Ομως, δεν είμαστε στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες, τότε που ο Βρετανός πήρε το χρυσό μετάλλιο για δεύτερη φορά στους μεγάλους Αγώνες και έσπασε 11 παγκόσμια ρεκόρ. Αυτοί οι χρόνοι έχουν παρέλθει και πλέον ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Λονδίνου (ήτοι με γραβάτα και κοστούμι και όχι με σπάικς και σορτσάκι) καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο.
Μόλις πέντε ημέρες πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες και αποδεικνύεται πως τα βιτριολικά σχόλια που έκαναν οι Αγγλοι το 2004 για την ανοργανωσιά και το ραχάτι των Ελλήνων είναι μια μορφή εκδίκησης που τρώγεται κρύα. Υπάρχει προβληματισμός;
Ναι και μάλιστα έντονος. Από τον πιο απλό, τουτέστιν αν ο μονίμως συννεφιασμένος ουρανός του Λονδίνου θα ρίχνει... καρέκλες την περίοδο των Αγώνων, μέχρι τα πιο σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των αποστολών, του κόστους των Αγώνων και του κυκλοφοριακού χάους που αναμένεται να μετατρέψει τη βρετανική πρωτεύουσα σε πόλη βασανιστηρίων.
Η ανησυχία υπάρχει ακόμα και στο εσωτερικό, καθώς οι φλεγματικοί Βρετανοί έχουν επενδύσει σε αυτούς τους Αγώνες. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα για κατασκευή εγκαταστάσεων, διόρθωση ήδη υπαρχόντων και «λουστράρισμα» αρκετών περιχώρων αγγίζουν τα 15 δισ. δολάρια. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει να γίνει στη συγκεκριμένη χώρα επένδυση τέτοιας κλίμακας (τύφλα να έχει ο Τσόρτσιλ), με ό,τι αυτό σημαίνει.
Ο μέσος Αγγλος βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία για να δείξει σε όλη την υφήλιο πως το νησί του μετράει. Αλλωστε, αυτό είναι ένα ζήτημα που πάντοτε τους απασχολούσε και φαίνεται πως τώρα πιέζονται υπέρμετρα για να το διατρανώσουν με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν και είναι τρανταχτά.
Ηδη στον τομέα της ασφάλειας εμφανίζονται ρήγματα και ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δεν είναι απλώς μια γκρίζα φημολογία από διεθνή κέντρα δημιουργίας πανικού.
Οι Βρετανοί επιστρατεύουν ακόμα και τον στρατό για να αναλάβει δράση. Μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά της άμυνας, Σκωτσέζοι οπλίτες μπαίνουν στη μάχη της αποτροπής κάποιας επίθεσης. Και ο Θεός ας βάλει το χέρι Του.
Από την άλλη, όμως, τι μπορείς να κάνεις με το κυκλοφοριακό κομφούζιο; Να εξαφανίσεις τα αυτοκίνητα; Να τα διακτινίσεις; Δύο πρόσφατα περιστατικά στους δρόμους του Λονδίνου δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Τα λεωφορεία που μετέφεραν Αμερικανούς αθλητές κόλλησαν στον δρόμο από κακή συννενόηση, ενώ την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου των ειδικών λωρίδων οι δρόμοι του Λονδίνου μετατράπηκαν σε... ναρκοπέδια.
Το ίδιο συνέβη και σε Βραζιλιάνους επιτετραμμένους που χάθηκαν κάπου στην πόλη, καθώς δεν λειτουργούσε το GPS του πούλμαν που τους μετέφερε. Ερασιτεχνισμοί; Οι Αγγλοι μαθαίνουν τη δύσκολη γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τη μάθαμε κι εμείς το 2004. Ολος ο κόσμος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του πάνω σου και αναζητεί τη στραβοτιμονιά για να σε στήσει στα πέντε μέτρα.
Οσο άδικες ήταν οι επιθέσεις εναντίον μας άλλο τόσο είναι κατά των Αγγλων. Τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο όταν καλείσαι να διοργανώσεις Ολυμπιακούς Αγώνες και τούτο συμβαίνει διότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι κάτι παραπάνω από αθλητική μάζωξη. Είναι ένα πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός σε συσκευασία του ενός.
Ο Σεμπάστιαν Κόε ευελπιστεί ότι η επιτυχία θα είναι εξασφαλισμένη, ποιος μπορεί να τον κακίσει; Τα επίχειρα αυτών των αγώνων τα βιώνει ένα κράτος αρκετά χρόνια μετά. Οι φουσκωμένοι προϋπολογισμοί για να βγουν τα έξοδα έρχονται και σε πνίγουν τη στιγμή που έχεις ξεχάσει ότι η χώρα σου διοργάνωσε τους Αγώνες.
Οπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα που σήμερα αντιλαμβανόμαστε πόσο βαρύ ήταν το τίμημα της ανάληψης των Ολυμπιακών από μέρους μας. Φυσικά, η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι Ελλάδα, όμως και πάλι δεν διαθέτει τα εχέγγυα για να μην προσκρούσει σε παγόβουνο.
Με τα ελλείμματα να τρέχουν, την ανεργία να καλπάζει και την ανησυχία λόγω της παγκόσμιας ύφεσης να εντείνεται, οι Βρετανοί κάνουν ένα μεγάλο σάλτο που μπορεί να τους φέρει στην κορυφή, μπορεί όμως να τους ρίξει στο... στόμα του γκρεμού.
Πηγή: Goal