Facebook Pixel "Γιατί δεν πήγα Ολυμπιακό, 20 χρόνια κάνουν αίσχη"!
| 2016-04-23 12:45:00

"Γιατί δεν πήγα Ολυμπιακό, 20 χρόνια κάνουν αίσχη"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Γιατί δεν πήγα Ολυμπιακό, 20 χρόνια κάνουν αίσχη"!

ΞΕΣΠΑΣΜΑ του Χρήστου Κωστή για τα «προαποφασισμένα πρωταθλήματα» και αποκάλυψη για ποιο λόγο δε φορέσε την ερυθρόλευκη φανέλα! Τι λέει για Πογιέτ, Μανωλά, μεταγραφές;

Η ΑΕΚ βίωσε περίεργες καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες με το θέμα Πογιέτ. Η ομάδα έδειξε ανεπηρέαστη στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ατρόμητο, αλλά μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν, υπολείπονται αρκετά παιχνίδια, για να εκπληρώσει τους στόχους της.

Ο Χρήστος Κωστής, πάντως, δεν ανησυχεί. Ο βετεράνος επιθετικός της Ένωσης μιλάει στο Sportdog και δηλώνει την απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στέλιου Μανωλά, με τον οποίο υπήρξε συμπαίκτης στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Επειδή, όμως, σφίγγουν οι ζέστες, ο παλαίμαχος παίκτης του Δικεφάλου δεν αρνήθηκε να μιλήσει για μεταγραφές αλλά και να αποκαλύψει, με αφορμή το "φλερτ" με τον Μπακασέτα, πώς η Ένωση τον είχε "κλέψει" το 1994 μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για κάποια σημαντικά προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Όλες οι απαντήσεις του στη συνέντευξη που ακολουθεί...

Πώς είδες τις εξελίξεις στην ΑΕΚ με Πογιέτ;

"Από τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση από τον Πογιέτ, ότι φεύγει το καλοκαίρι, δεν μπορούσε να μείνει στον πάγκο. Γιατί θα υπήρχε πρόβλημα με τους παίκτες. Στην Ελλάδα όταν ο ποδοσφαιριστής μαθαίνει ότι ο προπονητής θα φύγει στο τέλος της χρονιάς αντιδρά διαφορετικά. Δεν είναι συγκεντρωμένος".

Εσύ είχες βιώσει την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό το 1996. Σίγουρα πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Δεν μπορώ όμως να μη σε ρωτήσω, πώς σας ενημέρωσε για την απόφασή του τότε, ο νυν εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ;

"Δεν το ανακοίνωσε. Αν το συγκρίνεις με άλλα προηγμένα πρωταθλήματα και ο Γουαρδιόλα έχει ανακοινώσει ότι θα φύγει από Μπάγερν. Αλλά είναι διαφορετική νοοτροπία εκεί. Έχουν άλλη οπτική στην αντιμετώπιση των πραγμάτων. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτά τα θέματα".

Ο Πογιέτ ήρθε με δάφνες και έφυγε δεχθείς αρκετή κριτική. Πιστεύεις ότι η αποχώρηση του Ουρουγουανού θα βοηθήσει κάποιους ποδοσφαιριστές που έδειχναν μπλοκαρισμένοι για αρκετό καιρό;

"Όταν ήρθε ο Πογιέτ, όλοι μιλούσαν για προπονηταρά, παίρνει τα αποτελέσματα, ξέρει να παίρνει νίκες η ομάδα χωρίς να εντυπωσιάζει. Τώρα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. Ισχύει παντού σε όλον τον κόσμο. Τη μία είσαι θεός, την άλλη άσχετος. Αυτή ίσως είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Αν ήταν όλα σε μία ευθεία δεν θα ασχολούταν κανείς.

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο μήνα διακρινόταν μία χαλαρότητα. Δεν υπήρξε συγκέντρωση. Πολλες φορές έβλεπα έπαιζε ο Τζιμπούρ δεξί εξτρέμ. Η αλλαγή θέσης του Γιόχανσον του βγήκε στην αρχή, αλλά αυτός ο παίκτης είναι να παίζει αμυντικό χαφ μαζί με τον Σιμόες. Όταν τον βάζεις μπροστά, δεν είναι ο παίκτης ο γρήγορος που θα σου κάνει τη ζημιά. Το έκανε μερικές φορές, αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνεται πάντα".

Πώς σου φάνηκε η ΑΕΚ με τον Ατρόμητο;

"Καλή ήταν. Έβγαλε ψυχή, πάθος και αγωνιστική προσήλωση στο πλάνο του Στέλιου, ο οποίος όταν χρειάστηκε έκανε και τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Οι αλλαγές που έκανε ήταν σωστές. Πέρασε Τζιμπούρ μέσα, έβαλε Αραβίδη στα αριστερά και όπως είδατε βγήκε το γκολ. Ο Μάνταλος απελευθερώθηκε γιατί έπαιξε στη φυσική του θέση. Πρέπει να είναι κοντά στο γκολ. Ο Γιόχανσον με τον Σιμόες ήταν πολύ καλοί. Το κέντρο ήταν δύναμη. Ήταν το δυνατό σημείο της ΑΕΚ. Και η άμυνα βέβαια, η οποία δεν απειλήθηκε. Ουσιαστικά ο Ατρόμητος μία φάση έκανε με τον Γροντή.

