Δεν είναι "ελκυστική" η επικαιρότητα στον ΠΑΟΚ. Χωρίς... αποθεματικά στα ταμεία και με υποτονική κίνηση στη διάθεση των διαρκείας, είναι λογικό η κινητικότητα στις μεταγραφές να μην είναι ανάλογη των προηγούμενων χρόνων.

Ακόμη κι αν αποκτηθούν άμεσα κάποιοι παίκτες (με πρώτο υποψήφιο τον Κουμαλό), είναι απίθανο ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα του κόσμου για το νέο ΠΑΟΚ, έστω και να πλησιάσει στα επίπεδα των προηγούμενων καλοκαιριών.

Ευκαιρία, λοιπόν, να θίξουμε ένα άλλο ζήτημα, ίσως όχι τόσο εμπορικό όσο οι μεταγραφές και το επενδυτικό, ζωτικής σημασίας, όμως, για το παρόν και μέλλον του ΠΑΟΚ, αυτό των Ακαδημιών. Τις τελευταίες μέρες, ο νέος οικονομικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Στέλιος Σακελλάρης, προσπαθεί να μειώσει όσο μπορεί τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου. Επιχειρεί να "κουρέψει" όσο είναι εφικτό τις δαπάνες, προκειμένου ο σύλλογος να ανταποκριθεί στα "σφιχτά" οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΠΑΕ και από αυτή τη διαδικασία περνά και το κόστος λειτουργίας των Ακαδημιών. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο η δική μου ξεκάθαρη άποψη είναι ότι τα Τμήματα Υποδομής πρέπει να αποτελέσουν εξαίρεση στο γενικό κανόνα των περικοπών.

Το μπάτζετ και το παιδομάζωμα

Για να αιτιολογήσω την άποψή μου θα πρέπει να κάνω μία μίνι αναδρομή στη λειτουργία των Ακαδημιών από το 2007 και μετά, όταν επιχειρήθηκε αναδιοργάνωσή τους από τις διοικήσεις Ζαγοράκη. Με σύμφωνη γνώμη και του νυν προέδρου της ΠΑΕ, Ζήση Βρύζα αποφασίστηκε να δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στο φυτώριο.

Συνειδητά, λοιπόν,το μπάτζετ των Τμημάτων Υποδομής έφθανε, ίσως και ξεπερνούσε το 1 εκ.ευρώ, στοιχείο που έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που είχαν τότε τα ηνία των Ακαδημιών (Μιχαηλίδης, Φαρλαλής, Ελευθεριάδης), όχι μόνο να ανασυγκροτήσουν το όλο οικοδόμημα, αλλά και να επιχειρήσουν ένα άνευ προηγουμένου παιδομάζωμα στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αναπτύσσοντας και ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων Ακαδημιών.

Αν μάλιστα το εγχείρημα ξεκινούσε μερικούς μήνες νωρίτερα, ενδεχομένως ο ΠΑΟΚ να είχε προλάβει τον Ολυμπιακό και να είχε αποκτήσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο (έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα ότι ο νεαρός άσος δεν έκρυβε και εξακολουθεί να μην κρύβει τα φιλοπαοκτσήδικα αισθήματά του). Και πάλι, όμως, αποκτήθηκαν αρκετοί παίκτες που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο. Το ξεπέταγμα, άλλωστε, του Σταφυλίδη και κατά δεύτερο του Παναγιωτούδη και του Πόποβιτς, ανοίγει το δρόμο προκειμένου ο ΠΑΟΚ κάθε χρόνο να ποντάρει πλέον στην προώθηση νεαρών παικτών.

Στην πορεία, όμως, τα διαθέσιμα χρήματα για τις Ακαδημίες έπεσαν περίπου στο μισό, με αποτέλεσμα το παιδομάζωμα να μην γίνεται πλέον με την ίδια ένταση. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει μία τέτοια οργάνωση και έχει αποκτήσει μία τέτοια τεχνογνωσία που-σε συνδυασμό με την λειτουργία του αθλητικού κέντρου στη Νέα Μεσημβρία-του επιτρέπει να διατηρεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο στις Υποδομές του.

Στο κομβικό σημείο που βρίσκεται η ΠΑΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή να μην προχωρήσει σε περαιτέρω "κούρεμα" των διαθέσιμων πόρων για τις Ακαδημίες του. Αρκεί κανείς να δει ψύχραιμα τι δίνει και τι παίρνει από τα Τμήματα Υποδομής του ο ΠΑΟΚ. Μόνο η καθιέρωση του Σταφυλίδη και του Παναγιωτούδη στην πρώτη ομάδα, οδηγεί σε απόσβεση των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχιυν δοθεί. Και να φανταστείτε πώς ακόμη δεν έχει καρπωθεί ο σύλλογος όλους τους καρπούς από τη δουλειά σε βάθος και το παιδομάζωμα που επιχειρήθηκε.

Οι ιθύνοντες του συλλόγου έχουν να λένε, για παράδειγμα, για τη γενιά των γεννημένων το 1997. Αν έστω και ένας παίκτης με ιδιαίτερο ταλέντο προκύψει μέσα από αυτή τη φουρνιά, ο ΠΑΟΚ θα έχει δικαιολογήσει απόλυτα τα χρήματα που διαθέτει για το φυτώριό του.

Αυτό, ας το σκεφτουν, λοιπόν, καλά ο Βρύζας και ο Γεωργιάδης, πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους για τα χρήματα που πρέπει να διατεθούν στις Ακαδημίες. Προσωπικά, εκτιμώ ότι μέσα από αυτές μπορεί να προκύψουν οι λύσεις που ψάχνει ο ΠΑΟΚ για να παραμείνει ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο.

Πηγή: sport24.gr