Τώρα που τα φώτα έσβησαν και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ φρόντισε να αποκαταστήσει (ως όφειλε άλλωστε) την Ελλάδα στην τελετή λήξης με την φράση «γράψατε χρυσή σελίδα στους αγώνες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία», ίσως ορισμένα καυτά ζητήματα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα για το πόσο... ξεφεύγουν οι αγώνες από τον στόχο και τον σκοπό τους αποτελεί η πρόκληση των Τούρκων με την αμφισβήτηση για την προέλευση της ολυμπιακής φλόγας.
Αλλά γιατί να μη λένε τα δικά τους οι Τούρκοι όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΔΟΕ φρόντισαν να... στήσουν το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, αντί στην Αρχαία Ολυμπία, χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίδραση από τις ελληνικές αρχές.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πράγματι ξεφύγει. Τα ποσά που απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους ζαλίζουν. Είναι μυθικά και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το πραγματικό νόημα της διοργάνωσης.
Για να δει ο πλανήτης αγωνιζόμενους περίπου 10.000 αθλητές και αθλήτριες κάθε 4 χρόνια απαιτείται προετοιμασία τουλάχιστον 5-6 ετών για την χώρα που έχει αναλάβει το εγχείρημα και ένα δυσθεώρητο κόστος, το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις ισοσκελίζεται.
Και δυστυχώς οι 10.000 αθλητές είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης! Στο ολυμπιακό κίνημα κυριαρχούν πρώτα οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, μετά οι χορηγοί, μετά οι ομοσπονδίες και έσχατοι είναι οι αθλητές.
Ελάτε στη θέση των εκατομμυρίων ανέργων στη Βρετανία και των χιλιάδων αστέγων του Λονδίνου, οι οποίοι παρακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής το πιο χλιδάτο πάρτι-συναυλία που δόθηκε ποτέ.
Το ίδιο θα πω και για τους άτυχους κατόχους των εισιτηρίων (αξίας 1.000 και 500 λιρών) που έμειναν έξω από του Γουέμπλεϊ και δεν είδαν ποτέ τον τελικό Βραζιλίας-Μεξικού στο ποδόσφαιρο. Αξίζει άραγε τον κόπο να δαπανώνται τόσα χρήματα για 15 ημέρες;
Και σε ποιες τσέπες καταλήγουν; Πόσοι γνωρίζουν ότι μόλις το 2011 ξηλώθηκε ολόκληρη η οικονομική υπηρεσία της ΔΟΕ για διάφορα σκάνδαλα και πόσοι ξέρουν ότι η ΔΟΕ απέκτησε νόμιμο καταστατικό από τις Ελβετικές αρχές πριν από 7 χρόνια;
Έναν αιώνα τώρα η ΔΟΕ διοργανώνει αγώνες τρισεκατομμυρίων χωρίς η ίδια να έχει νομική υπόσταση (!) με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να είναι πανεύκολη υπόθεση. Αν ποτέ καθιερωθεί «πόθεν έσχες» για τους αθανάτους, η παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ θα βάλουν λουκέτο!
Πείτε μου επίσης: Με εξαίρεση την Κίνα και τις ΗΠΑ ποιες άλλες χώρες μπορούν να στείλουν θεατές σε 35 αθλήματα επί 15-17 ημέρες για να γεμίσουν τα γήπεδα;
Και γιατί να υπάρχουν 35 αθλήματα; Ποιος θυμάται τους νικητές στο Τρίαθλο, την Αντιπτέριση, την Ποδηλασία BMX ή το Τραμπολίνο;
Ευτυχώς δηλαδή, που πέταξαν εκτός αγώνων το Σόφτμπολ και το Μπέηζμπολ στο Λονδίνο γιατί θα... πόναγαν τα ματάκια μας. Τα αθλήματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα και σοβαρή επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση η αναμόρφωση των Ολυμπιακών Αγώνων μοιάζει αναγκαία πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Πηγή: novasports.gr