Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του; Ο ομοσπονδιακός τεχνικός σκέφτεται να παρατάξει την Εθνική από τη μέση και μπροστά με πέντε παίκτες που έχουν καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς.

Στη μεσαία γραμμή βγάζουμε τον μοναδικό αμυντικό χαφ (Μανιάτης) και έχουμε τον Καραγκούνη και τον Φωτάκη. Δύο μέσοι που, ναι μεν τρέχουν πολύ στη μεσαία γραμμή και καλύπτουν πολλούς χώρους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λογίζονται ως "κόφτες". Είναι χαφ που βγάζουν την ομάδα μπροστά, οργανωτές και δεν είναι αποκλειστική δουλειά τους στο γήπεδο το μαρκάρισμα.

Την ίδια στιγμή έχουμε και τους τρεις της επίθεσης. Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Φορτούνης (αριστερά) στα άκρα και Σαμαράς στην κορυφή. Ο τελευταίος δεν φημίζεται για την συμμετοχή του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Δεν μαρκάρει, δηλαδή, με ...όρεξη. Σε ό,τι αφορά τους παίκτες που θα παίξουν στα άκρα ο Σάντος θα βάλει έναν καθαρό εξτρέμ, τον Σαλπιγγίδη και έναν μέσο, τον Φορτούνη που έχει καθαρά επιθετικογενείς τάσεις.

Με λίγα λόγια από τους έξι ποδοσφαιριστές της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης μόνο ο Μανιάτης έχει αμυντικά προσόντα και θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στο μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου. Βάλτε και τα δύο μπακ της άμυνας (Τοροσίδης και Χολέμπας) που συνεχώς ανεβαίνουν και γίνεται αντιληπτό ότι το σχήμα του Σάντος είναι φουλ επιθετικό.

Και μάλιστα κόντρα σε μια ομάδα πολύ δυνατή, όπως είναι η Τσεχία. Εντάξει, δεν είναι σίγουρα η Τσεχία του παρελθόντος αλλά δεν παύει να είναι ένα σύνολο με σημαντικούς και έμπειρους παίκτες που -θεωρητικά τουλάχιστον- έχουν μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" από τους διεθνείς μας.

Η άκρως επιθετική τακτική του Σάντος, λοιπόν, πρέπει να έχει κάποια εξήγηση. Κάτι έχει σκεφθεί ο Πορτογάλος που εμείς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε. Έχει κάτι στο μυαλό του για να κατεβάζει ένα τόσο τολμηρό σχήμα κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα. Και είναι βέβαιο ότι επιχειρείται πρώτη φορά κάτι τέτοιο είτε με τον Σάντος προπονητή είτε και παλαιότερα στη θητεία του Ρεχάγκελ, ο οποίος πάντα κόντρα σε ανώτερο αντίπαλο έπαιζε πολύ πιο συντηρητικά.

Το αν έχει ζυγίσει σωστά τα πράγματα ο Σάντος θα φανεί σε λίγες ώρες στο γήπεδο. Εμείς, πάντως, να ελπίσουμε ότι ο Πορτογάλος έχει διαβάσει καλά το ματς και τον αντίπαλο για να πανηγυρίσουμε το βράδυ μια μεγάλη νίκη που θα φέρει την Εθνική μας μια ανάσα από τις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.