάθημα. Κάποιοι όταν φτάνουν κοντά στην τραγωδία, παίρνουν μέτρα για ν γίνουν ξανά τα πράγματα. Εμείς εδώ τι κάνουμε; Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά είναι αποτελέσματα των αιτιών που γεννούν αυτές τις συγκρούσεις. Ένα από αυτά είναι η αξιοπρόσεκτη τάση να μειώσουμε όποιον είναι διαφορετικός από εμάς. Το δεύτερο θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι δεν αγαπάμε τα σπορ, αλλά τις νίκες. Και ένα τρίτο ότι δεν έχουμε γενικότερα παιδεία αλλά και εξειδικευμένα αθλητική παιδεία, που να μας θυμίζει ότι υπάρχουν ως αποτελέσματα και η ισοπαλία και η ήττα".

Μετά από τον τελικό Κυπέλλου, έχει ανοίξει ξανά μεγάλη συζήτηση για το παρασκήνιο, ποιος το ελέγχει τώρα, ποιος μπορεί να το ελέγχει αύριο. Η δική σας άποψη ποια είναι;

"Η Πολιτεία θα πρέπει να θέτει το πλαίσιο. Και οι ποδοσφαιρικές αρχές τους νόμους. Όταν οι νόμοι δεν είναι καλοί και η τήρησή τους δεν γίνεται, υπάρχει πρόβλημα. Δεν γίνεται μία ομάδα να την προστατεύει ο πρόεδρός της, αλλά να μην προστατεύεται από τους νόμους. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι ομάδες θυμίζουν πόρνες, που έχουν ανάγκη έναν νταβά στο πεζοδρόμιο. Όχι, λοιπόν, οι ομάδες πρέπει να προστατεύονται από τους νόμους".

Είναι ανοιχτό αυτό το διάστημα το θέμα τής κόντρας τού Ιβάν Σαββίδη με τη Ν.Δ. Πόσο αθώο είναι να ασχολείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο, έστω δυνητικά, επόμενος πρωθυπουργός, με ένα πέναλτι και την κατάκτηση του Κυπέλλου;

"Οι επιχειρηματίες πάντα χρησιμοποιούσαν τις ομάδες ως ξίφος ή ως ασπίδα. Στα πλαίσια της διαπλοκής που έχει μεγαλώσει, οι πολιτικοί έχουν καλές σχέσεις με τους επιχειρηματίες και το ποδόσφαιρο είναι το μπαλάκι ανάμεσα στις ρακέτες τους. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τους φιλάθλους, οι επιχειρηματίες το ίδιο και το ποδόσφαιρο γίνεται το μπαλάκι ανάμεσα τους. Αλλά πώς μπορείς να ζητήσεις ευθύνες από έναν επιχειρηματία για κάτι που του ανήκει; Μπορώ να πω σε εσάς πότε θα χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας; Χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο τις ομάδες τους. Και ο πολιτικός, επίσης, μπορεί να είναι φίλαθλος, αλλά είναι άλλο πράγμα η διασκέδαση και άλλο η δουλειά".

Βλέπετε σχεδιασμό με πολιτική απεικόνιση για τον Ιβάν Σαββίδη;

"Γιατί να πολιτευτεί εδώ; Αν κερδίζει κάτι στην Ελλάδα, που κερδίζει, πρέπει να πολιτευτεί κιόλας; Κερδίζει έτσι κι αλλιώς! Αλλά είναι άσχημος ο τρόπος που γίνεται η σχέση της κυβέρνησης με τον κύριο Σαββίδη. Πέρα από τα νομικά θέματα που ίσως υπάρχουν, αλλά και τα ηθικά. Είναι απαράδεκτο, γιατί υπάρχει εναγκαλισμός και είναι προφανής. Κάτι που δείχνει και πόσο αδιέξοδη είναι η δημοκρατία μας".

