O Mπράουν (4ος στα 400 µ.), ο Πίντερ (7ος στα 400 µ.), ο Mάθιου και ο Mίλερ επιβεβαίωσαν ότι σωστά αποφάσισε η IAAF και θα διοργανώνει, αρχής γενοµένης από το 2014, Παγκόσµια Πρωταθλήµατα Σκυτάλης και, µάλιστα, το παρθενικό θα διεξαχθεί στις Mπαχάµες!
«Xρυσός των χρυσών», ωστόσο (σε απολύτως ατοµικό άθληµα), δεν είναι άλλος από τον 25χρονο Λετονό Mάρις Στρόµπεργκς και το BMX ποδήλατό του, ο οποίος «διπλώνει» το χρυσό µετά και το Πεκίνο, παρά το σοβαρό ατύχηµά του τον Nοέµβριο του 2010 (έσπασε όλα τα κόκαλά του) και τη διπλή εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε!
Aπόλυτος σεβασµός και για τον Mεγιούλι (Tυνησία) που µετά το χάλκινο στα 1.500 στην πισίνα (1ος το '08), πήρε και το χρυσό -νικώντας και τον Γιαννιώτη- στον «µαραθώνιο» των 10 χλµ. στα βρώµικα νερά του Hyde Park...
Oι Aυστραλοί ολυµπιονίκες στα 470 της ιστιοπλοΐας (και παγκόσµιοι πρωταθλητές) είναι περιπτωσάρες. O µεν Πέιτζ είχε χρυσό και στο Πεκίνο, ο δε Mπέλχερ είναι κάτοχος µαύρης ζώνης στο τάε κβον ντο! A, και η γυναίκα του µε τα χρώµατα της Γερµανίας σάλπαρε στο αντίστοιχο αγώνισµα, όµως τερµάτισε 8η...
έλος, ο Λαβιλενί (Γαλλία) έκανε ένα άτυπο «τρεµπλ» στο επί κοντώ, καθώς µέσα στη χρονιά είχε πάρει τόσο το Eυρωπαϊκό ανοικτού όσο και το Παγκόσµιο κλειστού! Kαι ο δεύτερος χτες βράδυ Oτο (Γερµανία) είδε την πλάτη του Γάλλου φέτος και στα άλλα δύο...
ις προάλλες, µε αφορµή το ντουέτο στη συγχρονισµένη κολύµβηση, εξύµνησα τις Pωσίδες Iσχτσένκο και Pοµάσινα, που µε το οµαδικό έκαναν πλέον δύο τα χρυσά τους. Oµως, µπροστά τους στην οµάδα (πολύ µπροστά τους) στέκεται πια η 29χρονη Aναστάζια Nταβίντονα, η κυρία µε τα διπλά χρυσά στην Aθήνα και στο Πεκίνο, ήτοι πλέον µε πέντε µετάλλια και 17 πεταλούδες τατουάζ στην πλάτη της!
Δεν θα µετρήσω τα χρυσά και γενικότερα τα µετάλλια που συγκεντρώνουν τα κορίτσια των HΠA στη µικρή σκυταλοδροµία. Δεν χρειάζεται κιόλας, αφού µεγαλύτερο θόρυβο για τις Mάντισον, Φίλιξ, Nάιτ και Tζέτερ κάνει το ασύλληπτο παγκόσµιο ρεκόρ που πέτυχαν (µισό δευτερόλεπτο κάτω) διαλύοντας το προηγούµενο του 1987!
Θα σταθώ, όµως, στο ασυγκράτητο κλάµα της Mεσερέτ Nτεφάρ (Aιθιοπία) για την επιστροφή της στην κορυφή του κόσµου στα 5.000 µ. Tο είχε κάνει στην Aθήνα και στο Παγκόσµιο του '07, αλλά από τότε µόνο η 3η θέση ήταν δική της. Ως χθες που άφησε πίσω της τη δις παγκόσµια πρωταθλήτρια Tσέριγιοτ (Kένυα) και την ολυµπιονίκη του Πεκίνου Nτιµπάµπα (Aιθιοπία) ξορκίζοντας τα φαντάσµατά της η φανατική οπαδός της... Tσέλσι!
Συγχωρήστε µε που οι αναφορές µου στις νικήτριες της σφύροβολίας (η Pωσίδα Λισένκο) και των 1.500 µ. (η Tουρκάλα Aλπτεκίν) θα αρκεστούν µόνο στην υπενθύµιση ότι πιάστηκαν ντοπέ και αποκλείστηκαν για δύο χρόνια, η πρώτη το 2007 -χάνοντας το Πεκίνο- και η έτερη το 2004 και επιτρέψτε µου να σταθώ στη χάλκινη των 1.500 µ., τη Mίριαµ Γιουσούφ Tζαµάλ (Mπαχρέιν), πρώην Zενεµπέχ Tόλα από την Aιθιοπία, παγκόσµια πρωταθλήτρια το '07 και το '09: Eίναι από το Aρσί, το χωριό του Γκεµπρεσελασιέ, έτρεχε κι αυτή 16 χλµ. κάθε µέρα για να πάει και να γυρίσει από το σχολείο, αλλά µια δεκαετία τώρα τρέχει για το Mπαχρέιν καθώς η συγκεκριµένη χώρα της προσέφερε πολιτικό άσυλο όταν αιτήθηκε το 2002, ευρισκόµενη στην Eλβετία, επειδή η φυλή της -Oρόµο- διώκονταν στην Aιθιοπία. Tο µόνο που ζήτησε η νέα της πατρίδα; Nα αλλάξει εντελώς το ονοµατεπώνυµό της...
ΔEKAEΠTA TEΛIKOYΣ (ΦTAΣAME TOYΣ 255 AΠO TOYΣ ΣYNOΛIKA 302) ME 76 XPYΣA, APΓYPA KAI XAΛKINA METAΛΛIA ΣE ΔEKA AΘΛHMATA ΠEPIEΛAMBANE H XΘEΣINH HMEPA TΩN OΛYMΠIAKΩN AΓΩNΩN. TO «GOAL» ΦTIAXNEI TO ΔIKO TOY BAΘPO AΞIOΛOΓΩNTAΣ TOYΣ «KAΛYTEPOYΣ TΩN KAΛYTEPΩN».
Πηγή: Goal