Την επώαση του «αυγού του φιδιού» φοβάται η UEFA στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς ο κίνδυνος για ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις σε Ουκρανία και Πολωνία φαίνεται πως είχε υποτιμηθεί.
Κι αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συνδιοργάνωση του πρωταθλήματος από την Ουκρανία λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, το ζήτημα των ρατσιστικών φαινομένων και η σχετική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολικοευρωπαίων και Δυτικών δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και θέτουν σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα φιλάθλων που έχει ταξιδέψει στις δύο χώρες.
Η προβολή από το BBC ενός ντοκιμαντέρ της σειράς «Πανόραμα» με τίτλο «Τα γήπεδα του μίσους» την περασμένη εβδομάδα έριξε φως στο σοβαρότατο πρόβλημα ρατσισμού που υπάρχει στις πολωνικές και ουκρανικές εξέδρες, με τις αρχές εκεί να μη φαίνονται και τόσο διατεθειμένες να το επιλύσουν. Αντίθετα, η αντίδρασή τους ήταν τόσο εχθρική που μόνο ελπίδες για μια ειρηνική διοργάνωση δεν δημιουργούν.
Ο ρεπόρτερ του BBC Κρις Ρότζερς πέρασε πάνω από ένα μήνα σε Πολωνία και Ουκρανία και το ημίωρο ντοκιμαντέρ του που προβλήθηκε προ ημερών στη βρετανική δημόσια τηλεόραση έκανε πάταγο, οξύνοντας περαιτέρω την κατάσταση που έτσι κι αλλιώς δεν είναι πολύ ευχάριστη για τους ξένους.
Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε αντισημιτικές και ρατσιστικές συμπεριφορές στις εξέδρες των ουκρανικών και των πολωνικών γηπέδων, με ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμούς, επιθέσεις σε μαύρους ποδοσφαιριστές και μελαμψούς οπαδούς, και σχόλια του πρώην αρχηγού της εθνικής Αγγλίας Σολ Κάμπελ που βλέπει στο βίντεο τις σχετικές σκηνές και αποτρέπει τους Αγγλους φιλάθλους από το να πάνε στην Ουκρανία λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
Για παράδειγμα, η κάμερα του BBC δείχνει εκατοντάδες οπαδούς της ουκρανικής Μέταλιστ Χάρκιβ, που φέτος αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό, να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν το χιτλερικό «Ζιγκ Χάιλ», ενώ οι αστυνομικοί κοιτάζουν απαθείς. Ερωτηθείς σχετικά από τον δημοσιογράφο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας απάντησε ότι «δεν έχουμε καθόλου ρατσιστικά φαινόμενα. Αυτό δεν ήταν ρατσιστικός χαιρετισμός, απλώς σήκωναν το χέρι για να τους δουν οι οπαδοί απέναντι!».
Παρατίθενται εικόνες ξυλοδαρμού Ασιατών φοιτητών, φίλων της Μέταλιστ, από λευκούς οπαδούς της ίδιας ομάδας, και σκληρά αντισημιτικά συνθήματα Πολωνών οπαδών. Ο Σολ Κάμπελ φθάνει στο σημείο να πει στο πρόγραμμα ότι «κακώς η UEFA επέλεξε την Πολωνία και την Ουκρανία. Δεν αξίζουν τέτοιες διοργανώσεις οι χώρες αυτές. Φίλαθλοι με οικογένειες δεν πρέπει να πάνε εκεί, σε καμία περίπτωση. Να κάτσουν σπίτι και να δουν το Euro 2012 από την τηλεόραση. Διαφορετικά μπορεί να επιστρέψουν μέσα σε φέρετρο!».
Η UEFA έχει γνώση του προβλήματος, αλλά ελπίζει ότι τα μέτρα που όπως λέει έχει λάβει θα αποτρέψουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Αρνήθηκε την παραχώρηση συνέντευξης στο BBC από τον πρόεδρό της, τον Μισέλ Πλατινί, κι έστειλε δήλωση που λέει ότι το τουρνουά αποτελεί ευκαιρία για να ξεριζωθεί το πρόβλημα αυτό και «σε τελική ανάλυση ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα να σταματήσει προσωρινά ή να διακόψει οριστικά αγώνα με ρατσιστικά συμβάντα».
Πηγή: Καθημερινή