Γράφει η Σπυριδούλα Σπανέα...
Οι Ολυμπιακές Λωρίδες προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση διότι έχουν αυξηθεί τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας με άλλους 1.200 στρατιώτες και, έτσι, ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 18.200.
Η λειτουργία των Ολυμπιακών Λωρίδων προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Λονδίνου. «Υποχρεωνόμαστε να κάνουμε δύο ώρες για μία διαδρομή 40΄. Την ίδια ώρα καθόμαστε και βλέπουμε δίπλα μας μία άδεια λωρίδα», λένε. Οι Ολυμπιακές Λωρίδες έχουν αποκτήσει και... προσωνυμία. Τις αποκαλούν «Ζιλ» από τους σοβιετικούς δρόμους που ήταν μονάχα για τις μαύρες λιμουζίνες, οι οποίες την εποχή της ΕΣΣΔ μετέφεραν ανώτερα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος. Η παραβίαση μιας «Ζιλ» θα κοστίσει στον παραβάτη 165 ευρώ. Το πρόστιμο έχει φοβίσει τόσο πολύ τους κατοίκους του Λονδίνου, οι οποίοι ακόμα και όταν υπάρχει πινακίδα που να λέει ότι η λωρίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοί δεν τη χρησιμοποιούν. Χθες, κοντά στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό υπήρχε επιγραφή ότι οι οδηγοί μπορούν να εισέλθουν στη λωρίδα αλλά κανείς δεν το έκανε διότι φοβόντουσαν τις κάμερες που ελέγχουν τις κυκλοφοριακές παραβάσεις.
Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα φτάσει τα 11.000.000.000 ευρώ και ένα μεγάλο ποσό από αυτά έχει πάει σε θέματα ασφαλείας. Η βρετανική κυβέρνηση φοβούμενη τρομοκρατικό χτύπημα αποφάσισε να φτάσει τον συνολικό αριθμό των φρουρών στους 18.200. Η παρουσία τους είναι εμφανής παντού. Υπάρχουν περιπολίες σε όλους τους ολυμπιακούς χώρους, καθώς Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ενδέχεται να αποτελέσουν «στόχους». Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά μήκος των εγκαταστάσεων στο Στράτφορντ, ακόμη και στον ποταμό που περιβάλλει το Ολυμπιακό Πάρκο, γίνονται περιπολίες με εκπαιδευμένους σκύλους. «Θύμα» των ελέγχων υπήρξε και η εθνική μας ομάδα στο πόλο. Την ώρα που οι πολίστες μας επέστρεφαν στα δωμάτιά τους, οι άνδρες της ασφάλειας δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν από τον σύντομο δρόμο, διότι είχε εντοπιστεί σε κάποιο σημείο ένα «ύποπτο» δέμα. Οι αθλητές αναγκάστηκαν να περπατήσουν για αρκετή ώρα προκειμένου να φτάσουν στο κτίριο που μένει η ελληνική αποστολή.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Τελετή Εναρξης. Οι βρετανικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει αρκετά ρεπορτάζ για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Μοχάμεντ Αλι στην εκδήλωση. Ο πυγμάχος έχει μεταβεί στο Λονδίνο, αλλά ο οργανισμός του είναι εξασθενημένος για να καταφέρει να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στη θεαματική βραδιά. Ειδικό ρόλο στο τρίωρο φαντασμαγορικό σόου θα έχει σίγουρα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Αγγλος σούπερ σταρ δήλωσε ότι δεν θα ανάψει τον βωμό αλλά θα παίξει «κάποιο ρόλο» στην Τελετή Εναρξης. Και ενώ η Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στις γειτονιές του Λονδίνου, το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου παραμένει, ως είθισται, επτασφράγιστο μυστικό. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα βρεθούν δεκάδες ηγέτες και προσωπικότητες. Ανάμεσά τους θα είναι η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό.
Στις πρώτες θέσεις του Ολυμπιακού Σταδίου θα βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ και στα πρακτορεία υπάρχει στοίχημα για το χρώμα του καπέλου που θα φοράει. Φαβορί με απόδοση 3 προς 1 είναι το μπλε. Εάν όμως επιλέξει κάτι πιο πατριωτικό και έχει στο καπέλο της το κόκκινο - άσπρο - μπλε της βρετανικής σημαίας, αυτός ο συνδυασμός θα αποφέρει 50 λίρες για κάθε λίρα που θα επενδύσει κάποιος σε γραφείο στοιχημάτων.
Στο μεταξύ, οι Ανκι Σπίτσερ και Ιλάνα Ρομάνο, χήρες δύο Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους το 1972, συγκέντρωσαν 100.000 υπογραφές για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην Τελετή Εναρξης, κάτι που έχει αποκλείσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Πηγή: Καθημερινή