Τι περιμένετε στη συνέχεια, κυρίως από τη νέα αγωνιστική περίοδο, τόσο αγωνιστικά όσο και στο επίπεδο της διαιτησίας;

"Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την ενίσχυση, για το αγωνιστικό. Όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας, δεν ήμουν ποτέ καλός σε αυτόν τον τομέα. Αλλά σίγουρα έχει να κάνει με τις εκλογές στην ΕΠΟ. Και οτιδήποτε προκύψει, πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που θέλουν να το τηρήσουν στη συνέχεια ή αν θα γίνει εργαλείο στα χέρια του ισχυρότερου παίκτη".

Το σχόλιο σας, αγωνιστικά, για τους τέσσερις μεγάλους τού ελληνικού ποδοσφαίρου;

"Ο ΠΑΟΚ έχει μία δυναμική που πρέπει να την αποδείξει από εδώ και πέρα. Είναι σοβαρός διεκδικητής των πρωτείων του Ολυμπιακού, από ό,τι είναι σήμερα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

Ο Παναθηναϊκός έχει αρκετά σοβαρά προβλήματα να λύσει και κυρίως έχει να κάνει με το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει. Τώρα καταλήγουν σε ένα μοντέλο, αλλά θα πρέπει να το βάλουν να δουλέψει. Στον Παναθηναϊκό έχουν αδυναμία ή αποφεύγουν να εμπλακούν με αυτό που ονομάζεται πόλεμος στη διαφθορά.

Στην ΑΕΚ υπάρχει δυναμική που δεν κατάφερε να την μετουσιώσει στο γήπεδο. Μιλάμε συνεχώς για ενίσχυση, αλλά οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι χρειάζονται χρήματα για αυτό. Υπάρχουν περιορισμοί και από το Financial Fair Play, αλλά αν η ΑΕΚ δεν ενισχυθεί αγωνιστικά δεν θα καταφέρει τίποτα.

Ο Ολυμπιακός έκανε τη χειρότερη χρονιά του και πήρε ξανά το πρωτάθλημα. Αλλά θα πρέπει οι άνθρωποί του να σχεδιάσουν κάτι άλλο. Έχουν τελειώσει οι μπαταρίες σε αυτό το αυτοκινητάκι και πρέπει να του βάλουν καινούργιες για να συνεχίσει".

Γνωρίζετε άριστα το αγγλικό αλλά και ευρύτερα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ποια είναι η άποψή σας για την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Νότιγχαμ Φόρεστ;

"Υπάρχει περιορισμός από την ΟΥΕΦΑ και δεν μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να ελέγχει δύο ομάδες της ίδια κατηγορίας. Αν η Νότιγχαμ ανέβει στη μεγάλη κατηγορία, πρέπει να επιλέξει. Αλλά αυτό μπορεί να διευκολύνει πολλά. Μπορεί να μεταφερθεί εμπειρία από το τμήμα σκάουτινγκ, να μεταφερθούν κεφάλαια για φορολογικούς λόγους κ.λπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βρετανία είναι σε διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε., που αλλάζει τα δεδομένα στον οικονομικό χάρτη. Αλλά ο δίαυλος με την Αγγλία είναι κάτι πολύ θετικό για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα".

Θα θέλατε να μου πείτε την άποψή σας για το ζευγάρι τού τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

"Θεωρώ ότι η Γιουβέντους είναι περισσότερο έτοιμη από ό,τι την προηγούμενη φορά που διεκδίκησε το τρόπαιο, εναντίον της Μπαρτσελόνα. Μιλάμε για πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές και στις δύο ομάδες και αν βρισκόμουν στο πλευρό κάποιας, θα ήταν στης Γιουβέντους. Ο λόγος είναι ότι οι τερματοφύλακες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι στο ποδόσφαιρο και ο Μπουφόν θα άξιζε να σηκώσει αυτό το Κύπελλο. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα ωραίο παιχνίδι, αλλά η ζευγάρια είναι προς τη Γιουβέντους, αν υποθέσουμε ότι ναι μεν η επίθεση φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο, αλλά η άμυνα φέρνει τα τρόπαια. Θα ήθελα πολύ να δω τον Μπουφόν να σηκώνει το τρόπαιο και στο πρόσωπό του να δικαιωθούν όλοι οι μεγάλοι τερματοφύλακες".