Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος.

Το τι έγινε στο γήπεδο, είναι μια άλλη «πονεμένη ιστορία», που θα έχουμε καιρό να συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες.

Τώρα όμως με την Ρωσία, «δεν μας παίρνει», που λένε και στην πιάτσα, να μην γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια τους, διότι πολύ απλά, δεν θα καταλάβουμε από πού μας ήρθε. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πορτογάλος έχει κάνει εντατικά μαθήματα στους διεθνείς (μένει να δούμε το Σάβατο πόσο καλά τα πήραν). Ασφαλώς και το προπονητικό τημ ξέρει καλύτερα να αναλύσει το παιχνίδι της ομάδας του Αντβοκαατ. Εμείς, με τις ελάχιστες γνώσεις μας, θα σας μεταφέρουμε, αυτά που βλέπουμε στην ανάπτυξη των Ρώσων.

Ο Ολλανδός δεν αλλάζει 11άδα εύκολα. Και με τον τραυματισμό του Κοκόριν, θα είναι έκπληξη, εάν επιλέξει άλλους για το αρχικό σχήμα. Τερματοφύλακας είναι ο Μαλαφέεφ, ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Ανιουκοφ, Ιγκνασιεβιτς, Μπερεζούτσκι, Ζιρκόφ, είναι οι 4 της άμυνας. Ντενίσοφ, Ζιριάνοφ και Σιρόκοφ η τριάδα του κέντρου και Αρσάβιν, Ντζαγκόεφ και Κερζάκοφ της επίθεσης.

Τρωτά; Ελάχιστα. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αντιμετωπίζει πρόβλημα, μόνο αν βρει απέναντι του, ταχύ επιθετικό, που τροφοδοτείται με κάθετες, γρήγορες πάσες. Ψηλός επιθετικός, που τον ψάχνουν οι συμπαίκτες του με γιόμα, τον έχουν «καταπιεί». Επίσης, κενά βρίσκει κανείς στα δύο άκρα της άμυνας, μόνον στην κόντρα, και εφόσον κλέψεις την μπάλλα στο κέντρο, αφού οι δυο πλάγιοι μπακ ανεβαίνουν διαρκώς την πλευρά. Έχουν καλές επιστροφές, μόνον αν ξεκινά ο αντίπαλος την επίθεση από την δική του περιοχή. Αντίθετα, αν χαθεί στο κέντρο η μπάλλα, δεν υπάρχει άμεση κάλυψη από τον Σιρόκοφ και τον Ζιριανοφ, που είναι οι δύο εσωτερικοί χαφ, και όλο το βάρος πέφτει στον Ντενίσοφ. Θυμηθείτε πως έβαλε το γκολ ο Μπλαζικόφσκι με τους Πολωνούς, με τον Πίστσεκ να βγαίνει ταχύτατα από δεξιά και τον Πολωνό μέσο να διεμβολίζει αστραπιαία, πριν σουτάρει, αναγκάζοντας τους Ρώσους, να αμύνονται, πισωπατώντας, χωρίς ισορροπία. Έχει η Ελλάδα τέτοια κίνηση;

Ο Ολλανδός τεχνικός, ξέροντας αυτή την αδυναμία, δίνει εντολή για συνεχή κατοχή της μπάλλας και επιθέσεις, ώστε να μην αφήνει το περιθώριο στον αντίπαλο να ενεργήσει. Δύο είναι τα μυστικά της επιθετικής παραγωγής των Ρώσων:

Οι τρεις μέσοι, πατούν περιοχή και σκοράρουν. Δεν συμμετέχουν δηλαδή μόνον στην κυκλοφορία, αλλά ψάχνουν επίκαιρη θέση, ακόμη και εκτός μεγάλης περιοχής, και δεν διστάζουν να σουτάρουν, ενώ έχουν την κίνηση να μπαίνουν «σφήνα» στο αντίπαλο αμυντικό κεντρικό δίδυμο, μένοντας συνήθως ελεύθεροι, με τον τερματοφύλακα (γκολ Σιρόκοφ με Τσεχία). Σε επιθετικό σχήμα, παίζουν «τρίγωνο» με κορυφή τον Ντενίσοφ στα στόπερ, ενώ σε πιο «κλειστό» σχηματισμό, μπροστά στην άμυνα βρίσκεται η «βάση» με Ντενίσοφ και Ζιριάνοφ. Με γρήγορους μέσους, που θα τους πιέσουν πολύ, χάνουν την κατοχή (δεν μπορούν να παίξουν το «τίκι-τάκα» των Ισπανών πχ), δημιουργώντας το πρόβλημα, που λέγαμε στην άμυνα. Με πιο αργούς χαφ, αντιπάλους, «κάνουν πλάκα».

Αρσάβιν και Ντζαγκόεφ, δεν είναι κλασσικοί εξτρέμ. 8 στις 10 φορές δεν θα επιχειρήσουν να ντριμπλάρουν τον μπακ από την εξωτερική και να βγάλουν σέντρα (αυτό το έκανε κυρίως ο Κοκόριν, που τραυματίστηκε όμως), αλλά από την εσωτερική, στον χώρο ανάμεσα με τον αντίστοιχο στόπερ. Να κάνουν την «μπούκα», είτε σουτάροντας, είτε δίνοντας ασίστ σε χαφ, ή τον σεντερ φορ. Και επειδή συνδυάζουν ταχύτητα και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, χωρίς βοήθεια, από τους εσωτερικούς χαφ, τα μπακ περνούν δύσκολα. Το έργο να βγαίνουν στην γραμμή και να σεντράρουν έχουν ο Ανιούκοφ και ο Ζιρκόφ, που παίζουν όλη την πλευρά, υποχρεώνοντας τους εξτρέμ του αντιπάλου να τους ακολουθούν, διότι αλλιώς μένουν μόνοι.

Ο Κερζάκοφ, που πιθανότατα θα ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης, και ας μην έχει σκοράρει, έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο ευέλικτος και ταχύς, από τον Παβλιουτσένκο, που διαθέτει τεχνική, αλλά ποντάρει κυρίως στην δύναμη του. Αν το στόπερ το αφήσει να κάνει κίνηση και να πάρει μπάλλα, ώστε να ενεργήσει, «έχασε». Το μυστικό είναι να τον εμποδίσει να έχει κατοχή, πιέζοντας πρώτος.

Η εικόνα που σας δίνω, είναι πολύ «ερασιτεχνική», αλλά και ξεκάθαρη απόλυτα για την ανάπτυξη της αντιπάλου μας. Ασφαλώς και υπάρχει πιο εξειδικευμένη ανάλυση για τους διεθνείς. Κρατήστε όμως τις παρατηρήσεις, όσο θα παρακολουθείτε το ματς και θα με θυμηθείτε.

ΥΓ Κάπου διάβασα, ότι θα ποντάρουμε λέει, στο ότι είναι «κοντή ομάδα» η Ρωσία. Φαντάζομαι να είναι «εφεύρεση» του συντάκτη, και όχι εκτίμηση στο τημ, διότι με τους δύο στόπερ, και τους χαφ, αλλά και τον Μαλαφέεφ, που είναι στην έξοδο του ψηλά, «θηρίο», τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται…

Πηγή: pamesports.gr