Ο Γ. Σπανουδάκης τόνισε πως η ενασχόληση των εφήβων και των ενηλίκων με τα τυχερά παιχνίδια και η εξάρτησή τους από αυτά δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά και διεξοδικά στην χώρα μας οπότε κανείς δεν γνωρίζει ουσιαστικά αν ελλοχεύει ο κίνδυνος της εξάρτησης από τον τζόγο και στην ελληνική κοινωνία, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Ο διευθυντής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος και σε εθνικές έρευνες σημείωσε πως το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου είναι μικρής έκτασης. Στο γενικό πληθυσμό τα κυμαίνονται στον από 0,2% έως 2,1% διεθνώς (Νορβηγία 0,2%, Νέα Ζηλανδία 0,5%, Σουηδία 0,6%, Νότιος Αφρική 1,4%, Αυστραλία 2,1%). Ωστόσο σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πως τουλάχιστον το 90% των ατόμων αυτών πάσχουν από περισσότερες από μία ψυχικές διαταραχές, ενώ το 40% αυτών μπορεί να έχει ακόμη και πέντε διαφορετικές ψυχιατρικές διαγνώσεις.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων τόνισε πως περίπου το 4% με 7% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών που έχουν πρόσβαση στον τζόγο, ενδέχεται να παρουσιάσει μία φορά τουλάχιστον στην ζωή του συμπτώματα εξάρτησης από τα τζόγο, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Επιπλέον πολύ σημαντική είναι η πληροφορία πως το ποσοστό των ατόμων που νοσηλεύονται για παθολογικό τζόγο, στην Γερμανία, τριπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2000 - 2010.

Αν νομίζετε πως άνδρες και γυναίκες «κινδυνεύουν» το ίδιο, τα στοιχεία έρχονται για να μας διαψεύσουν μιας και ο Γ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να γίνουν παθολογικοί τζογαδόροι και μάλιστα οι άνδρες ξεκινούν να εθίζονται κυρίως στην εφηβεία, ενώ οι γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών.

Αν και η νομοθεσία στις περισσότερες χώρες απαγορεύει την συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, όλο και περισσότεροι έφηβοι αλλά και παιδιά εκδηλώνουν προβλήματα λόγω εθισμού στο τζόγο. Όπως σημείωσε ο ίδιος καθηγητής έφηβοι και παιδιά που έπαιζαν συστηματικά τυχερά παιχνίδια, όταν ενηλικιωθούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν στον τζόγο.

Τα παιχνίδια μέσω διαδικτύου αυξάνουν τις πιθανότητες εθισμού.

Ο καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στη έρευνα που ξεκινά διευκρίνισε πως αρχικά θα ξεκινήσει με μια έρευνα αποτύπωσης του φαινομένου (μια τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 5.000 ατόμων, ηλικίας 15 ετών και άνω) και θα συνεχιστεί με τη συστηματική παρακολούθηση των ατόμων που θα εντοπιστούν να παρουσιάζουν στοιχεία του φαινομένου (εφήβους και ενήλικες). Τέλος η έρευνα θα καταλήξει με τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης του φαινομένου.

Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής (1114) Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

Από τον Αύγουστο του 2011 η τηλεφωνική γραμμή έχει δεχθεί 565 κλήσεις εκ των οποίων οι 53 κλήσεις ήταν από ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ Ψυχολόγο Εύη Μπασιώτη, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και η ανωνυμία.

Η αποτελεσματικότητα του Κέντρου είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα διεθνή δεδομένα μιας και ο μέσος όρος αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ είναι 21% - 24%, ενώ η αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κυμαινεται στο 12% - 14%.

ΠΗΓΗ: Pokerlobbygr.com