Εγώ πιστεύω τον Μανωλά. Είναι από μικρό παιδί στην ΑΕΚ. Ξέρει την ομάδα, τη νοοτροπία, τα αποδυτήρια, τους παίκτες. Οι τελευταίοι μπορούν να τον σεβαστούν. Έχει μεταδοτικότητα. Έχει το στοιχείο του πρωταθλητισμού και νοοτροπία νικητή. Κι εγώ όταν ήμουν στην ομάδα ο Μανωλάς ήταν σα δάσκαλος, ηγετική φυσιογνωμία και απαιτητικός. Επειδή έχω παρακολουθήσει τους μικρούς της ΑΕΚ είναι τεράστια ευκαιρία για τους παίκτες της Κ20 ότι υπάρχει ο Στέλιος και μπορεί να κάποια στιγμή να εισηγηθεί την προώθησή τους στην επαγγελματική ομάδα. Έχει ταλεντάκια που αξίζουν".

Πώς σου φάνηκε το γεγονός ότι ο Μανωλάς αρνήθηκε να συνεχίσει στον πάγκο της ΑΕΚ ακόμα και αν πιάσει ομάδα τους στόχους σε Κύπελλο και πλέι οφ;

"Αυτό τον τιμάει. Έχει ήθος και ξέρει τις δυνατότητές του. Ο καθένας θέλει να είναι προπονητής στην ΑΕΚ, αλλά είναι προς τιμήν του που βγαίνει και βάζει κάποια όρια. Το θέμα είναι να πατάς στη γη. Να μην τρέφεις αυταπάτες. Να ξέρεις τι είσαι και τι μπορείς να κάνεις".

Το καλοκαίρι πλησιάζει, κάτι που σημαίνει... μεταγραφές. Στην ΑΕΚ γίνεται αρκετή κουβέντα και πολλές φορές υπάρχει γκρίνια γι΄ αυτό το θέμα. Λένε οι οπαδοί ότι μόνο με παιχταράδες χτυπάς τον Ολυμπιακό...

"Με σωστές προσθήκες η ΑΕΚ μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα του χρόνου. Αν θες να κάνεις ομάδα για πρωτάθλημα πρέπει να πάρεις τον αφρό. Να πάρεις ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα, όπως έκανε η ΑΕΚ παλιά, που πήρε Τσιάρτα, Κασάπη, Μπορμπόκη, Κετσπάγια. Για να γινουν και οι επενδύσεις όμως πρέπει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Γιατί να βάλει ο άλλος εκατομμύρια οταν το πρωτάθλημα είναι προαποφασισμένο; Την ΑΕΚ τόσα χρόνια την αδικούσε η διαιτησία. Έχω βιώσει αυτή την κατάσταση και την αδικία, τόσο ως παίκτης όσο και ως γενικός αρχηγός. Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία 20 χρόνια και ευθύνεται ο Ολυμπιακός γι΄ αυτό το πράγμα".

Στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός όμως είδαμε ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει...

"Εκεί έγιναν τα αυτονόητα. Είδες και την αντίδραση του Ολυμπιακού επειδή έπαιξε ο διαιτητής 50-50. Αν σε μία προηγμένη χώρα ποδοσφαιρικά αντιδρούσαν έτσι ομάδες σε μία δίκαιη ήττα θα γελούσαν οι πάντες. Το σωστό είναι οι διαιτητές να παίζουν 50-50 κάθε ομάδα. Το θέλει και ο οπαδός της ΑΕΚ αυτό. Δεν θέλει να βλέπει την ομάδα του να νικά με αυτά τα αίσχη (του Ολυμπιακού)".

Επειδή πιάσαμε προηγουμένως κουβέντα για μεταγραφές, ο Μπακασέτας φέρεται να αρέσει πολύ στους ανθρώπους της ΑΕΚ και όχι μόνο. Ο Πανιώνιος θα τον πουλήσει ακριβά, ο ίδιος είναι Ενωσίτης από μικρό παιδί και πολλοί οπαδοί θα ήθελαν να γίνει... κλοπή μέσα από τα χέρια αντιπάλων, όπως είχε συμβεί με τη δική σου μεταγραφή το 1994. Πώς εξελίχθηκε τότε η ιστορία;

"Έτσι έγινε. Κλοπή (γέλια). Εγώ έλεγα ότι μόνο στην ΑΕΚ θα πάω. Ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας αυτό. Δύο χρόνια φώναζαν οι Ενωσίτες το όνομά μου (ενώ έπαιζε στον Ηρακλή). Παρότι είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό και δεχόμουν πιέσεις, μέτρησε το συναίσθημα. Η ΑΕΚ είχε πληρώσει πολλά τότε. Η μεταγραφή κόστισε συνολικά 500 εκατομμύρια δραχμές. Τα είχε βρει η ομάδα με τον Ηρακλή. Εγώ όμως δεν τα είχα βρει. Στο τέλος η ομάδα εφτασε τις απαιτήσεις μου και έτσι έκλεισε η μεταγραφή παρότι ο Ολυμπιακός έδινε παραπάνω χρήματα. Πήγα με λιγότερα επειδή είχα καψούρα τον κόσμο".  

 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags