Στο πόρισμα γίνεται λόγος για εικονικούς προϋπολογισμούς, ''χρυσές'' απολαβές εν μέσω κρίσης και ανεξέλεγκτες δαπάνες, που οδήγησαν σε έλλειμμα που ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα αναζητούνται και πολιτικές ευθύνες, με έλεγχο του ρόλου του εποπτεύοντος υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη και του προκατόχου του, Γιάννη Ιωαννίδη.

Όχι μόνο δεν έγιναν προτάσεις περικοπής, αντίθετα ο κ. Αηδόνης ζήτησε στις 8 Ιουνίου 2011 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη να πληρωθούν στην Επιτροπή Αγώνων, πέρα από τα 26 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης, 2,6 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον που ήταν η κρατική εγγύηση.

Επιπλέον το 2008 δεν έγινε περιστολή του ύψους του προϋπολογισμού από τον αρμόδιο υφυπουργού, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος, αν και είχε ορίσει τα 75 εκατ. ευρώ ως όριο, ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Αμοιβή συμβούλου περίπου 190.000 ευρώ

''Χρυσές'' ήταν και οι συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιου της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννας Δεσποτοπούλου, Ηλία, ο οποίος προσλήφθηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης δικτύων και πληροφορικής λαμβάνοντας, από το 2008 έως τον Ιούλιο του 2011, περίπου 190.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι ελεγκτές υπογραμμίζουν στο πόρισμά τους το γεγονός ότι οι συμβάσεις με εταιρείες για τις τελετές έναρξης και λήξης έγιναν χωρίς προκηρύξεις. Μάλιστα, στέλεχος αυστραλιανής εταιρείας που συμμετείχε στην παραγωγή των τελετών, πήρε συνολικά 286.147 ευρώ. Η αποζημίωσή του για κάθε ημέρα που θα δούλευε από το γραφείο του στην Αυστραλία καθορίστηκε στα 500 ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρότεινε να διαβιβαστεί η έκθεση στον αρμόδιο υπουργό, το ΣΔΟΕ, και το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ελεγχθεί η περίπτωση επιστροφής ΦΠΑ της Επιτροπής Αγώνων, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα.

Πηγή: soccerplus.gr