Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τσεχία, κάτι που σημαίνει ότι στο σημερινό παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας θα είναι επί της ουσίας έδρα των Τσέχων.

Αυτή η πόλη των 630.000 κατοίκων, με τα χιλιάδες χρόνια Ιστορίας που ξεκινά από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διαφέρει από τις υπόλοιπες της χώρας όχι μόνο λόγω της μεσαιωνικής εικόνας που παρουσιάζει, αλλά λόγω του ότι στην καθολική Πολωνία η πόλη αυτή συγκεντρώνει τέσσερις θρησκείες. Στο Βρότσλαβ, εκτός των καθολικών, ζουν και πολλοί ορθόδοξοι, προτεστάντες και Εβραίοι, μιας και η Πολωνία είναι χώρα σλαβογερμανική με πολλούς Εβραίους.

Πέραν των θρησκειών, το Βρότσλαβ χαρακτηρίζεται και ως πόλη του πολιτισμού, με θέατρα, όπερες και πολλά μουσεία. Εχει, μάλιστα, επιλεγεί λόγω αυτή της ιδιαίτερης σχέσης του με τον πολιτισμό ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016.

Η πόλη αυτή είναι πολυπολιτισμική, αφού, πέραν των διαφόρων θρησκειών, έχει δεχθεί και επιρροές από πολλούς λαούς, μεταξύ των οποίων Τσέχοι και Γερμανοί, από τη Γερμανία απέχει 130 χιλιόμετρα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βρότσλαβ έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ανταλλαγή πληθυσμών στην Ευρώπη και βεβαίως ήταν αυτή μίας από τις πολλές πόλεις της Πολωνίας που καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο και ανοικοδομήθηκε ξανά, πέραν του ιστορικού της κέντρου που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων.

Το δεύτερο σε σημασία, μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία, οικονομικό κέντρο της Πολωνίας θεωρείται το Βρότσλαβ. Η πόλη διαθέτει αξιόλογη βιομηχανία κυρίως στον τομέα των μηχανοκατασκευών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Η βιομηχανία αυτή παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας και να έχει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Κάτω Σιλεσίας σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και να προσελκύει νέους απ' όλη την Πολωνία για να εργαστούν.

Ελληνικές ταβέρνες

Στο Βρότσλαβ συμβαίνει κάτι που μπορεί να το συναντήσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου. Η πόλη αυτή διαθέτει πολλές ελληνικές ταβέρνες τις οποίες έχουν κάποιοι Ελληνες, αλλά και Πολωνοί. Υπάρχουν, μάλιστα, και σουβλατζίδικα με τον παραδοσιακό γύρο και το σουβλάκι, τα οποία, όπως μάθαμε, κάνουν χρυσές δουλειές ιδιαίτερα σε τουριστικές περιόδους.

Οι πολλές ελληνικές ταβέρνες, πάντως, που υπάρχουν, ακόμη και στην παλιά πόλη του Βρότσλαβ, δίνουν ένα ιδιαίτερο ελληνικό χρώμα σε αυτή την πόλη, στην οποία οι Ελληνες που ζουν μόνιμα δεν ξεπερνούν τους 80, αλλά μετέχουν ενεργά στην επιχειρηματική και την πολιτιστική της δραστηριότητα, κάτι που συμβαίνει βεβαίως και στη Βαρσοβία.

Οι πρώτοι Ελληνες έκαναν από χθες την εμφάνισή τους στο Βρότσλαβ. Μερικές δεκάδες φιλάθλων της εθνικής ομάδας έφθασαν στην πόλη από χθες το πρωί από διάφορα μέρη της Ευρώπης και την Ελλάδα και άρχισαν να κάνουν βόλτες και να δίνουν χρώμα ελληνικό στο ήσυχο Βρότσλαβ, το οποίο αναστάτωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι Ρώσοι οπαδοί που ταξίδεψαν σε αυτό για το ματς με την Τσεχία.

Η πιο ζεστή πόλη

Το Βρότσλαβ θεωρείται η πιο ζεστή πόλη της Πολωνίας. Η θερμοκρασία πολλές φορές το καλοκαίρι ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, αν και χθες στην πόλη επικρατούσε ζέστη αλλά με συννεφιά και ο ήλιος έκανε ελάχιστες φορές την εμφάνισή του.

Εδώ Βρότσλαβ

Την πόλη του Βρότσλαβ τη διασχίζει ο ποταμός Οντρα και εξ αυτού του λόγου είναι γεμάτη με κανάλια και γέφυρες πάνω από το ποτάμι. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο, όμως, είναι ότι μέσα στον ποταμό και στους παραποτάμους του και στα όρια της πόλης υπάρχουν 12 νησιά, τα οποία προσδίδουν μια διαφορετική ομορφιά στην έτσι και αλλιώς πανέμορφη αυτή πόλη.

Το δημαρχείο της πόλης, το Βασιλικό Παλάτι και το Πανεπιστήμιο, είναι τα τρία πιο εντυπωσιακά κτίρια του Βρότσλαβ. Πρόκειται για τρία κτίρια γοτθικού ρυθμού με ιστορία χιλιάδων ετών, τα οποία δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης και είναι εξ εκείνων που θα πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης, μαζί με τον εξίσου εντυπωσιακό Βοτανικό Κήπο και τα πολύ μεγάλα πάρκα που υπάρχουν στο Βρότσλαβ.

Το Δημοτικό Στάδιο του Βρότσλαβ, στο οποίο θα διεξαχθεί σήμερα ο αγώνας της εθνικής μας ομάδας με την Τσεχία, είναι ένα από τα νεόκτιστα στάδια της διοργάνωσης του Euro 2012. Το στάδιο αυτό απέχει λίγο από την πόλη, είναι χωρητικότητας 42.000 θεατών και θα είναι η έδρα της Σλιάσκ Βρότσλαβ. Στοίχισε 170 εκατ. ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σταδίων που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία PBG που κινδυνεύει με πτώχευση και δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενούς της.

Το αξιοσημείωτο με αυτό το στάδιο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, είναι ότι εγκαινιάστηκε όχι με αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά με αγώνα πυγμαχίας. Αυτό βεβαίως συνέβη διότι δεν πρόκειται απλά για ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά για ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων που έχει σχήμα φαναριού.

Πηγή: Goal