Ο Λανς Άρμστρονγκ, ο αθλητής σύμβολο, ο άνθρωπος που κάνοντας ποδήλατο έδινε μάχη με τον καρκίνο, το πρότυπο εκατομμυρίων ανθρώπων που τον έβλεπαν να κερδίζει εφτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας και να παίρνουν κουράγιο νοιώθουν από το πρωί μέσα τους ένα κενό.

Δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος, το σύμβολο της θέλησης να είναι απατεώνας. Κι όχι μόνο αυτό. Να χρησιμοποιεί την ασθένειά του ως μέσο για να κερδίζει κάλπικες νίκες.

Η πρώτη, ελαφρά, προσέγγιση είναι ότι ο Άρμστρονγκ είναι ελληνικής καταγωγής, η έστω κάποιος από το στενό του περιβάλλον είναι Έλληνας. Δεν μπορεί τέτοια απάτη να μην έχει βγει από… ελληνικό μυαλό.

Υπάρχει όμως και η σοβαρή προσέγγιση. Από τη στιγμή που αποκαθηλώνεται ένα τέτοιο αθλητικό σύμβολο όλα μπορούν να συμβούν.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό μέρος. Τα συμβόλαια των χορηγών και οι περιουσίες που στήθηκαν επάνω στα κατορθώματά του. Από τα βραχιολάκια για τον καρκίνο μέχρι τις διαφημίσεις και τις πληρωμένες συνεντεύξεις. Το βασικότερο είναι το ηθικό. Τόσοι άνθρωποι ακούμπησαν επάνω στις επιτυχίες του. Πήραν κουράγιο από τις διακρίσεις του. Τον πίστεψαν και τον θαύμασαν.

Και τώρα; Τώρα βλέπουν όλα αυτά να γκρεμίζονται. Ο ήρωάς τους ήταν απατεώνας. Όλα ήταν σικέ. Όπως παλιά φωνάζαμε στο κατς.

Κι αυτό είναι το χειρότερο. Όπως η επαγγελματική πυγμαχία έχασε τη λάμψη της από τους στημένους αγώνες, όπως το κατς έγινε ανυπόληπτο, έτσι κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα αθλήματα από έλλειψη αξιοπιστίας.

Η περίπτωση Άρμστρονγκ είναι ένας σεισμός που απειλεί το αθλητικό οικοδόμημα. Είναι ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στη σώου μπιζ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναθεωρήσουν οι υπεύθυνοι τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους ήρωες και ιδιαίτερα τους σούπερ ήρωες.

ΥΓ: Και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τον αγώνα της «L’ equipe» της Γαλλικής αθλητικής εφημερίδας που εδώ και χρόνια φώναζε για το ντόπινγκ του Άρμστονγκ. Έκανε αυτό που απέφευγαν να κάνουν οι άλλοι. Αυτοί που έπρεπε να ασχοληθούν.

Πηγή: pamesports.gr