Γράφει ο Ν. Κωνσταντόπουλος...
Αξιοι εκπρόσωποι της Ελλάδος που αντιμάχεται τις δυσκολίες της εποχής και βγαίνει στον αφρό, παρά τις αντιξοότητες, είναι οι πρωταθλητές της, που συνεχώς κατορθώνουν ν’ αποδείξουν στους ξένους πως εκεί, στην άκρη της Ευρώπης, σε μια χώρα που δοκιμάζεται, υπάρχουν πολλοί (και στον αθλητισμό, και στις καλές τέχνες, και στην επιστήμη, και σε άλλους τομείς) που κρατούν ψηλά τη σημαία της. Είναι εκπρόσωποι όσων πιστεύουν «θέλω, άρα μπορώ», εφόσον, φυσικά, η επιθυμία τους είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Πολλές ήταν οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της κολύμβησης και της γυμναστικής. Δείχνει τούτο, πως, παρά τα οικονομικά προβλήματα που και ο αθλητισμός αντιμετωπίζει, αθλητές, προπονητές και ομοσπονδίες βρίσκουν τρόπους για να τα ξεπερνούν.
Οσα έγιναν στην κολύμβηση ξεπερνούν και την πιο γόνιμη φαντασία. Η Ελλάς, με την απίθανη συγκομιδή 1 χρυσού και 5 χάλκινων μεταλλίων, κατέλαβε την 8η θέση. Επισήμανση: Στις προηγούμενες 30 διοργανώσεις, είχε πάρει 1 χρυσό, 3 ασημένια και 6 χάλκινα. Δικαιολογημένος, λοιπόν, είναι ο θαυμασμός που εξέφρασαν οι ξένοι. Πού να ήξεραν πώς επετεύχθησαν αυτά. Με πολλά κολυμβητήρια κλειστά επί μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλα με κρύο νερό. Πώς εξηγούνται οι επιτυχίες αυτές;
«Την ολυμπιακή χρονιά, επειδή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι μεγάλος στόχος, οι αθλητές δίνουν τα πάντα για να πάνε. Υπάρχουν κολυμβητές, που άφησαν οτιδήποτε άλλο για να προετοιμαστούν. Στην Ουγγαρία αγωνίστηκε ομάδα επιλεγμένη αυστηρά. Μόνο ένας πήγε χωρίς το όριο που είχαμε θέσει. Η ομάδα ήταν συνδυασμός νέων παιδιών με πολύ ταλέντο, με μεγαλύτερους, έμπειρους, με διακρίσεις, που, όμως, εξακολουθούν να έχουν τη φλόγα για επιτυχίες. Μας εξέπληξε, δε, η Νιανγκουάρα. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, ο γενικός γραμματέας και όλη η διοίκηση εντόπισαν το ενδιαφέρον τους σε αυτά τα παιδιά και στους δύο (Γιαννιώτης, Λυμπερτά) που θα κολυμπήσουν στους Ολυμπιακούς στο ανοιχτό νερό, δίνοντας τους τη δυνατότητα να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, με βάση τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα μας. Το πρόβλημα με τα κολυμβητήρια το ξεπεράσαμε, για τους περισσότερους, με προπονητικά κάμπινγκ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτές, όμως, είναι λύσεις ανάγκης, εμβαλωματικές. Το σωστό είναι να λειτουργούν όλες οι πισίνες. Υπάρχουν κι άλλοι κολυμβητές και χιλιάδες παιδιά που δεν μπορούν ν’ ασκηθούν όταν κλείνουν τα κολυμβητήρια. Δεν πρέπει το άθλημα γι’ αυτά να γίνει εποχικό, όταν ο ήλιος ζεσταίνει το νερό. Κι έπειτα, υπάρχει η αναγκαιότητα οι Ελληνες να γνωρίζουν να κολυμπούν», υπογραμμίζει ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας (ΚΟΕ), Χριστόδουλος Χούμας. Θέτει δε κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα:
«Οι κολυμβητές που διακρίθηκαν προέρχονται κυρίως από την περίοδο που οι αθλητές είχαν ακόμη κίνητρα. Η κολύμβηση είναι ερασιτεχνικό άθλημα. Οι αθλητές δεν έχουν οικονομικές απολαβές. Πρέπει συνεπώς να έχουν κίνητρα, διότι σε λίγα χρόνια δεν θα διαθέτουμε κολυμβητές υψηλού επιπέδου. Η Πολιτεία πρέπει ν’ αναθεωρήσει τη στάση της. Να μην έχουμε, φυσικά, τις ακρότητες του παρελθόντος ούτε όμως τις σημερινές». Στους Ευρωπαϊκούς ενόργανης γυμναστικής ανδρών, η Ελλάς πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλια, ενώ για πρώτη φορά είχε τέσσερις αθλητές σε τελικούς. Και όμως, η ομάδα παρ’ ολίγον να μη μεταβεί στη Γαλλία, λόγω έλλειψης χρημάτων.
«Πέρυσι η ΓΓΑ μάς έκοψε 425.000 ευρώ από την εγκεκριμένη επιχορήγηση. Φέτος έχουμε πάρει μικρό ποσοστό, μόλις 435.000 από τα 1,95 εκατ. Από την αρχή του χρόνου είχαμε προολυμπιακούς, γκραν πρι, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τα μέλη τού Δ.Σ. είχαμε βάλει πρόσφατα 13.000 ευρώ, ως ταμειακή διευκόλυνση, αλλά δεν έφθαναν. Είχα πει στους αθλητές πως δεν γνώριζα εάν θα πηγαίναμε στο πρωτάθλημα. Ευτυχώς, τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση, η Εθνική Τράπεζα μάς έδωσε 25.000 μιας χορηγίας που είχαμε υπογράψει προ καιρού. Με τις 435.000 έπρεπε να καλύψουμε ΙΚΑ, εφορία, εργαζόμενους, οφειλές. Υπόψη, ότι τον Ιούνιο θα έχουμε ολοκληρώσει 22 εσωτερικές διοργανώσεις. Κάποια στιγμή δεν είχαμε μαγνησία (σκόνη για τα χέρια, για να μη γλιστρούν οι αθλητές), ενώ ηλεκτρολύτες δίναμε μόνο σε όσους θα πήγαιναν στο εξωτερικό και σε αυτούς με φειδώ», μας λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γυμναστικής, Σάκης Βασιλειάδης.
Τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες υπήρξε και ένα ευχάριστο. Δόθηκαν στην ΕΓΟ περίπου 93.000 από την ολυμπιακή προετοιμασία. Και την ΕΓΟ, πάντως, προβληματίζει ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Η επικείμενη κατάργηση του αθλητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά. «Ελπίζω πως όποιος και αν πάρει τον χώρο, θ’ αφήσει ένα μέρος για την αθλούμενη νεολαία», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης, που λέει και κάτι άλλο ανησυχητικό:
«Ακούγεται ότι θέλουν να πάρουν και τον χώρο της γυμναστικής στη Μίκρα. Θα είναι μεγάλο χτύπημα»...
Πηγή: Καθημερινή